Uniwersytet Opolski - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Kosmetyki od kuchni

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: KZ-06-06-000020 Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Kosmetyki od kuchni
Jednostka: Katedra Biotechnologii i Biologii Molekularnej
Grupy: Kursy zmienne ogólnouczelniane ogólne
Punkty ECTS i inne: 2.00
Język prowadzenia: (brak danych)
Skrócony opis:

Celem zajęć jest zapoznanie z podstawowymi metodami wytwarzania kosmetyków (emulsje, roztwory, żele) oraz samodzielne wykonanie wybranego kosmetyku.

Pełny opis:

Problematyka warsztatów:

Przykładowe receptury preparatów kosmetycznych z uwzględnieniem słownika surowców kosmetycznych sporządzonego na podstawie International Cosmetic Ingredient Dictionary; Substancje czynne w recepturze kosmetycznej – działanie, zastosowania, interakcje; Stosowanie gotowych podłoży w recepturze; Substancje pomocnicze i konserwujące w recepturze; Wykonanie preparatów kosmetycznych, m.in. kremów nawilżających, kremów tłustych, toników i mleczek, szamponów, kremów przeciwtrądzikowych.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

W. Brud, R. Glinka – Technologia kosmetyków, MA, Łódź 2001

R. Glinka, M. Glinka – Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii – OW MA Łódź 2008

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

A. Kołodziejczyk – Naturalne związki organiczne – PWN Warszawa 2006

K. Kacprzak, K. Gawrońska – Chemia kosmetyczna ćwiczenia laboratoryjne – WN UAM Poznań 2009

M. Molski – Chemia piękna – PWN Warszawa 2009

A. Marzec – Chemia kosmetyków – TNOiK Toruń 2009

W. Malinka – Zarys chemii kosmetycznej – Volumed Wrocław 1999

Efekty kształcenia:

Wiedza

zna przykładowe receptury różnych form kosmetycznych

Umiejętności

analizuje przykładowe receptury preparatów kosmetycznych z uwzględnieniem słownika surowców kosmetycznych sporządzonego na podstawie International Cosmetic Ingredient Dictionary

Kompetencje społeczne (postawy)

dba o zasady BHP, współpracuje w grupie

Metody i kryteria oceniania:

ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie aktywności na zajęciach

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2017-02-13 - 2017-09-17
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Warsztaty, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Dołhańczuk-Śródka
Prowadzący grup: Agnieszka Dołhańczuk-Śródka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (w trakcie)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-09
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Warsztaty, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Dołhańczuk-Śródka
Prowadzący grup: Agnieszka Dołhańczuk-Śródka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2018-02-12 - 2018-09-15

Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Warsztaty, 15 godzin, 20 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Agnieszka Dołhańczuk-Śródka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.