Biotechnologia w produkcji piwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | KZ-O-06-06-000016 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w produkcji piwa |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Kursy zmienne ogólnouczelniane ogólne Przedmioty ogólnouczelniane do wyboru (studia stacjonarne) |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | ogólnouniwersyteckie |
Literatura uzupełniająca: | Bednarski W. Postępy w technologii i analityce piwa: IV seminarium, Gołuń, 19-21.10.1998, Wyd. ART., 1998. |
Skrócony opis: |
Uzyskanie wiedzy dotyczącej technologii produkcji słodu i piwa |
Pełny opis: |
Pojęcia stosowane w technologii browarnictwa. Surowce browarnicze: jęczmień, chmiel, woda, drożdże. Produkcja słodu: czyszczenie, sortowanie, suszenie, kiełkowanie i magazynowanie. Wytwarzanie brzeczki: śrutowanie, zacieranie, filtracja zacieru, gotowanie brzeczki, wydajność warzelni, chłodzenie i klarowanie brzeczki. Produkcja piwa: hodowla czystych kultur drożdży, przemiany zachodzące podczas fermentacji i dojrzewania, klasyczna fermentacja, fermentacja i dojrzewanie piwa w tankach, filtracja piwa, trwałość biologiczna piwa, karbonizacja piwa, specjalne metody wytwarzania piwa. Rozlew piwa. Piwo jako produkt gotowy: podstawowe składniki piwa, smak i pienistość, różne gatunki piwa i ich charakterystyka. Piwowarstwo domowe. |
Literatura: |
Wykaz literatury: Kunze W., Technologia słodu i piwa. Wyd. Piwochmiel sp.z o.o., Warszawa 1999. Lewis M.J., Young T.W., Piwowarstwo, PWN, Warszawa, 2001 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: W1 - Zna surowce stosowane w browarnictwie oraz technologie produkcji słodu. W2 - Zna procesy technologiczne produkcji piwa oraz rolę drożdży w procesie fermentacji i dojrzewania. Umiejętności: U1 - Potrafi w warunkach domowych zaplanować i przeprowadzić proces produkcji piwa. U2 - Posiada umiejętność posługiwania się podstawowym sprzętem wykorzystywanych do produkcji piwa. Kompetencje: K1 - Jest gotów do ciągłego dokształcania się i podnoszenia kompetencji w zakresie piwowarstwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie z oceną; obecność na zajęciach: 80% składowej oceny końcowej, aktywność na zajęciach, udział w dyskusji: 20% składowej oceny końcowej, próg zaliczenia przedmiotu: 50% sumy punktów |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN CW
CW
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 70 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
|
Dyscyplina: | inżynieria środowiska, górnictwo i energetyka |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN CW
CW
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 70 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN CW
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 70 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin, 70 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.