Plan zajęć II roku Biotechnologii medycznej II stopnia, stacjonarne, semestr 04 (2024/25-L) (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2024/25-Z - Semestr zimowy 2024/2025 2024/25-L - Semestr letni 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | |||||
---|---|---|---|---|---|---|
2024/25-Z | 2024/25-L | |||||
6.16.BTM-BTwD | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
6.16.BTM-BTŻ | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z zastosowaniem przykładowych biotechnologii drobnoustrojowych i enzymatycznych ( procesy fermentacji, biosyntezy i biokatalizy enzymatycznej ) w aspekcie produkcji żywności Zapoznanie studentów z aktualnymi trendami w doskonaleniu, doborze i przechowywaniu szczepów do szczepionek/kultur starterowych o różnym przeznaczeniu Zainteresowanie problematyką współczesnej biotechnologii żywności w produkcji żywności funkcjonalnej i genetycznie modyfikowanej Przygotowanie studentów do krytycznej analizy i selekcji informacji Zdobywanie umiejętności posługiwania technikami laboratoryjnymi służącymi obserwacji i ocenie zjawisk dotyczących biotechnologii żywności Rozwijanie umiejętności pracy w grupie |
|
||
6.16.BTM-CZP | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
6.16.BTM-GB | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie podstawowych pojęć dotyczących budowy, fizjologii i systematyki glonów. Poznanie składu chemicznego glonów i ich właściwości. Poznanie procesów biotechnologicznych, w których wykorzystywana jest biomasa glonów. Poznanie praktycznego wykorzystania glonów w biotechnologii (przemysł kosmetyczny, przemysł spożywczy, biomonitoring środowiska). |
|
||
6.16.BTM-IKE | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Zapoznanie studentów z procesami izolacji oraz z metodami unieruchamiania komórek i enzymów. Nauczenie określania aktywności immobilizowanych enzymów oraz z biotechnologicznym wykorzystaniem enzymów. Nauczenie studentów umiejętności pracy eksperymentalnej w relatywnie dużej grupie. |
|
||
6-BT-KZ |
![]() |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
6.16.BTM-PPMEM-II | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
6.16.BTM-SM | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||
6.16.BTM-UZP | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Poznanie biochemicznych procesów odpowiedzialnych za powstawanie uzależnień. Poznanie neurochemicznych efektów wybranych środków psychoaktywnych, w tym leków oraz narkotyków. Uzmysłowienie problemu i jego skali, jakim jest uzależnienie od środków psychoaktywnych. |
|
||
6.16.BTM-ZDPOZ | brak |
![]() |
Zajęcia przedmiotu
Semestr letni 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||