Immobilizowane komórki i enzymy
Informacje ogólne
| Kod przedmiotu: | 6.16.Z.BT4-IKE |
| Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
| Nazwa przedmiotu: | Immobilizowane komórki i enzymy |
| Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
| Grupy: | |
| Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
| Język prowadzenia: | polski |
| Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
| Literatura uzupełniająca: | 1. Turkiewicz M., Makowski K.: Nowe metody immobilizacji enzymów. Biotechnologia, 3 (66), 2004,113-128. |
| Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z procesami izolacji oraz z metodami unieruchamiania komórek i enzymów. Nauczenie określania aktywności immobilizowanych enzymów oraz z biotechnologicznym wykorzystaniem enzymów. Nauczenie studentów umiejętności pracy eksperymentalnej w relatywnie dużej grupie. |
| Pełny opis: |
Wykład Podstawowe pojęcia związane z enzymami. Główne źródła enzymów. Metody pozyskiwania i oczyszczania enzymów. Matryce do unieruchamiania enzymów. Klasyfikacja nośników enzymów. Techniki stosowane w immobilizacji enzymów o znaczeniu biotechnologicznym. Zalety i wady immobilizacji enzymów. Znaczenie biomedyczne immobilizowanych komórek. Laboratorium Kinetyka i obliczenie parametrów procesów enzymatycznych. Immobilizacja komórek w alkoholu poliwinylowym i alginianie wapnia. Wpływ immobilizacji na stabilność materiałów biologicznych. Zmiany aktywności komórek w stanie wolnym i immobilizowanym. Izolacja i immobilizacja komórek oraz badanie wpływu przechowywania na ich aktywność metaboliczną |
| Literatura: |
1. Ratledge, Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 2011. 2. Buchowicz J.: Biotechnologia molekularna. Wyd. Naukowe PWN. Warszawa, 2009 |
| Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę z zakresu biotechnologii immobilizacji enzymów i komórek przydatną do formułowania praw związanych z poznanymi zjawiskami. Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia oraz procesy technologiczne stosowane w procesach unieruchamiania komórek i enzymów; zna zasady doboru mikroorganizmów do prowadzenia bioprocesów. Zna praktyczne zastosowanie metod biologicznych stosowanych w biotechnologii. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w stopniu wystarczającym do pracy w zawodzie biotechnologa Umiejętności Planuje i wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna zadania badawcze związane z biotechnologią. Prowadzi systematyczny i rzetelny zapis obserwacji oraz pomiarów fizykochemicznych; formułuje wnioski z badań w tym krytycznie interpretuje wyniki. Wykorzystuje aparat matematyczny i statystyczny do opisu zachodzących procesów biotechnologicznych. Potrafi pracować w zespole w trakcie przeprowadzania doświadczeń oraz podczas interpretacji i analizy wyników; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania. |
| Metody i kryteria oceniania: |
Wykład Egzamin – test pisemny (próg zaliczenia 60%) Laboratorium Zaliczenie na ocenę -odpowiedź ustna (próg zaliczenia 60%, 50% oceny końcowej), sporządzenie sprawozdania (próg zaliczenia 60%, 50% oceny końcowej) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.