Obsług biznesu - semestr V (grupa przedmiotów zdefiniowana przez Wydział Prawa i Administracji)
Legenda
Jeśli przedmiot jest prowadzony w danym cyklu dydaktycznym, to w odpowiedniej komórce pojawi się koszyk rejestracyjny. Ikona koszyka zależy od tego, czy możesz się rejestrować na dany przedmiot.
- nie jesteś zalogowany - aktualnie nie możesz się rejestrować - możesz się zarejestrować - możesz się wyrejestrować (lub wycofać prośbę) - złożyłeś prośbę o zarejestrowanie (i nie możesz jej już wycofać) - jesteś pomyślnie zarejestrowany (i nie możesz się wyrejestrować)
Kliknij na ikonę "i" przy koszyku, aby uzyskać dodatkowe informacje.
2023/24-Z - Semestr zimowy 2023/2024 2023/24-L - Semestr letni 2023/2024 2024/25-Z - Semestr zimowy 2024/2025 (zajęcia mogą być semestralne, trymestralne lub roczne) |
Opcje | ||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
2023/24-Z | 2023/24-L | 2024/25-Z | |||||
9.OB.D3.5.KHwJ | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem zajęć jest zapoznanie studenta z rodzajami i formami listów handlowych (prostych i złożonych) oraz pokazanie zastosowania w sytuacjach komunikacyjnych w odniesieniu do autentycznych realiów i sytuacji. Student nabywa praktycznych umiejętności w zakresie prowadzenia korespondencji służbowej i handlowej w wybranym języku. |
|
||||
9.OB.D3.5.KPG | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
KZO-WPiA | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
9.OB.D3.5.MRPZ | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przybliżenie podstawowych zagadnień związanych z problemami zarządzania, ich identyfikacją oraz przestawienie metodyki ich rozwiązywania. |
|
||||
9.OB.D3.5.OIN | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
9.OB.D3.5.PP | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
1.Kształtowanie właściwych postaw względem przestrzeni jako dobra publicznego. 2. Zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami, zasadami i instytucjami prawnymi z dziedziny zagospodarowania przestrzennego. 3. Przedstawienie struktury planowania przestrzennego ze szczególnym uwzględnieniem gminy. |
|
||||
9.OB.D3.5.PB.PP | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
1.Kształtowanie właściwych postaw względem przestrzeni jako dobra publicznego. 2. Zapoznanie studenta z podstawowymi pojęciami, zasadami i instytucjami prawnymi z dziedziny zagospodarowania przestrzennego. 3. Przedstawienie struktury planowania przestrzennego ze szczególnym uwzględnieniem gminy. |
|
|||
9.OB.D3.5.PB | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
9.OB.D3.5.PG.PC | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
9.OB.D3.5.PG.PD | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
9.OB.D3.5.PNT | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
1. Poprawnie oraz kompetentnie rozwiązuje problemy związane z argumentacją, ze szczególnym uwzględnieniem argu-mentacji prawniczej dotyczącej realizacji procesu zawierania umów w IT; 2. Rozwiązuje problemy (kazusy) wymagające zastosowania wiedzy prawniczej i interdyscyplinarnej dotyczące realizacji prawa nowych technologii; 3. Identyfikuje źródła prawa oraz kolizje między porządkami prawnymi z zakresu realizacji prawa nowych technologii; 4. Wykorzystuje orzecznictwo, literaturę z zakresu dogmatyki prawniczej, teorii prawa oraz informacje zgromadzone w bazach danych dotyczących realizacji prawa nowych technologii; 5. Dostrzega związki między zjawiskami prawnymi oraz innymi zjawiskami kulturowymi, społecznymi i ekonomicznymi; 6. Stosuje wiedzę teoretyczną do analizy zjawisk prawnych, krytycznie dobierając metody analizy i formułując własne opinie dotyczące realizacji prawa nowych technologii; |
|
||||
9.OB.D3.5.PB.POZ | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
9.OB.D3.5.PPiPDP | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
1. Przedstawienie studentom teoretycznych i praktycznych zagadnień związanych z prawem pracy. 2. Nabycie przez studentów wiedzy z zakresu praw, obowiązków i odpowiedzialności stron stosunku pracy, a także warunków zatrudniania oraz reguł nawiązywania i okoliczności ustania umowy o pracę, a także zasad prowadzenia dokumentacji pracowniczej |
|
||||
9.OB.D3.5.PDS | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
|||
9.OB.D3.5.PUS | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
9.OB.D3.5.PZP | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
1. Prezentacja treści norm prawa handlowego (gospodarczego prywatnego) osobom studiującym 2. Zaznajomienie osób studiujących z rekomendowanymi podejściami do stosowania norm prawa handlowego (gospodarczego prywatnego) w praktyce (w szczególności poprzez propozycje treści postanowień umownych, umów i statutów spółek, itp.) 3. Wskazanie osobom studiującym zagadnień praktyki sądowej (w szczególności podstawowego orzecznictwa) w zakresie przedmiotu, omówienie zagadnień szczegółowych wskazanych przez osoby studiujące jako szczególnie interesujące zagadnienia |
|
||||
9.OB.D3.5.PwL | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Przedmiotem wykładu jest pokazanie, jak podstawowe problemy przywództwa organizacyjnego i politycznego ujmowane są w literaturze pięknej i popularnej. Przedmiot ten realizowany jest w metodologii law & literature, a przykłady literackie służą jako podstawa do dyskusji nad współczesnymi problemami społecznymi i prawnymi przywództwa.. Przykłady literackie służą tu jako swoiste studia przypadku, w oparciu o które słuchacze w toku dyskusji będą mogli zobaczyć, jak pojęcie przywództwa i jego obraz w kulturze zmieniały się na przestrzeni dziejów. |
|
||||
9.OB.D3.5.SD | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Nie podano opisu skróconego, przejdź do strony przedmiotu aby uzyskać więcej danych.
|
|
||||
9.OB.D3.5.PA.SJBS | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu norm prawnych i technicznych w przemyśle spożywczym dotyczących zarządzania jakością oraz nabycie przez studenta umiejętności identyfikacji systemów zarządzania jakością oraz identyfikacji i doboru odpowiednich narzędzi bezpieczeństwa żywności |
|
|||
9.OB.D3.5.ZJwPS | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2023/2024
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu norm prawnych i technicznych w przemyśle spożywczym dotyczących zarządzania jakością oraz nabycie przez studenta umiejętności identyfikacji systemów zarządzania jakością oraz identyfikacji i doboru odpowiednich narzędzi bezpieczeństwa żywności |
|
||||
9.OB.D3.5.PA.ZJPS | brak | brak |
Zajęcia przedmiotu
Semestr zimowy 2024/2025
Grupy przedmiotu
Skrócony opis
Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu norm prawnych i technicznych w przemyśle spożywczym dotyczących zarządzania jakością oraz nabycie przez studenta umiejętności identyfikacji systemów zarządzania jakością oraz identyfikacji i doboru odpowiednich narzędzi bezpieczeństwa żywności |
|
|||