Prawo konsumenckie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1.S3.JBZ.62 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Prawo konsumenckie |
Jednostka: | Wydział Filologiczny |
Grupy: |
Studia stacjonarne |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom studiów: | I stopnia |
Kierunek studiów: | Język Biznesu |
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot: | 4 |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | brak |
Literatura uzupełniająca: | 1. Barcz J. (red.), Prawo gospodarcze UE, Warszawa 2011. 2. Kuś A. (red.), Prawo Unii Europejskiej z uwzględnieniem Traktatu z Lizbony, Lublin 2010. 3. Barcz J., Kawecka-Wyrzykowska E., Michałowska-Gorywoda K. Integracja europejska, Warszawa 2007. 4. Barcz J. (red.), Prawo Unii Europejskiej. Prawo materialne i polityki, Warszawa 2005. 5. Czapliński W., Ostrihansky R., Saganek P., Wyrozumska A., Prawo Wspólnot Europejskich. Orzecznictwo, Warszawa 2005. |
Nakład pracy studenta: | 0,5 ECTS - 15 h - udział w zajęciach 0,25 ECTS - 7 h - przygotowanie prac pisemnych i wystąpień ustnych 0,25 ECTS - 8 h - przygotowanie do zajęć |
Skrócony opis: |
Podstawowym założeniem przedmiotu jest zrozumienie istoty podziału na instytucjonalne/systemowe oraz materialne/gospodarcze prawo UE wraz z podstawowymi zasadami i elementami składowymi rynku wewnętrznego. |
Pełny opis: |
1) Historia integracji europejskiej: ewolucja traktatów, etapy rozszerzenia, cele i wartości UE 2) Zasady ustrojowe Unii Europejskiej: zasada lojalnej współpracy, zasada podziału kom-petencji między UE a państwa członkowskie, zasada niedyskryminacji (równego trakto-wania), zasada ochrony praw podstawowych, zasady demokratyczne 3) Swobodny przepływ towarów: definicja towaru, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 4) Swoboda przepływu pracowników: definicja pracownika, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 5) Swoboda przedsiębiorczości: definicja przedsiębiorczości, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 6) Swoboda przepływu usług: definicja usługi, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 7) Swoboda przepływu kapitału: pojęcie kapitału i płatności, etapy stopniowej liberalizacji kapitału, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) wraz z założeniami UGiW. |
Literatura: |
1) Historia integracji europejskiej: ewolucja traktatów, etapy rozszerzenia, cele i wartości UE 2) Zasady ustrojowe Unii Europejskiej: zasada lojalnej współpracy, zasada podziału kom-petencji między UE a państwa członkowskie, zasada niedyskryminacji (równego trakto-wania), zasada ochrony praw podstawowych, zasady demokratyczne 3) Swobodny przepływ towarów: definicja towaru, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 4) Swoboda przepływu pracowników: definicja pracownika, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 5) Swoboda przedsiębiorczości: definicja przedsiębiorczości, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 6) Swoboda przepływu usług: definicja usługi, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) 7) Swoboda przepływu kapitału: pojęcie kapitału i płatności, etapy stopniowej liberalizacji kapitału, zakres podmiotowy i przedmiotowy swobody, uzasadnione ograniczenia (traktatowe i orzecznicze) wraz z założeniami UGiW. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: student ZNA I ROZUMIE k_W09 prawne i ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania instytucji i firm P6S_WK k_W10 różne rodzaje struktur gospodarczych P6S_WK k_W11 przesłanki warunkujące gospodarczą działalność człowieka P6S_WK k_W12 zastosowania praktyczne wiedzy językowej i językoznawczej, np. w działalności kulturalnej, medialnej, edukacyjnej, tłumaczeniowej lub obsługi biznesu P6S_WG UMIEJĘTNOŚCI: student T POTRAFI k_U09 analizować informacje z rynku i wykorzystywać je w praktyce gospodarczej dla procesów podejmowania decyzji P6S_UW k_U10 dokonać obserwacji i prawidłowej interpretacji zjawisk ekonomicznych oraz oceniać racjonalność decyzji konsumentów i podmiotów gospodarczych P6S_UW k_U11 wykorzystywać w działaniach profesjonalnych (biznesowych) narzędzia informatyczne P6S_UW KOMPETENCJE SPOŁECZNE: STUDENT JEST GOTÓW DO k_K02 wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania działalności na rzecz środowiska społecznego inicjowania działania na rzecz interesu publicznego myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy P6S_KO k_K03 odpowiedzialnego pełnienia ról zawodowych, w tym: - przestrzegania zasad etyki zawodowej i wymagania tego od innych, - dbałości o dorobek i tradycje zawodu P6S_KR |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia: zaliczenie pisemne (pytania otwarte) Podstawowe kryteria: minimum 13 punktów/maximum 25 punktów |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2026-03-01 - 2026-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Wielg | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.