Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.Z.BTM-ZFSP
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Rozszerzenie wiedzy studenta o informacje dotyczące aspektów nowych grup żywności wykorzystywanych w żywieniu człowieka.Nabycie umiejętności oceny jakości żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia.

Pełny opis:

Wykład. Żywność, żywienie, zdrowie. Jakość i bezpieczeństwo żywności.

Żywność wygodna, funkcjonalna i dietetyczna.Klasyfikacja żywności funkcjonalnej.Żywność minimalnie przetworzona Właściwości funkconalne inuliny i fruktooligosacharydów. Działanie probiotyków. Napoje mleczne fermentowane o zastrzeżonym składzie mikrobioty.Błonnik i żywność wysokobłonnikowa,Funkcjonalne wyroby zbożowe. Przyszłość żywności funkcjonalnej. Rozwój procesów powodujących wybiórcze zmiany w żywności,

seminarium

Żywność wzbogacana w aminokwasy.Produkty wzbogacane w cholinę i lecytynę

Polifenole – właściwości, występowanie, wchłanianie i przemiany metaboliczne

Karotenoidy - naturalne składniki biologicznie aktywne jako potencjalne dodatki do żywności. Stanole i sterole roślinne- - naturalne składniki biologicznie aktywne jako potencjalne dodatki do żywności. Naturalne immunostymulatory egzogenne (preparaty pochodzenia bakteryjnego, roślinnego lub pozyskiwane z grzybów, pobudzające układ odpornościowy)

Właściwości prozdrowotne glukozylanów. Żywność niskoenergetyczna,Produkty niskosodowe. Produkty „light”,„slim” czy „fit”. Środki spożywcze specjalnego rzeznaczenia żywieniowego FPNU. Bezpieczeństwo stosowania żywności transgenicznej. Charakterystyka wybranych grup żywności funkcjonalnej - żywność dla sportowców i ludzi o aktywnym trybie życia.

Charakterystyka wybranych grup żywności funkcjonalnej - żywność dla osób w specyficznych stanach fizjologicznych. Napoje funkcjonalne

Literatura:

Świderski F., Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa 2003, wyd.3

Jarosz M.(red). Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2008

Nowak D. Jakość i bezpieczeństwo żywności. Kształtowanie jakości żywieniowej. SGGW 2011.

Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. T. 1 i 2, PWN, Warszawa

Efekty uczenia się:

EKW1 Zna podstawowe pojęcia z zakresu żywności funkcjonalnej i żywności specjalnego przeznaczenia

EKW2 Posiada wiedzę o prozdrowotnych właściwościach żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia.

EKW3 Zna skład i jakość żywności funkcjonalnej.

EKU1 potrafi ocenić potrzebę żywienia w zakresie żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia

EKU2 potrafi scharakteryzować rodzaje żywienia w różnych stanach fizjologicznych.

EKK1 potrafi pracować w zespole rozwiązującym problemy naukowe i praktyczne z zakresu badań żywieniowych

Metody i kryteria oceniania:

Wykład Zaliczenie z oceną Zaliczenie pisemne – próg zaliczeniowy 60%

seminarium Zaliczenie z oceną Aktywność na zajęciach oraz zaliczenie prezentacji multimedialnej dotyczące wiedzy o wykorzystaniu żywności funkcjonalnej i specjalnego przeznaczenia w żywieniu człowieka – próg zaliczeniowy 60%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-www4-6 (2025-03-04)