Warsztaty z odchudzania
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | KZ-O-02-14-000002 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Warsztaty z odchudzania |
Jednostka: | Wydział Nauk o Zdrowiu |
Grupy: |
Kursy zmienne ogólnouczelniane ogólne |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Literatura uzupełniająca: | Ostrowska L. 2020. Dietetyka. Kompendium. PZWL. Peckenpaugh N. 2015. Podstawy żywienia i dietoterapia. Edra. Urban & Partner. |
Skrócony opis: |
Edukacja z zakresu zdrowego odżywiania i bezpiecznego odchudzania |
Pełny opis: |
1. Składniki odżywcze w diecie. 2. Substancje bioaktywne w żywności. 3. Produkty słodzące i dietetyczne słodycze. 4. Zmiany w diecie sprzyjające odchudzaniu. 5. Produkty i suplementy diety wspierające odchudzanie. 6. Popularne diety (diety roślinne, dieta ketogeniczna, dieta IF). 7. Planowanie diety i układanie jadłospisu. |
Literatura: |
Gawęcki J. 2022. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu 1. PWN. Ciborowska H, Ciborowski A. 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: W1 - Zna składniki odżywcze, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W2 - Zna źródła poszczególnych składników odżywczych w diecie. Umiejętności: U1 - Potrafi przygotować pracę pisemną na podstawie aktualnych publikacji. Kompetencje: K1 - Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie dietetyki. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie na ocenę - przygotowanie referatu |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Dzieniszewska | |
Prowadzący grup: | Aneta Dzieniszewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.