Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.Z.BKO-MPK |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Mikroorganizmy w produkcji kosmetyków |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Wymagania: | |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z mikroorganizmami i biotechnologicznymi metodami syntezy składników wykorzystywanych w produkcji kosmetyków. Zapoznanie studentów z obowiązującymi normami i rozporządzeniami w ocenie jakości mikrobiologicznej kosmetyków oraz warunków ich produkcji. |
Pełny opis: |
Wykład: Drobnoustroje jako biologiczne źródło substancji czynnych. Metody skriningu w poszukiwaniu mikroorganizmów i wykrywaniu wtórnych metabolitów o znaczeniu użytkowym.Biotechnologiczne metody produkcji witamin i aminokwasów stosowanych w przemyśle kosmetycznym z wykorzystaniem mikroorganizmów. Synteza kwasu hialuronowego oraz hydroksykwasów stosowanych w przemyśle kosmetycznym. Kosmetyki probiotyczne. EM-kosmetyki. Mikrobiologiczne zanieczyszczenia surowców oraz produktów kosmetycznych. Naturalne substancje antybakteryjne pochodzenia roślinnego (olejki eteryczne, wyciągi roślinne). Polskie Normy i inne aktualne rozporządzenia dotyczące produktów kosmetycznych i warunków ich produkcji. Laboratorium: Warunki zaliczenia przedmiotu, przepisy BHP. Czystość mikrobiologiczna próbek kosmetycznych dostępnych w drogeriach. Aktywność metaboliczna mikroorganizmów występujących w skażonych produktach kosmetycznych. Aktywność przeciwbakteryjna olejków, wyciągów roślinnych. Aktywność przeciwgrzybowa olejków, wyciągów roślinnych. Wpływ kosmetyków probiotycznych na rozwój mikroorganizmów potencjalnie chorobotwórczych. |
Literatura: |
Gospodarek E., Mikucka A. Mikrobiologia w kosmetologii. PZWL Wydanie I, 2013 Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011 Dylewska-Grzelakowska J.: Kosmetyka stosowana. Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne. Warszawa, 2010. Jaroszewska B.: Kosmetologia. Wydawnictwo ATENA. Warszawa, 2004.. |
Efekty uczenia się: |
EKW1 Posiada wiedzę na temat mikroorganizmów i biotechnologicznych metod syntezy składników wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym. EKW2 Zna normy i rozporządzenia obowiązujące w ocenie jakości mikrobiologicznej kosmetyków oraz dotyczące warunków ich produkcji. EKU1 Wykazuje umiejętność pozyskiwania, krytycznej analizy i selekcji informacji z uznanych źródeł naukowych EKU2 Potrafi sformułować odpowiednie wnioski i zaprezentować omawiane zagadnienie z wykorzystaniem literatury naukowej EKK1 Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład (zaliczenie z oceną): wykonanie pracy zaliczeniowej - 100% oceny końcowej Laboratorium (zaliczenie z oceną): poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 40% oceny końcowej; kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 60 % oceny końcowej |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.