Mikrobiologia przemysłowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.Z-MP |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia przemysłowa |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z wykorzystaniem mikroorganizmów w różnych gałęziach przemysłu; Zapoznanie z procesami rozkładu i korozji prowadzonymi przez mikroorganizmy oraz przybliżenie zagrożeń wynikających z stosowania żywych mikroorganizmów; Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy z zakresu mikrobiologii przemysłowej; Wykształcenie umiejętności planowania i realizacji doświadczeń laboratoryjnych. |
Pełny opis: |
A. Problematyka wykładu: Znaczenie przemysłowe bakterii gramdodatnich i gramujemnych. Znaczenie bakterii przeprowadzających procesy fermentacyjne w przemyśle, ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu kosmetycznego i farmaceutycznego. Rola bakterii przetrwalnikujących w produkcji przemysłowej. Wykorzystanie promieniowców, grzybów strzępkowych i drożdży w przemyśle. Mikrobiologiczna produkcja aminokwasów, antybiotyków, probiotyków oraz ich zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Udział mikroorganizmów w procesach rozkładu i korozji materiałów. Katastrofy i awarie mikrobiologiczne w przemyśle. B. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Izolacja mikroorganizmów o znaczeniu przemysłowym na przykładzie mikroorganizmów o aktywności enzymatycznej, selekcja szczepów odpornych na wysokie stężenie metali ciężkich. Bakterie fermentacja mlekowa - techniki sporządzania preparatów mikroskopowych z produktów mlecznych, izolacja i identyfikacja mikroflory produktów mlecznych oraz kiszonek, oznaczanie zawartości kwasu mlekowego. Bakterie fermentacji masłowej. Budowa i właściwości drożdży, charakterystyka drożdży piwowarskich, winiarskich, piekarskich i paszowych. Izolacja drobnoustrojów glebowych – potencjalnych producentów związków biologiczne aktywnych, produkcja antybiotyków przez bakterie z rodzaju Streptomyces. Oznaczanie aktywności biobójczej antybiotyków/preparatów dezynfekcyjnych – projektowanie doświadczenia. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w przemyśle kosmetycznym – projektowanie doświadczenia. |
Literatura: |
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć • Bednarski W., Fieduk J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2007 • Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa 2008 • Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2007 • Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011 A.2. studiowana samodzielnie przez studenta • Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1998 • Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Krótkie wykłady – mikrobiologia, PWN, Warszawa 2004 B. Literatura uzupełniająca • Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J.: Bakterie fermentacji mlekowe. Klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2004 • Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska. PWN, Warszawa 2003 • Schlegel H.. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa 2008 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 przytacza przykłady procesów biotechnologicznych W2 definiuje i wyjaśnia związki i zależności pomiędzy mikroorganizmami a procesami biotechnologicznymi W3 proponuje i planuje badania z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych właściwych dla biotechnologii W4 opisuje funkcjonowanie mikroorganizmów oraz sposoby ich wykorzystania w przemyśle W5 wymienia podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii Umiejętności U1 stosuje zaawansowane techniki i narzędzia badawcze w zakresie mikrobiologii U2 wykorzystuje literaturę naukową z zakresu mikrobiologii przemysłowej, w języku polskim; czyta ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim U3 potrafi krytycznie analizować i selekcjonować informacje z zakresu mikrobiologii przemysłowej, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych U4 planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego U5 zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski Kompetencje społeczne (postawy) K1 rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować inne osoby do poszerzania wiedzy z zakresu wykorzystania mikroorganizmów w przemyśle K2 potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role K3 rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, podstawowymi dla studiowanego kierunku studiów, w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy K4 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
A. Sposób zaliczenia • egzamin (W) • zaliczenie z oceną (L) B. Formy zaliczenia na przykład: • W - egzamin w formie odpowiedzi ustnej • L - wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych badań, prezentacja wyników, ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych z pracy laboratoryjnej, sprawozdań, projektu oraz kolokwiów z poszczególnych partii materiału C. Podstawowe kryteria W: egzamin obejmuje odpowiedź ustną na wybrane losowo przez studenta trzy zagadnienia z treści wykładów (próg zaliczeniowy 50%, odpowiedź na każde pytanie stanowi 1/3 składowej oceny końcowej) L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie: - poprawne wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie projektu - aktywność na zajęciach - wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.