Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wybrane zagadnienia z biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.Z-WZB-12
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Wybrane zagadnienia z biotechnologii
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zdobycie umiejętności wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi badawczych doprojektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w kosmetologii

Pełny opis:

Problematyka wykładów: Biotechnologia- stan obecny i perspektywy rozwoju. Podstawowe operacje i procesy w biotech-nologii, optymalizacja bioprocesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych i metody ich konserwacji. Kierunki wykorzystania metod biotechnologicznych ochronie środowiska produkcji żywności i przemyśle. Biotechnologia w ko-smetologii. Wybrane bioprodukty i ich zastosowanie w kosmetologii (SOC, witaminy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, biosurfaktanty, preparaty enzymatyczne). Tworzywa naturalne. Biotechnologiczne nanomateriały.

Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych:. Kształtowanie procesu biotechnologicznego. Procesy biosyntezy prowadzone przez drobnoustroje. Produkcja kwasów organicznych przez drobnoustroje. Zastosowanie preparatów enzymatycznych w przemyśle kosmetycznym. Właściwości i otrzymywanie olejków eterycznych.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

A1. Wykorzystywana podczas zajęć:

1.Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011.

2.Chmiel A.. Biotechnologia - podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1999.

3.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wystę-powania. PWN, Warszawa 2010.

4.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008.

A2. Studiowana samodzielnie przez studenta:

j.w.

B.Literatura uzupełniająca

1.Szewczyk K. Technologia biochemiczna. Oficyna Wyd. Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997.

Efekty uczenia się:

Wiedza

•W1 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii kosmetyków

Umiejętności

•U1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych

•U2 wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna zadania badawcze związane z biotechnologią

•U3 interpretuje wyniki i formułuje wnioski z prowadzonych badań

Kompetencje społeczne

•K1 potrafi pracować w zespole w trakcie prowadzenia doświadczeń oraz interpretacji i analizy wyników

•K2 jest odpowiedzialny z bezpieczeństwo pracy własnej i innych

Metody i kryteria oceniania:

B. Formy zaliczenia

•W – egzamin pisemny.

•L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń

C. Podstawowe kryteria

•W – wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest zdobycie minimum 60% wymaganych punktów

•L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www2-5 (2024-09-13)