Biotechnologia w przemyśle
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.Z.BTZL4-BP |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w przemyśle |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z przemysłowym wykorzystaniem biotransformacji, biokatalizy i biodegradacji, z aktualnymi trendami biotechnologicznego wykorzystania mikroorganizmów i roślin oraz z kierunkami biotechnologicznego wykorzystania odpadów przemysłowych. |
Pełny opis: |
Odbiór społeczny biotechnologii Przemysłowe zastosowanie biotransformacji mikrobiologicznej i biokatalizy Przemysłowe wykorzystanie grzybów strzępkowych Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży Metody biotechnologiczne podnoszenia jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu rolno-spożywczego |
Literatura: |
Bednarski W., Fiedurka J. (red.) Podstawy biotechnologii przemysłowej,WNT , Warszawa 2007 1 Szewczyk K., Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997 Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności WNT, Warszawa 2001 2 Czasopisma naukowe: Biotechnologia, Acta Scientarum Polonorum , Postępy Nauk Rolniczych, Journal of Biotechnology Ratlege C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011. Chmiel A., Biotechnologia-podstawy mikrobiologiczne i biotechnologiczne PWN, Warszawa 1998 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008 Buchowicz J. Biotechnologia molekularna .Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2006 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Student wyróżnia obszary biotechnologii i zna zakres działania biotechnologii przemysłowej Ma pogłębioną wiedzę z zakresu nauk ścisłych i przyrodniczych związaną z biotechnologicznym wykorzystaniem różnych grup mikroorganizmów i roślin Umiejętności Posiada umiejętność zdobywania informacji, zarówno ze źródeł pierwotnych, jak i wtórnych (w języku polskim i angielskim), włączając informacje uzyskiwane z elektronicznych baz danych; wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - Egzamin poprawna odpowiedź na zadane pytania z zakresu realizowanego programu (próg zaliczeniowy 60%) |
Praktyki zawodowe: |
nie ma |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.