Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Bałkany od kuchni

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: KZ-01-04-000024
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Bałkany od kuchni
Jednostka: Wydział Filologiczny
Grupy: Kursy zmienne ogólnouczelniane humanistyczne
Przedmioty ogólnouczelniane do wyboru (studia stacjonarne)
Studia stacjonarne
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

1. przekazanie podstawowej wiedzy nt. Półwyspu Bałkańskiego;

2. zapoznanie z najmocniej zakorzenionymi wyobrażeniami i stereotypami nt. Bałkanów;

3. konfrontacja rzeczywistości z kreowanym powszechnie wizerunkiem Bałkanów;

4. kształtowanie postawy otwartości na inne kultury.

Pełny opis:

Treści programowe

1. Bałkany - podstawowe informacje.

2. Bałkany w relacjach podróżniczych dawniej i współcześnie.

3. Kategorie inności i obcości w opisach Bałkanów.

4. Stereotypizacja.

5. Konfrontacja wyobrażeń z rzeczywistością.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

Chaszczewicz-Rydel M., Obrazy Bałkanów. Mity, stereotypy, nowa imagologia, Wrocław 2013.

Jezernik B., Dzika Europa. Bałkany w oczach zachodnich podróżników, przeł. P. Oczko, Kraków 2007.

Todorova M., Bałkany wyobrażone, przeł. P. Szymor, M. Budzińska, Wołowiec 2008.

Efekty uczenia się:

Wiedza

1. student ma podstawową wiedzę na temat Bałkanów;

2. potrafi scharakteryzować i wyjaśnić stereotypy związane z Bałkanami.

Umiejętności

1. potrafi wyszukiwać, analizować, oceniać, selekcjonować i użytkować informacje z różnych źródeł

Kompetencje społeczne (postawy)

1. rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się;

2. docenia tradycję i dziedzictwo kulturowe ludzkości, jest świadomy współodpowiedzialności za ich zachowanie w wymiarze regionalnym, krajowym, transgranicznym, europejskim.

Metody i kryteria oceniania:

Sposób zaliczenia

• zaliczenie z oceną

B. Formy zaliczenia

• wykonanie pracy zaliczeniowej: przygotowanie projektu lub prezentacji

C. Podstawowe kryteria

1. aktywne uczestnictwo w zajęciach 40%

2. przygotowanie prezentacji 60%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-www4 (2024-03-22)