Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Enzymologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.Z-EN-12
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Enzymologia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Ogólne zapoznanie z wiedzą z enzymologii. Poznanie kinetyki enzymatycznej oraz mechanizmów reakcji enzymatycznych. Zapoznanie się z podstawowymi metodami preparacji i analizy enzymów. Zapoznanie studentów z zastosowaniami enzymów w medycynie i biotechnologii.

Pełny opis:

Problematyka wykładu:Struktura i właściwości enzymów, klasyfikacja i nazewnictwo enzymów. Kinetyka i mechanizmy reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu, temperatury oraz pH na szybkość reakcji enzymatycznych, energetyka reakcji enzymatycznych, równanie Michaelisa-Menten, inhibicja odwracalna kompetycyjna i niekompetycyjna, inhibicja nieodwracalna, regulacja aktywności enzymatycznej, enzymy allosteryczne. Zastosowania enzymów w diagnostyce klinicznej i medycynie sądowej, w przemyśle i biotechnologii. Obliczenia kinetyki enzymatycznej.

Problematyka laboratorium:Badanie enzymów w preparatach biologicznych: izolowanie i oczyszczanie enzymów, oznaczanie aktywności enzymatycznej, techniki stosowane w detekcji substratów i produktów reakcji enzymatycznych. Badanie aktywnosci peroksydazy z kapusty – preparacja peroksydazy, reakcja utleniania gwajakolu, oznaczanie aktywności peroksydazy, badanie wpływu pH na aktywność peroksydazy. Badanie aktywności kwaśnej fosfatazy z ziemniaka - preparacja fosfatazy, reakcja hydrolizy p-nitrofenylofosforanu, oznaczanie aktywności fosfatazy, badanie wpływu inhibitora na aktywność fosfatazy. Badanie aktywnosci inwertazy z drożdży - preparacja inwertazy, reakcja hydrolizy sacharozy, wyznaczanie krzywej kalibracyjnej, oznaczanie aktywności inwertazy, badanie wpływu czynników denaturacyjnych na aktywność inwertazy

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

A.1. wykorzystywana podczas zajęć:

•J. M. Berg, L. Stryer, J.L. Tymoczko. Biochemia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, wyd.4, 2011.

A.2. studiowana samodzielnieprzez studenta:

•K. Murray, D.K. Granner, P.A. Mayes, V.W. Rodwell. Biochemia Harpera. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, wyd. 6, 2008.

B. Literatura uzupełniająca

•Alberts, D. Bray, A. Johnson, J. Lewis, M. Raff, K. Roberts, P. Walter. Podstawy biologii komórki. Wprowadzenie do biologii molekularnej. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, wyd. 1, 1999.

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1: wymienia techniki oraz prawa opisujące procesy stosowane w enzymologii

W2: definiuje i rozumie klasyfikację i nomenklaturę (w tym w języku angielskim) stosowane w enzymologii

W3: tłumaczy mechanizmy molekularne dotyczące kinetyki enzymatycznej oraz mechanizmów reakcji enzymatycznych

W4: identyfikuje i charakteryzuje problemy oraz współczesne wyzwania dotyczące enzymologii i zastosowań enzymów w medycynie i biotechnologii

Umiejętności

U1: stosuje metody doświadczalne, a także formułuje wnioski z przeprowadzonych eksperymentόw w tym krytycznie interpretuje wyniki

U2: korzysta z literatury w języku angielskim w zakresie enzymologii

U3: weryfikuje aktualne piśmiennictwo i posiada umiejętność zdobywania informacji, zarówno ze źródeł pierwotnych, jak i wtórnych, włączając informacje uzyskiwane z elektronicznych baz danych, wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji

Kompetencje społeczne (postawy)

K1: dostrzega znaczenie aktulizowania wiedzy w zakresie enzymologii; rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi

K2: potrafi pracować w zespole; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania

K3: wykazuje kreatywność; rozumie i docenia potrzebę rzetelności przy realizacji zadań

K4: jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia:

•W: zaliczenie pisemne: kolokwium całościowe z pytaniami otwartymi

•L: - zaliczenie pisemne: sprawozdania, kolokwia cząstkowe

- sprawdzian praktyczny: wykonanie zadań laboratoryjnych

Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą z treści wykładόw: do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zagadnień poruszonych w pytaniach

L: - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie wszystkich sprawozdań

- wykazanie się wiedzą: do zdania kolokwiów cząstkowych konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zadanych problemόw

- przemyślane przygotowanie stanowiska do doświadczenia, staranność wykonania procedur, czas wykonania, jakość końcowego wytworu/wyniku, przestrzeganie w trakcie pracy zasad BHP

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www2-5 (2024-09-13)