Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Historia od kuchni. Życie codzienne i prywatne w ujęciu historycznym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: KZ-H-02-01-000013
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Historia od kuchni. Życie codzienne i prywatne w ujęciu historycznym
Jednostka: Instytut Historii
Grupy: Kursy zmienne ogólnouczelniane humanistyczne
Przedmioty ogólnouczelniane do wyboru (studia stacjonarne)
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

studia licencjackie; studia magisterskei 2-letnie; studia magisterskei jednolite 5-letnie

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

zimowy i letni

Profil kształcenia:

ogólny; kurs z zakresu nauk humanistycznych

Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia:

Realizowany zdalnie

Wymagania:

Wstępnych wymagań brak.

Na zaliczenie przedmiotu student powinien:

- uczestniczyć w zajęciach (85% frekwencji)

- zaliczyć test końcowy

Literatura uzupełniająca:

Aries Ph., Człowiek i śmierć, Warszawa 2011;

Ashenburg K., Historia brudu, Warszawa 2010;

Bullock A., Hitler i Stalin. Żywoty równoległe, t. 1-2, Warszawa 1999;

Dörrzapf R., Eros, małżeństwo, Lucyfer w pludrach – dzieje obyczajowości seksualnej, Gdynia 1997

Geyer H., Z mojego życia: wspomnienia z lat 1855-1914, Łódź 2012;

Kobieta i kultura czasu wolnego, t. VII, red. A. Szwarc, A. Żarnowska, Warszawa 2001;

Leitgeber S., O życiu towarzyskim w Wielkopolsce w XIX i XX wieku, Poznań 2001;

Maziarz A., Kompozytor (nie)poważny. Poczucie humoru Fryderyka Chopina, „Śląski Kwartalnik Historyczny Sobótka” 2010, t. 65, z. 4, s. 615-636;

Mokrzycki M., Najbardziej lubił wtorki. Opowieść o życiu codziennym Jana Pawła II, Kraków 2008;

Ogrodowska B., Medycyna tradycyjna w Polsce, Warszawa 2012;

Parissien S., Historia wnętrz – dom od roku 1700, Warszawa 2010;

Poppek A., Życie prywatne dyktatorów XX wieku, Warszawa 2012;

Vigarello G., Czystość i brud. Higiena ciała od średniowiecza do XX wieku, Warszawa 1996;

Wachowicz B., Siedziby wielkich Polaków, t. 1-2, Warszawa 2013.


Nakład pracy studenta:

2 pkt ECTS: 15 godz. w ramach zajęć + 35 godz. pracy własnej studenta

Skrócony opis:

Zajęcia prezentujące elementy życia codziennego i prywatnego w ujęciu historycznym.

Cykl wykładów prezentujących historię, jako naukę zajmującą się nie tylko dziejami politycznymi, czy wojennymi, ale obejmującą przeszłość w jej ujęciu codziennym, z zagadnieniami takimi jak zdrowie, odżywianie się, warunki mieszkaniowe, spędzanie wolnego czasu. Przedstawione będą też elementy życia prywatnego osobistości znanych historii: polityków (Napoleon, Stalin, Hitler, przywódcy państwa polskiego) i ludzi kultury (Chopin, Tołstoj, Sienkiewicz)

Pełny opis:

Treści programowe:

1.Dom a mieszkanie: jadłodajnia i sypialnia czy intymne zacisze?

2.Jak mieszkali Sienkiewicz, Konopnicka, Reymont? Rezydencje sławnych Polaków

3.Przy stole – od zaspakajania głodu po wystawne biesiady. Przemiany upodobań kulinarnych

4.Myć się czy wietrzyć? W trosce o higienę osobistą i otoczenia

5.O maści z kreta i nie tylko. Tradycyjne metody lecznicze

6.Historia czasu wolnego

7.Życie prywatne postaci wybitnych (T. Kościuszko, N. Bonaparte, F. Chopin, W. A. Mozart, L. Tołstoj)

8.Życie prywatne dyktatorów (A. Hitler i J. Stalin)

Literatura:

Flandrin J.L., Historia rodziny, Warszawa 1998;

