Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Agroekonomia i zarządzanie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.23-AIZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Agroekonomia i zarządzanie
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: (brak danych)
Literatura uzupełniająca:

Zob. w sekcja "Literatura".

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z: problematyką funkcjonowanie gospodarki żywnościowej, ze szczególnym uwzględnieniem powiązań agrobiznesu zarówno na poziomie krajowym, jak i międzynarodowym oraz zarządzania współczesnym przedsiębiorstwem rolnym.

Suma godzin: 45h

Punkty ECTS: 3 (2 ECTS = 45h udział w zajęciach; 1 ECTS = samodzielne przygotowanie do zajęć: 5h +przygotowanie projektu: 15h + przygotowanie do zaliczenia: 5h)

Pełny opis:

TREŚCI PROGRAMOWE

A. Problematyka wykładu

1. Agrobiznes – istota, cechy

2. Polityka żywnościowa

3. Charakterystyka agregatów agrobiznesu

4. Powiązania integracyjne w agrobiznesie

5. Bezpieczeństwo żywnościowe

6. Marketing produktów żywnościowych

6. Globalizacja rolnictwa, rolnictwo transgeniczne

B. Problematyka konwersatorium

1. Zmiany ustroju rolnego

2. Gospodarstwo rolne jako przedsiębiorstwo

3. Środki trwałe i obrotowe w produkcji rolnej

4. Planowanie produkcji rolnej

5. Ocena efektywności produkcji rolnej

6. Zarządzanie przedsiębiorstwem rolnym

Literatura:

F. Kapusta, Agrobiznes, Difin, Warszawa, 2008 (lub wydanie 2 z 2012 roku).

F. Kapusta, Teoria Agrobiznesu. Ćwiczenia. Wyd. Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu, Wrocław, 2007.

J. Adamczyk, Marketing i zarządzanie w agrobiznesie, Politechnika Rzeszowska, Rzeszów 2000.

F. Tomczak, Gospodarka rodzinna w rolnictwie. Uwarunkowania i mechanizmy rozwoju wsi i rolnictwa, IRWiR PAN, Warszawa, 2005.

Inne wskazane przez Prowadzącego podczas zajęć.

Efekty uczenia się:

Wiedza

• Student zna uwarunkowania funkcjonowania ogniw agrobiznesu, rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich szczególnie tej związanej z produkcją rolną; zna współczesne kanały marketingowe sprzedaży produktów rolnych (R_W17);

• Student zna i rozumie uwarunkowania ekonomiczne organizacji i prowadzenia produkcji rolnej w gospodarstwach rolnych (R_W16);

Umiejętności

• Student potrafi dokonać identyfikacji uwarunkowań ekonomicznych i społeczenych determinujących efektywność produkcji rolnej w gospodarstwie rolnym (R_U019);

• Student potrafi dokonać oceny ekonomicznego potencjału dla możliwości prowadzenia produkcji rolnej (roślinnej i zwierzęcej) i na tej podstawie sformułować decyzję gospodarczą (R_U20);

Kompetencje społeczne

• Student jest świadomy swojej roli i oddziaływania na warunki społeczno-ekonomiczne na obszarach wiejskich (R_K04);

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

Kolokwium pisemne (wielowartościowa skala ocen)

Konwersatorium:

• F1: projekt

• F2: zaangażowanie Studenta podczas zajęć (zadania, aktywność)

Ocena końcowa z konwersatorium: wynikająca z F1 i F2 (wielowartościowa skala ocen)

Praktyki zawodowe:

brak.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www6 (2025-04-03)