University of Opole - Central Authentication System
Strona główna

A graduate on the job market

General data

Course ID: 6.4-ARP
Erasmus code / ISCED: (unknown) / (0417) Work skills The ISCED (International Standard Classification of Education) code has been designed by UNESCO.
Course title: A graduate on the job market
Name in Polish: Absolwent na rynku pracy
Organizational unit: Institute of Environmental Engineering and Biotechnology
Course groups:
ECTS credit allocation (and other scores): (not available) Basic information on ECTS credits allocation principles:
  • the annual hourly workload of the student’s work required to achieve the expected learning outcomes for a given stage is 1500-1800h, corresponding to 60 ECTS;
  • the student’s weekly hourly workload is 45 h;
  • 1 ECTS point corresponds to 25-30 hours of student work needed to achieve the assumed learning outcomes;
  • weekly student workload necessary to achieve the assumed learning outcomes allows to obtain 1.5 ECTS;
  • work required to pass the course, which has been assigned 3 ECTS, constitutes 10% of the semester student load.

view allocation of credits
Language: Polish
Mode:

Online

Supplementary literature:

(in Polish) Bądź sobie szefem – poradnik dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą, Centrum Informacji i Planowania Kariery Zawodowej, WUP, Lublin 2017 - dostępny również w wersji on-line.

Short description: (in Polish)

Zapoznanie studentów z możliwościami podjęcia pracy zawodowej po ukończeniu kształcenia oraz zwiększenie szans na odniesienie sukcesu i niezależności finansowej poprzez poznanie specyfiki rynku pracy.

Full description: (in Polish)

Zapoznanie studentów z możliwościami podjęcia pracy zawodowej po ukończeniu kształcenia oraz zwiększenie szans na odniesienie sukcesu i niezależności finansowej poprzez poznanie specyfiki rynku pracy.

Treści programowe

1. Rynek pracy w Polsce.

2. Aktywne poszukiwanie pracy.

3. Proces rekrutacji.

4. Rozmowa kwalifikacyjna.

5. Zjawisko bezrobocia i jego społeczne skutki.

6. Różne formy zatrudnienia.

7. Zakładania i prowadzenie własnej działalności gospodarczej.

8. Struktura biznes planu.

9. Pozyskiwanie funduszy na rozpoczęcie działalności gospodarczej.

Bibliography: (in Polish)

7 dni poszukiwania pracy: poradnik, WUP, Lublin 2020. – dostępny również w wersji on-line.

Opolski K., Waśniewski K.: Biznes plan: jak go budować i analizować?, Wyd. CeDeWu, Warszawa 2007.

Learning outcomes: (in Polish)

Wiedza:

Wie gdzie szukać ofert pracy zgodnie ze swoimi kwalifikacjami

Wie jak założyć i prowadzić własną działalność gospodarczą

Zna rodzaje umów o pracę

Ma wiedzę co zawiera umowa o pracę

Zna ogólnie obowiązujące zasady obowiązujące podczas tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości

Umiejętności:

potrafi pozyskać informacje z literatury, baz danych i innych źródeł informacji zarówno w języku polskim jak i języku angielskim

potrafi zintegrować pozyskane informacje, dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie

umie podnosić swoje kompetencje zawodowe poprzez samokształcenie

Kompetencje społeczne:

jest świadom odpowiedzialności za realizację powierzonego zlecenia

przestrzega zasad współżycia społecznego oraz etyki zawodowej

do swoich obowiązków podchodzi w sposób odpowiedzialny i profesjonalny

potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy

ma świadomość roli społecznej absolwenta i rozumie potrzebę formułowania i przekazywania społeczeństwu informacji i opinii dotyczących osiągnięć z zakresu techniki i informatyki i innych aspektów działalności inżynierskiej; przekazywane informacje podaje w sposób przystępny i zrozumiały

Assessment methods and assessment criteria: (in Polish)

Metody oceniania:

wykonanie zadań śródsemestralnych, aktywność na zajęciach

Kryteria oceniania:

Oceniając pracę studenta pod uwagę brane są: terminowość realizacji prac, zaangażowanie podczas zajęć oraz poprawność wykonanych prac. Wszystkie części składowe przeliczane są na punkty, a następnie na procenty.

Skala ocen:

3.0 - 51%-60%

3.5 - 61%-70%

4.0 - 71%-80%

4.5 - 81%-90%

5.0 - 91%-100%

This course is not currently offered.
Course descriptions are protected by copyright.
Copyright by University of Opole.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl contact accessibility statement USOSweb 7.0.3.0-www2-1 (2024-04-02)