Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Warsztaty z odchudzania

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: KZ-O-02-14-000002
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Warsztaty z odchudzania
Jednostka: Wydział Nauk o Zdrowiu
Grupy: Kursy zmienne ogólnouczelniane ogólne
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Literatura uzupełniająca:

Ostrowska L. 2020. Dietetyka. Kompendium. PZWL.

Peckenpaugh N. 2015. Podstawy żywienia i dietoterapia. Edra. Urban & Partner.

Skrócony opis:

Edukacja z zakresu zdrowego odżywiania i bezpiecznego odchudzania

Pełny opis:

1. Składniki odżywcze w diecie.

2. Substancje bioaktywne w żywności.

3. Produkty słodzące i dietetyczne słodycze.

4. Zmiany w diecie sprzyjające odchudzaniu.

5. Produkty i suplementy diety wspierające odchudzanie.

6. Popularne diety (diety roślinne, dieta ketogeniczna, dieta IF).

7. Planowanie diety i układanie jadłospisu.

Literatura:

Gawęcki J. 2022. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu 1. PWN.

Ciborowska H, Ciborowski A. 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL.

Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. 2020. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

W1 - Zna składniki odżywcze, które mają znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

W2 - Zna źródła poszczególnych składników odżywczych w diecie.

Umiejętności:

U1 - Potrafi przygotować pracę pisemną na podstawie aktualnych publikacji.

Kompetencje:

K1 - Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie dietetyki.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie na ocenę - przygotowanie referatu

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin, 120 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Dzieniszewska
Prowadzący grup: Aneta Dzieniszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-4 (2024-09-03)