Szkodniki i ochrona roślin
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.23-SOR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Szkodniki i ochrona roślin |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Literatura uzupełniająca: | 1. Biziuk M. 2001. Pestycydy. Występowanie, oznaczanie i unieszkodliwianie. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa 2. Paradowski A. 2013. Atlas chwastów. Wyd. Plantpress, Warszawa. 3. Źródła elektroniczne (wejście przez Wirtualną Bibliotekę Nauki, stronę biblioteki UO) |
Skrócony opis: |
Cele przedmiotu: umiejętność rozpoznawania chorób i szkodników roślin; ocena stopnia zachwaszczenia uprawy; umiejętność stosowania technik integrowanej ochrony roślin; znajomość mechanizmów działania środków ochrony roślin w żywych organizmach. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia (Wykład): Podstawowe pojęcia w zakresie ochrony roślin. Podstawy prawne w ochronie roślin. Siedlisko roślin uprawnych – czynniki kształtujące warunki siedliska. Agrotechniczne metody stosowane w ochronie roślin. Techniki opryskiwania roślin. Nowe technologie stosowane w ochronie roślin. Ekologia chwastów – reprodukcja i konkurencyjność. Rola hormonów i innych regulatorów wzrostu w mechanizmach regulacji procesów życiowych roślin. Udział allelopatii i czynników biotycznych w kierowaniu odchwaszczeniem. Odporność chwastów na herbicydy. Patogeneza procesu chorobowego roślin. Objawy i diagnostyka chorób roślin. Owady, ich znaczenie w przyrodzie, życiu człowieka i jego działalności gospodarczej. Odporność owadów na insektycydy oraz metody przeciwdziałania. Występowanie pestycydów w środowisku, dopuszczalne stężenia pestycydów i metody ich oznaczania. Treści kształcenia (Pracownia): Wprowadzenie do problematyki ochrony roślin. Bionomia wybranych szkodników roślin - charakterystyka uszkodzeń roślin. Zoocydy II Generacji. Repelenty, rodentocydy, moluskocydy, nematocydy, akarycydy – charakterystyka wybranych grup preparatów. Zoocydy III i IV Generacji. Choroby roślin - charakterystyka objawów i uszkodzeń roślin. Patogeneza roślin – formy przenoszenia się chorób, rodzaje infekcji i formy immuni. Fungicydy – charakterystyka wybranych preparatów. Herbologia i ekologii chwastów. Morfologia wybranych gatunków chwastów. Herbicydy. Adiuwanty. Biologiczne metody zwalczania chwastów. Treści kształcenia (Kurs terenowy): Zajęcia terenowe w WIORIN oddz. Opole: zakres działalności PIORIN, diagnostyka laboratoryjna, metody identyfikacji organizmów szkodliwych, kwarantannowych. |
Literatura: |
1. Grzebisz W. 2009. Produkcja roślinna. Część I. Środowisko i podstawy agrotechniki. Wyd. Hortpress, Warszawa. 2. Hołownicki R. 2014. Techniki opryskiwania roślin. Wyd. Plantpress, Warszawa. 3. Kryczyński S, Webera Z. 2011. Fitopatologia. Tom 1 podstawy fitopatologii. Wyd. PWRiL, Warszawa. 4. Wilkaniec B. 2011. Entomologia. Część 2 – entomologia szczegółowa. Wyd. PWRiL, Warszawa. 5. Woźnica Z. 2012. Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów. Wyd. PWRiL, Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - zna botaniczne i zoologiczne podstawy funkcjonowania biocenoz, w tym agrocenoz, oraz zasady ochrony bioróżnorodności (R_W03) - ma podstawową wiedzę chemiczną i biochemiczną, w tym z zakresu metod badań, a także wpływu na urządzenia techniczne, niezbędną do prowadzenia bezpiecznej dla środowiska produkcji rolniczej (R_W04) - opisuje procesy ekologiczne związane z występowaniem szkodników upraw rolnych i możliwości ochrony upraw i biocenoz z wykorzystaniem urządzeń technicznych (R_W07) - zna podstawy biologiczne i zasady produkcji rolniczej w warunkach zrównoważonej ochrony różnorodności biologicznej i w odniesieniu do podstawowych zagrożeń cywilizacyjnych (R_W12) Umiejętności: - potrafi pozyskać i przetworzyć informacje z literatury naukowej oraz innych źródeł (R_U02) - interpretuje zasady funkcjonowania procesów przyrodniczych oraz technicznych i wykorzystuje tę wiedzę w produkcji rolniczej i kształtowaniu środowiska przyrodniczego (R_U04) - samodzielnie oraz w grupie interpretuje uzyskane wyniki badań z danymi literaturowymi i innymi dostępnymi źródłami, a także przedstawia wyniki interpretacji (R_U06) Kompetencje: - Dostrzega i rozumie potrzebę samodoskonalenia wiedzy i umiejętności dla odpowiedzialnego wykonywania zawodu i działania na rzecz wspólnot lokalnych (R_K01) - Umie w sposób etyczny pracować w zespole oraz zajmować w nim rolę najlepszą dla osiągnięcia zbiorowego sukcesu społeczności lokalnych w oparciu o znajomość własnych predyspozycji (R_K02) - Jest świadomy konieczności stosowania etycznych postaw w kształtowaniu środowiska przyrodniczego i produkcji rolniczej, niezbędności posiadania ku temu odpowiedniej wiedzy, a także zdaje sobie sprawę ze skutków działalności, która może prowadzić do zagrożenia środowiska, zdrowia i życia człowieka (R_K05) |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład - zaliczenie na ocenę Pracownia - zaliczenie na ocenę Kurs terenowy - zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.