Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomika przedsiębiorstwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 4.B.58.2
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomika przedsiębiorstwa
Jednostka: Instytut Ekonomii i Finansów
Grupy: Harmonogram II roku Zarządzania - studia stacjonarne I' semestr zimowy
Harmonogram II roku Zarządzania - studia stacjonarne I' semestr zimowy
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Literatura uzupełniająca:

1. Filipiak B., Panasiuk A., Przedsiębiorstwo usługowe. Ekonomika, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2008.

2. Flejterski S., Panasiuk A., Perenc J., Rosa G., Współczesna ekonomika usług, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012.

3. Kirk R. W., Prowadzenie małej firmy w XXI wieku: poradnik dla przedsiębiorców: jak założyć firmę i skutecznie ją rozwijać, Wydawnictwo MT, Warszawa 2008.

4. Kosieradzka A., Zarządzanie produktywnością w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 2012.

5. Podstawy nauki o przedsiębiorstwie, red. J. Lichtarski, Wydawnictwo AE, Wrocław 2007.

• Zarządzanie w przedsiębiorstwie. Środowisko, procesy, zasoby, red. J.S. Kardas, M. Wójcik-Augustyniak, Difin, Warszawa 2008.


Skrócony opis:

Przedmiot obejmuje przekazanie studentom podstawowej wiedzy o zasadach, metodach i warunkach racjonalnego i efektywnego wykorzystywania zasobów w działalności gospodarczej przedsiębiorstw. Studenci poznają podstawowe obszary działalności przedsiębiorstwa, ich wzajemne zależności i interakcje z otoczeniem.

Pełny opis:

WYKŁADY:

1. Przedmiot ekonomiki przedsiębiorstwa. Miejsce i rola ekonomiki przedsiębiorstwa w systemie nauk społecznych. Ekonomika przedsiębiorstwa a zarządzanie przedsiębiorstwem

2. Racjonalność i efektywność w działalności gospodarczej przedsiębiorstw.

3. Typologia przedsiębiorstw. Kryteria wyboru formy prawno- organizacyjnej prowadzenia działalności.

4. Zakładanie przedsiębiorstwa. Wybór profilu działalności i pola asortymentowego produktów (PKD, PKWiU)

5. Ekonomika wykorzystania zasobów przedsiębiorstwa

6. Ekonomika kosztów i finansów przedsiębiorstwa

7. Warunki rozwoju współczesnych przedsiębiorstw – pomiar i ocena efektywności działalności przedsiębiorstwa

Literatura:

1. Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2004.

2. Ekonomika przedsiębiorstw, red. J. Engelhardt, CeDeWu, Warszawa 2011.

3. Engelhardt J., Zasady oceny działalności gospodarczej przedsiębiorstw, CeDeWu, Warszawa 2012.

4. Podstawy ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem, red. J. Kortan, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa 1997.

5. Pomiar i ocena procesów kreowania wartości w badaniu efektywności przedsiębiorstwa, red. R. Borowiecki, Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków 2010.

6. Żelichowska M., Ekonomika przedsiębiorstwa, Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 2013.

Efekty uczenia się:

WIEDZA

p-W-1 Student zna i omawia w zaawansowanym stopniu istotę prowadzenia działalności gospodarczej w sposób racjonalny i efektywny

p-W-2 Student definiuje i objaśnia główne problemy zakładania przedsiębiorstw i gospodarowania jego zasobami z punktu widzenia rozwiązywania ekonomicznych problemów rozwoju

UMIEJĘTNOŚCI

p-U-1 Student potrafi identyfikować ekonomiczne zasady prowadzenia działalności gospodarczej oraz interpretować podstawowe zasoby, zjawiska i procesy w przedsiębiorstwie

p-U-2 Student potrafi komunikować się z użyciem specjalistycznej terminologii dotyczącej ekonomicznych aspektów prowadzenia działalności gospodarczej

Metody i kryteria oceniania:

WYKŁAD (zaliczenie na ocenę): praca pisemna – pytania otwarte/pytania testowe/prace projektowe; dopytania ustne

ĆWICZENIA (średnia ważona ocen wynikająca z ocen formujących F1- F4)

F1 prace pisemne: pytania otwarte/test/zadania obliczeniowe i analityczne (60%)

F2 analiza przypadków (indywidualnie i/lub grupowo) – 15%

F3 przygotowanie zadania projektowego i jego prezentacja (10%)

F4 aktywność i zaangażowanie na zajęciach (15%)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-29
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Mijal
Prowadzący grup: Anna Mijal
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-www3-4 (2024-07-15)