Dieta dla mózgu
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | KZ-O-02-14-000001 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dieta dla mózgu |
Jednostka: | Wydział Nauk o Zdrowiu |
Grupy: |
Kursy zmienne ogólnouczelniane ogólne |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Literatura uzupełniająca: | Mosconi L. 2019. Brain food: how to eat smart and sharpen your mind. Penguin Books. Mosconi L. 2018. Brain food. The surprising science of eating for cognitive power. Avery Pub Group. Lieberman DZ, Long ME. 2019. Mózg chce więcej. Dopamina. Naturalny dopalacz. Feeria Science. |
Skrócony opis: |
Wpływ składników odżywczych na funkcjonowanie ludzkiego mózgu |
Pełny opis: |
1. Wpływ aminokwasów, składników mineralnych, witamin i innych składników żywności na funkcjonowanie mózgu. 2. Źródła substancji bioaktywnych w diecie. 3. Superfoods dla mózgu. Dieta MIND. 4. Wpływ popularnych używek (kofeina, nikotyna, alkohol etylowy) na pracę mózgu. 5. Mikrobiota i mykobiota jelitowa a zdrowie mózgu. 6. Dieta przy dysbiozie jelitowej. 7. Dieta i suplementacja diety przy zaburzeniach psychicznych. |
Literatura: |
Lugavere M. 2021. Jedz jak geniusz. Kompania Mediowa Masley S. 2019. Zdrowy mózg. Jak walczyć z insulinoopornością, zatrzymać demencję i poprawić funkcje poznawcze mózgu. Czarna owca. Walsh W. 2019. Zdrowy mózg. Jak za pomocą składników odżywczych pokonać zaburzenia behawioralne, ADHA, autyzm, depresję, lęk, schizofrenię i chorobę Alzheimera. Vital. Naidoo U. 2021. Dieta dla zdrowia psychicznego. Jak jeść, kiedy męczą cię: mgła mózgowa, natrętne myśli, depresja. Feeria. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: W1 - Zna składniki odżywcze, które mają znaczenie dla prawidłowej pracy mózgu. W2 - Zna źródła poszczególnych składników odżywczych w diecie. Umiejętności: U1 - Potrafi przygotować pracę pisemną na podstawie aktualnych publikacji. Kompetencje: K1 - Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie dietetyki. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na ocenę - przygotowanie referatu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Dzieniszewska | |
Prowadzący grup: | Aneta Dzieniszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.