Historia życia prywatnego, t. 1-5, Wrocław-Warszawa-Kraków 1998-2005;

Reinhard W., Życie po europejsku od czasów najdawniejszych do współczesności, Warszawa 2009. BG UO, e-book

Historia ciała, t. II, red. A. Carbin, Gdańsk 2013.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Ma podstawową wiedzę o miejscu i znaczeniu nauk historycznych oraz ich specyfice przedmiotowej i metodologicznej (K_W01/ P6S_WG)

Posiada znajomość elementarnej terminologii nauk humanistycznych (K_W04/ P6S_WG)

Dostrzega relacje pomiędzy aktualnymi wydarzeniami a przeszłością (K_W06/ P6S_WG)

Wie o istnieniu w naukach historycznych i społecznych różnych punktów widzenia, determinowanych różnym podłożem narodowym i kulturowym (K_W10/ P6S_WG)

Wie, że badania i debata historyczna są procesem, który niesie ze sobą nieustanne zmiany i rozwój poglądów (K_W11/ P6S_WG/K)

Umiejętności

Potrafi wyszukiwać, analizować, selekcjonować, oceniać oraz użytkować informacje i dane z wykorzystaniem różnych źródeł i metod (K_U01/ P6S_UW)

Potrafi dokonać krytycznej analizy różnego rodzaju obszarów wiedzy i informacji oraz ocenić ich rolę społeczną i kulturową (K_U08 / P6S_UW)

Wykazuje umiejętność uczenia się i doskonalenia własnego warsztatu z wykorzystaniem nowoczesnych środków i metod pozyskiwania, organizowania i przetwarzania informacji i materiałów (K_U13 / P6S_UU)

Kompetencje społeczne (postawy)

Rozumie konieczność i odczuwa potrzebę ciągłego dokształcania się i rozwoju kulturalnego (K_K02 / P6S_KO)

Jest świadomy znaczenia nauk humanistycznych, a szczególnie historii dla utrzymania i rozwoju więzi społecznych na różnych poziomach. (K_K04 / P6S_KK)

Kieruje się obiektywizmem w podejściu do przekazu historycznego. Posiada również odwagę cywilną w sprzeciwianiu się instrumentalizacji wiedzy historycznej przez grupy narodowe, społeczne i polityczne. (K_K09 / P6S_KR)

Metody i kryteria oceniania:

Wymagana jest obecność na zajęciach (dopuszczana 1 nieusprawiedliwiona nieobecność). Ponadto podstawą uzyskania zaliczenia będzie, oprócz frekwencji, zaliczenie testu końcowego

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Antoni Maziarz
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Rodzaj przedmiotu:

ogólnouniwersyteckie

Tryb prowadzenia:

Realizowany zdalnie

Skrócony opis:

Cykl tematów prezentuje wybrane kwestie historii poprzez pryzmat życia codziennego. Podejmowane są elementy życia prywatnego wybranych postaci historycznych oraz takie kwestie jak historia zdrowia, żywienia, higieny, dzieje siedzib słynnych Polaków.

Pełny opis:

Treści programowe:

- Dom jako przestrzeń prywatna

- Higiena w ujęciu historycznym

- Reguły żywieniowe – zróżnicowanie społeczne, sezonowe, powszechne i odświętne

- Historia zdrowia – wybrane jednostki chorobę i ich zwalczanie

- Siedziby słynnych Polaków (Harenda, Kołaczkowo, Oblęgorek, Czarnolas, Żarnowiec, Sulejówek)

- Życie towarzyskie w XIX w.: spędzanie czasu wolnego, rozrywki

- Życie prywatne wybranych postaci historycznych: T. Kościuszko, F. Chopin, W.A. Mozart, Napoleon Bonaparte, A. Hitler, J. Stalin, św. Jan Paweł II

Uwagi:

Metody i kryteria oceniania:

Forma i warunki zaliczenia przedmiotu: test końcowy, w którym będzie sprawdzana wiedza pozyskana w trakcie zajęć oraz z literaturze przedmiotu (67%) oraz frekwencja (33%)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Antoni Maziarz
Prowadzący grup: Antoni Maziarz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2025/2026" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-10-01 - 2026-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www2-4 (2025-05-14)