Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chemia ekologiczna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 7-S3-6-CH-W-F1
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Chemia ekologiczna
Jednostka: Instytut Chemii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Wymagania:

Znajomość podstaw chemii organicznej

Znajomość podstaw biologii

Pełny opis:

Tematyka wykładów obejmuje zagadnienie związane z działaniem związków naturalnych modyfikujących zachowanie organizmów żywych.

Tematyka ćwiczeń laboratoryjnych:

1. Określenie wartości LC50 syntetycznych surfaktantów hydrofilowych w stosunku do wybranych mikroorganizmów

2. Aldehydy zielonych liści jako atraktanty pokarmowe owadów roślinożernych – zjawisko olfakcji

3. Badanie właściwości repelentnych naturalnych terpenów wobec owadów – zjawisko olfakcji

4. Wpływ promieniowania UVA na rozwój i metabolizm wybranych mikroorganizmów (sinic, drożdży lub grzybów strzępkowych).

5. Badanie wrażliwości grzybów strzępkowych lub sinic na odczyn podłoża hodowlanego.

6. Określenie maksymalnego tolerowanego stężenia etanolu przez drożdże Saccharomyces cerevisiae - zjawisko autointoksykacji.

7. Fungicydowa i/lub fungistatyczna aktywność składników roślinnych olejków eterycznych – naturalne fungicy

8. Utlenienie R,S-1-fenyloetanolu przez rzęsę wodną

9. Naturalne inhibitory kiełkowania

Literatura:

1. Allelopathy: A Physiological Process with Ecological Implications, M. J. Reigosa et. all., Springer, 2006

2. Pheromones and animal behaviour : communication by smell and taste / Tristram D. Wyatt., New York : Cambridge University Press, 2003

3. The Chemistry of Pheromones and Other Semiochemicals, edited by Stefan Schulz, Springer

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie:

Wykład

Warunkiem zaliczenia jest przygotowanie i wygłoszenie dwóch prezentacji multimedialnych na zadane przez prowadzącego tematy.

Ćwiczenia laboratoryjne

Warunkiem zaliczenia jest: (I) wykonanie wskazanych przez prowadzącego ćwiczeń, (II) przygotowanie raportu z przeprowadzonych doświadczeń (III) zaliczenie kolokwium związanego z wykonywanymi ćwiczeniami.

Ocenę pozytywną otrzymują studenci, którzy uzyskali co najmniej 50%, punktów możliwy do uzyskania podczas cyklu zajęć

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jacek Lipok, Dorota Wieczorek
Prowadzący grup: Dorota Wieczorek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www2-1 (2025-04-18)