Bałkany od kuchni
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | KZ-01-04-000024 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Bałkany od kuchni |
Jednostka: | Wydział Filologiczny |
Grupy: |
Kursy zmienne ogólnouczelniane humanistyczne Przedmioty ogólnouczelniane do wyboru (studia stacjonarne) Studia stacjonarne |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
1. przekazanie podstawowej wiedzy nt. Półwyspu Bałkańskiego; 2. zapoznanie z najmocniej zakorzenionymi wyobrażeniami i stereotypami nt. Bałkanów; 3. konfrontacja rzeczywistości z kreowanym powszechnie wizerunkiem Bałkanów; 4. kształtowanie postawy otwartości na inne kultury. |
Pełny opis: |
Treści programowe 1. Bałkany - podstawowe informacje. 2. Bałkany w relacjach podróżniczych dawniej i współcześnie. 3. Kategorie inności i obcości w opisach Bałkanów. 4. Stereotypizacja. 5. Konfrontacja wyobrażeń z rzeczywistością. |
Literatura: |
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć: Chaszczewicz-Rydel M., Obrazy Bałkanów. Mity, stereotypy, nowa imagologia, Wrocław 2013. Jezernik B., Dzika Europa. Bałkany w oczach zachodnich podróżników, przeł. P. Oczko, Kraków 2007. Todorova M., Bałkany wyobrażone, przeł. P. Szymor, M. Budzińska, Wołowiec 2008. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza 1. student ma podstawową wiedzę na temat Bałkanów; 2. potrafi scharakteryzować i wyjaśnić stereotypy związane z Bałkanami. Umiejętności 1. potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informacje z różnych źródeł Kompetencje społeczne (postawy) 1. rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się; 2. docenia tradycję i dziedzictwo kulturowe ludzkości, jest świadomy współodpowiedzialności za ich zachowanie w wymiarze regionalnym, krajowym, transgranicznym, europejskim. |
Metody i kryteria oceniania: |
Sposób zaliczenia • zaliczenie z oceną B. Formy zaliczenia • wykonanie pracy zaliczeniowej: przygotowanie projektu lub prezentacji C. Podstawowe kryteria 1. aktywne uczestnictwo w zajęciach 40% 2. przygotowanie prezentacji 60% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.