Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTI-MPUB |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.9
|
Nazwa przedmiotu: | Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010. Szewczyk K.W.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1997. Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa 2007. |
Skrócony opis: |
Zrozumienie wpływu niskich i wysokich temperatur na drobnoustroje. Poznanie metod zamrażania i suszenia bioproduktów stosowanych w warunkach przemysłowych i laboratoryjnych |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Kolekcje szczepów przemysłowych. Teoretyczne podstawy procesu zamrażania. Zmiana cech bioproduktów i metody ich zamrażania. Teoretyczne podstawy procesu suszenia. Termostabilność i kserostabilność mi-kroorganizmów. Wady i zalety stosowanych metod suszenia. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Pożywki, krioprotektanty, czynniki chłodzące stosowane w procesach zamrażania i suszenia sublimacyjnego. Metody laboratoryjne zamrażania i suszenia bioproduktów |
Literatura: |
1. Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007. 2. Gruda Z., Postolski J.. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa, 1999. 3. Szewczyk K.W.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1997. 4. Kuc P.S., Tutowa E.G.. Suszenie produktów biosyntezy. WNT, Warszawa, 1991. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 charakteryzuje stosowane w przemyśle i praktyce laboratoryjnej procesy zamrażania i suszenia bioproduktów W2 wyjaśnia wpływ niskich i wysokich temperatur na drobnoustroje Umiejętności U1 stosuje techniki zamrażania i suszenia do utrwalania i przechowywania drobnoustrojów U2 opracowuje wyniki badań doświadczalnych i formułuje na ich podstawie logiczne wnioski Kompetencje społeczne K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie K2 dba o bezpieczeństwo własne i innych osób podczas pracy |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład – zaliczenie pisemne: test wyboru; udzielenie prawidłowych odpowiedzi na pytania w teście pisemnym, próg zaliczeniowy 50% Laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%) |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Joanna Makuchowska-Fryc | |
Prowadzący grup: | Joanna Makuchowska-Fryc | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.