Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.23-Mik
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

licencjat

Kierunek studiów:

Rolnictwo

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

III

Profil kształcenia:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Mieszany: realizowany zdalnie i w sali
Realizowany w sali

Literatura uzupełniająca:

1. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R.. Mikrobiologia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2007 i późniejsze

2. Kocwowa E., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, dla wyższych szkół technicznych, PWN 1984.

3. Gołębiowska J., Mikrobiologia rolnicza, PWRiL 1982.

Nakład pracy studenta:

1,5 ECTS

Założenia:

Zapoznanie studentów z morfologią, fizjologią organizmów prokariotycznych i eukariotycznych i ich metabolizmem.; przedstawienie

znaczenia i praktycznego wykorzystania drobnoustrojów w produkcji roślinnej oraz zwierzęcej.

Praktyczne zapoznanie z podstawowymi metodami i technikami laboratoryjnymi stosowanymi w pracowni mikrobiologicznej

Skrócony opis:

Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów prokariotycznych. Bakterie, wirusy, grzyby. Znaczenie mikroorganizmów. Mikroflora wybranych środowisk naturalnych.

Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym, Drogi rozprzestrzeniania się mikroorganizmów. Sterylizacja i

dezynfekcja. Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewu drobnoustrojów stosowane w hodowli mikroorganizmów. Metody oznaczania

liczebności drobnoustrojów. Typy preparatów, techniki przygotowywania i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Diagnostyka i

identyfikacja wybranych bakterii na podstawie wybranych cech morfologicznych, fizjologicznych, biochemicznych. Kryteria diagnostyczne i

identyfikacja wybranych grzybów strzępkowych oraz grzybów drożdżopodobnych.

Pełny opis:

Wykład:

Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów prokariotycznych. Fizjologia bakterii - rozmnażanie, oddychanie, odżywianie. Wirusy - charakterystyka, budowa, znaczenie. Grzyby - charakterystyka, systematyka, budowa, morfologia, fizjologia odżywiania i rozmnażanie Znaczenie mikroorganizmów. Oddziaływanie chorobotwórczych drobnoustrojów na człowieka i zwierzęta. Mikroflora wybranych środowisk naturalnych.

Laboratorium:

Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym, Drogi rozprzestrzeniania się mikroorganizmów. Sterylizacja i

dezynfekcja. Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewu drobnoustrojów stosowane w hodowli mikroorganizmów. Metody oznaczania

liczebności drobnoustrojów. Typy preparatów, techniki przygotowywania i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Diagnostyka i

identyfikacja wybranych bakterii na podstawie wybranych cech morfologicznych, fizjologicznych, biochemicznych. Kryteria diagnostyczne i

identyfikacja wybranych grzybów strzępkowych oraz grzybów drożdżopodobnych.

Literatura:

1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN,

Warszawa 2010

2. Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012.

3. Zmysłowska I. (red.), Mikrobiologia ogólna i środowiskowa, Teoria i ćwiczenia, Wyd. UW-M w Olsztynie 2009.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- zna podstawowe procesy fizjologiczne, metaboliczne zachodzące u wybranych grup mikroorganizmów prokariotycznych i

eukariotycznych (R_W09)

- wyjaśnia interakcje między mikroorganizmami, człowiekiem a środowiskiem

(R_W02)

Umiejętność:

- potrafi zastosować odpowiednie metody, techniki oraz narzędzia badawcze przydatne w pracy mikrobiologicznej (R_U03)

- potrafi wykonać proste zadania badawcze, dokonywać interpretacji wyników i wyciągać wnioski (R_U06)

Kompetencje:

- potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role, wykazuje odpowiedzialność za tworzenie warunków bezpiecznej pracy w

laboratorium mikrobiologicznym (R_K02; R_K08)

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

- zaliczenie z oceną (100%)

Laboratorium:

- poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych, zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w trakcie wykonywania

- sprawdzian wiedzy kolokwium/test

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www6-8 (2025-07-09)