Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.Z.BKO-MPK
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Wymagania:


Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z mikroorganizmami i biotechnologicznymi metodami syntezy składników wykorzystywanych w produkcji kosmetyków.

Zapoznanie studentów z obowiązującymi normami i rozporządzeniami w ocenie jakości mikrobiologicznej kosmetyków oraz warunków ich produkcji.

Pełny opis:

Wykład:

Drobnoustroje jako biologiczne źródło substancji czynnych. Metody skriningu w poszukiwaniu mikroorganizmów i wykrywaniu wtórnych metabolitów o znaczeniu użytkowym.Biotechnologiczne metody produkcji witamin i aminokwasów stosowanych w przemyśle kosmetycznym z wykorzystaniem mikroorganizmów. Synteza kwasu hialuronowego oraz hydroksykwasów stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Kosmetyki probiotyczne. EM-kosmetyki. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia surowców oraz produktów kosmetycznych. Naturalne substancje antybakteryjne pochodzenia roślinnego (olejki eteryczne, wyciągi roślinne). Polskie Normy i inne aktualne rozporządzenia dotyczące produktów kosmetycznych i warunków ich produkcji.

Laboratorium:

Warunki zaliczenia przedmiotu, przepisy BHP. Czystość mikrobiologiczna próbek kosmetycznych dostępnych w drogeriach. Aktywność metaboliczna mikroorganizmów występujących w skażonych produktach kosmetycznych. Aktywność przeciwbakteryjna olejków, wyciągów roślinnych. Aktywność przeciwgrzybowa olejków, wyciągów roślinnych. Wpływ kosmetyków probiotycznych na rozwój mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych.

Literatura:

Gospodarek E., Mikucka A. Mikrobiologia w kosmetologii. PZWL Wydanie I, 2013

Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011

Dylewska-Grzelakowska J.: Kosmetyka stosowana. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne. Warszawa, 2010.

Jaroszewska B.: Kosmetologia. Wydawnictwo ATENA. Warszawa, 2004..

Efekty uczenia się:

EKW1 Posiada wiedzę na temat mikroorganizmów i biotechnologicznych metod syntezy składników wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym.

EKW2 Zna normy i rozporządzenia obowiązujące w ocenie jakości mikrobiologicznej kosmetyków oraz dotyczące warunków ich produkcji.

EKU1 Wykazuje umiejętność pozyskiwania, krytycznej analizy i selekcji informacji z uznanych źródeł naukowych

EKU2 Potrafi sformułować odpowiednie wnioski i zaprezentować omawiane zagadnienie z wykorzystaniem literatury naukowej

EKK1 Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

Metody i kryteria oceniania:

Wykład (zaliczenie z oceną): wykonanie pracy zaliczeniowej - 100% oceny końcowej

Laboratorium (zaliczenie z oceną): poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 40% oceny końcowej; kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 60 % oceny końcowej

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)