Biotechnologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTI-BO |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia ogólna |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | 1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010. 2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008. 3. Kayser O., Müller R.H., Biotechnologia farmaceutyczna. PZWL, Warszawa 2003. 4. Chmiel A., Grudziński S. Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998. 5. Bednarski W., Repsa A. Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2011. 6. Zmysłowska I., Korzekwa K., Drobnoustroje w biotechnologii, Wydawnictwo UWM w Olsztynie, Olsztyn 2011. |
Założenia: | |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami i terminami stosowanymi w biotechnologii; metodami pozyskiwania i ulepszania szczepów przemysłowych; osiągnięciami biotechnologii w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska. Zdobycie przez studentów umiejętności wykorzystania podstawowych technik i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych. Przygotowanie studentów do pracy w zespole, wykonywania dokumentacji wyników prowadzonych badań, ich interpretacji i formułowania wniosków. |
Pełny opis: |
Wykład Biotechnologia – historia, zakres i kierunki rozwoju. Odbiór społeczny biotechnologii. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Rodzaje przemysłowych procesów. Pozyskiwanie i ulepszanie mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych. Namnażanie materiału posiewowego, doskonalenie i przechowywanie szczepów przemysłowych. Organizmy genetycznie modyfikowane (OGM) w procesach biotechnologicznych. Sposoby prowadzenia procesów biotechnologicznych. Surowce stosowane w procesach biotechnologicznych. Techniczne podstawy biotechnologii – bioreaktory- budowa, systemy mieszania i napowietrzania. Biokatalizatory w procesach biotechnologicznych. Wydzielanie i oczyszczanie bioproduktów. Charakterystyka drobnoustrojów przemysłowych. Technologia wybranych bioproduktów - biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC). Technologia wybranych bioproduktów - enzymy. Nadprodukcja podstawowych produktów metabolizmu (kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, polisacharydy). Podstawy biologicznych metod w ochronie i odnowie środowiska. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym. Procesy biotransformacji. Laboratorium Zasady pracy w laboratorium biotechnologicznym, bhp, podstawowy sprzęt, narzędzia i szkło laboratoryjne. Wykorzystanie surowców odpadowych (melasy, glicerolu) do przygotowania podłoży inokulacyjnych i produkcyjnych. Hodowle okresowe i ciągłe z użyciem unieruchomionych komórek drożdży oraz bakterii LAB. Produkcja biomasy i białka mikrobiologicznego drożdży Saccharomyces cerevisiae. Produkcja etanolu z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces bayanus. Nadprodukcja kwasu cytrynowego przez drożdże Candida lipolytica. Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie Lactobacillus bulgaricus. Ocena podstawowych parametrów fizykochemicznych i biologicznych osadu czynnego. Wykorzystanie bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans w procesach ługowania metali. |
Literatura: |
1. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011. 2. Chmiel A.Z. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. Warszawa 1991. 3. Singelton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa 2000, 4. Błaszczyk M.K. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN, Warszawa 2007. |
Efekty uczenia się: |
EUW1 wykazuje znajomość drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz tłumaczy ich zastosowanie w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska EUW2 rozumie powiązania biotechnologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, oraz technicznymi i inżynierskimi EUW3 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii EUU1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych EUU2 posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii EUU3 formułuje logiczne wnioski na podstawie uzyskanych wyników badań EUK1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie EUK2 dostrzega relacje między ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi uwarunkowaniami biotechnologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: egzamin pisemny, do zdania egzaminu konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej 60% pytań, Laboratorium: oceny cząstkowe z części teoretycznej ćwiczeń (odpowiedź ustna) – 60% oceny końcowej, próg zaliczenia 50%, poprawne wykonanie sprawozdań – 40% oceny końcowej, próg zaliczenia – 100%, dodatkowe punkty za obecność i aktywność na zajęciach |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.