Mikrobiologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.23-Mik |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom studiów: | licencjat |
Kierunek studiów: | Rolnictwo |
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot: | III |
Profil kształcenia: | ogólnoakademicki |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Mieszany: realizowany zdalnie i w sali |
Literatura uzupełniająca: | 1. Nicklin J., Graeme-Cook K., Killington R.. Mikrobiologia. Krótkie wykłady. PWN, Warszawa 2007 i późniejsze 2. Kocwowa E., Ćwiczenia z mikrobiologii ogólnej, dla wyższych szkół technicznych, PWN 1984. 3. Gołębiowska J., Mikrobiologia rolnicza, PWRiL 1982. |
Nakład pracy studenta: | 1,5 ECTS |
Założenia: | Zapoznanie studentów z morfologią, fizjologią organizmów prokariotycznych i eukariotycznych i ich metabolizmem.; przedstawienie znaczenia i praktycznego wykorzystania drobnoustrojów w produkcji roślinnej oraz zwierzęcej. Praktyczne zapoznanie z podstawowymi metodami i technikami laboratoryjnymi stosowanymi w pracowni mikrobiologicznej |
Skrócony opis: |
Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów prokariotycznych. Bakterie, wirusy, grzyby. Znaczenie mikroorganizmów. Mikroflora wybranych środowisk naturalnych. Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym, Drogi rozprzestrzeniania się mikroorganizmów. Sterylizacja i dezynfekcja. Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewu drobnoustrojów stosowane w hodowli mikroorganizmów. Metody oznaczania liczebności drobnoustrojów. Typy preparatów, techniki przygotowywania i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Diagnostyka i identyfikacja wybranych bakterii na podstawie wybranych cech morfologicznych, fizjologicznych, biochemicznych. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych grzybów strzępkowych oraz grzybów drożdżopodobnych. |
Pełny opis: |
Wykład: Podstawy taksonomii mikroorganizmów. Charakterystyka morfologiczna i fizjologiczna mikroorganizmów prokariotycznych. Fizjologia bakterii - rozmnażanie, oddychanie, odżywianie. Wirusy - charakterystyka, budowa, znaczenie. Grzyby - charakterystyka, systematyka, budowa, morfologia, fizjologia odżywiania i rozmnażanie Znaczenie mikroorganizmów. Oddziaływanie chorobotwórczych drobnoustrojów na człowieka i zwierzęta. Mikroflora wybranych środowisk naturalnych. Laboratorium: Zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium mikrobiologicznym, Drogi rozprzestrzeniania się mikroorganizmów. Sterylizacja i dezynfekcja. Podłoża mikrobiologiczne i techniki posiewu drobnoustrojów stosowane w hodowli mikroorganizmów. Metody oznaczania liczebności drobnoustrojów. Typy preparatów, techniki przygotowywania i metody barwienia preparatów mikroskopowych. Diagnostyka i identyfikacja wybranych bakterii na podstawie wybranych cech morfologicznych, fizjologicznych, biochemicznych. Kryteria diagnostyczne i identyfikacja wybranych grzybów strzępkowych oraz grzybów drożdżopodobnych. |
Literatura: |
1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010 2. Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012. 3. Zmysłowska I. (red.), Mikrobiologia ogólna i środowiskowa, Teoria i ćwiczenia, Wyd. UW-M w Olsztynie 2009. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: - zna podstawowe procesy fizjologiczne, metaboliczne zachodzące u wybranych grup mikroorganizmów prokariotycznych i eukariotycznych (R_W09) - wyjaśnia interakcje między mikroorganizmami, człowiekiem a środowiskiem (R_W02) Umiejętność: - potrafi zastosować odpowiednie metody, techniki oraz narzędzia badawcze przydatne w pracy mikrobiologicznej (R_U03) - potrafi wykonać proste zadania badawcze, dokonywać interpretacji wyników i wyciągać wnioski (R_U06) Kompetencje: - potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role, wykazuje odpowiedzialność za tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym (R_K02; R_K08) |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: - zaliczenie z oceną (100%) Laboratorium: - poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych, zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w trakcie wykonywania - sprawdzian wiedzy kolokwium/test |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.