Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia w przemyśle

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.Z.BTZL4-BP
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia w przemyśle
Jednostka: Wydział Przyrodniczo-Techniczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z przemysłowym wykorzystaniem biotransformacji, biokatalizy i biodegradacji, z aktualnymi trendami biotechnologicznego wykorzystania mikroorganizmów i roślin oraz z kierunkami biotechnologicznego wykorzystania odpadów przemysłowych.

Pełny opis:

Odbiór społeczny biotechnologii

Przemysłowe zastosowanie biotransformacji mikrobiologicznej i biokatalizy

Przemysłowe wykorzystanie grzybów strzępkowych

Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii

Biotechnologiczne wykorzystanie drożdży

Metody biotechnologiczne podnoszenia jakości surowców roślinnych i zwierzęcych dla przemysłu rolno-spożywczego

Literatura:

Bednarski W., Fiedurka J. (red.) Podstawy biotechnologii przemysłowej,WNT , Warszawa 2007 1 Szewczyk K., Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997

Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności WNT, Warszawa 2001 2 Czasopisma naukowe: Biotechnologia, Acta Scientarum Polonorum , Postępy Nauk Rolniczych, Journal of Biotechnology

Ratlege C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011.

Chmiel A., Biotechnologia-podstawy mikrobiologiczne i biotechnologiczne PWN, Warszawa 1998

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008

Buchowicz J. Biotechnologia molekularna .Wyd. Nauk. PWN, Warszawa, 2006

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student wyróżnia obszary biotechnologii i zna zakres działania biotechnologii przemysłowej

Ma pogłębioną wiedzę z zakresu nauk ścisłych i przyrodniczych związaną z biotechnologicznym wykorzystaniem różnych grup mikroorganizmów i roślin

Umiejętności

Posiada umiejętność zdobywania informacji, zarówno ze źródeł pierwotnych, jak i wtórnych (w języku polskim i angielskim), włączając informacje uzyskiwane z elektronicznych baz danych; wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji

Metody i kryteria oceniania:

Wykład - Egzamin poprawna odpowiedź na zadane pytania z zakresu realizowanego programu (próg zaliczeniowy 60%)

Praktyki zawodowe:

nie ma

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)