Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biological Chemistry

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 7-D-SK.EN-16
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biological Chemistry
Jednostka: Instytut Chemii
Grupy: Katalog przedmiotów dla studiów krótkoterminowych (Erasmus+ lub inne umowy o współpracy)
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Skrócony opis: (tylko po angielsku)

The aim of the course is to introduce students the basic knowledge of chemical properties of macrobiomolecules and processes occurring in the cells of living organisms.

Pełny opis: (tylko po angielsku)

During the course, students are required to perform 10 laboratory exercises, indicated by the teacher

Subjects of experiments:

1. Separation of dyes by column and thin-layer chromatography.

2. Sugars – detection, properties.

3. Proteins – detection, properties.

4. Lipids – detection, properties.

5. Cell membrane, plasmolysis.

6. Extraction and separation of chlorophylls.

7. Influence of biologically active compounds on photosynthesis.

8. External factors that affect the rate of transpiration.

9. The effect of temperature on plant respiration.

10. Effect of pH on enzyme activity.

11. Biosynthesis of citric acid.

12. Environmental tolerance.

Literatura: (tylko po angielsku)

„Biology”, Solomon E.P., Berg L.R., Martin D.W. (selected chapters), since 8th edition

Efekty uczenia się: (tylko po angielsku)

Students will gain the basic knowledge of the (a) chemical properties of macrobiomolecules, (b) chemical structure of subcellular structures and cells of living organisms, (c) chemical processes associated with metabolism and energy occurring in the cells of living organisms.

Metody i kryteria oceniania: (tylko po angielsku)

During the course, students are required to:

- perform 10 laboratory exercises,

- prepare written reports after exercises (report should consist of introduction, experimental section, results, discussion and conclusions)

- write summary test.

The grade is based on points obtained for lab reports and written test. The positive grade is obtained after receiving a minimum of 50% of the total number of points.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-www6 (2024-03-22)