Wybrane zagadnienia z biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.Z-WZB-12 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Wybrane zagadnienia z biotechnologii |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zdobycie umiejętności wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi badawczych doprojektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w kosmetologii |
Pełny opis: |
Problematyka wykładów: Biotechnologia- stan obecny i perspektywy rozwoju. Podstawowe operacje i procesy w biotech-nologii, optymalizacja bioprocesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych i metody ich konserwacji. Kierunki wykorzystania metod biotechnologicznych ochronie środowiska produkcji żywności i przemyśle. Biotechnologia w ko-smetologii. Wybrane bioprodukty i ich zastosowanie w kosmetologii (SOC, witaminy, kwasy organiczne, olejki eteryczne, biosurfaktanty, preparaty enzymatyczne). Tworzywa naturalne. Biotechnologiczne nanomateriały. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych:. Kształtowanie procesu biotechnologicznego. Procesy biosyntezy prowadzone przez drobnoustroje. Produkcja kwasów organicznych przez drobnoustroje. Zastosowanie preparatów enzymatycznych w przemyśle kosmetycznym. Właściwości i otrzymywanie olejków eterycznych. |
Literatura: |
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć: A1. Wykorzystywana podczas zajęć: 1.Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011. 2.Chmiel A.. Biotechnologia - podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1999. 3.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wystę-powania. PWN, Warszawa 2010. 4.Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008. A2. Studiowana samodzielnie przez studenta: j.w. B.Literatura uzupełniająca 1.Szewczyk K. Technologia biochemiczna. Oficyna Wyd. Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza •W1 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii kosmetyków Umiejętności •U1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych •U2 wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna zadania badawcze związane z biotechnologią •U3 interpretuje wyniki i formułuje wnioski z prowadzonych badań Kompetencje społeczne •K1 potrafi pracować w zespole w trakcie prowadzenia doświadczeń oraz interpretacji i analizy wyników •K2 jest odpowiedzialny z bezpieczeństwo pracy własnej i innych |
Metody i kryteria oceniania: |
B. Formy zaliczenia •W – egzamin pisemny. •L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń C. Podstawowe kryteria •W – wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest zdobycie minimum 60% wymaganych punktów •L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.