Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Budżetowanie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 4.FiR.92
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Budżetowanie
Jednostka: Instytut Ekonomii i Finansów
Grupy: Finanse i rachunkowość, I stopień, 3-letnie, stacjonarne
Harmonogram III roku Finanse i Rachunkowość studia stacjonarne I' sem. Letni
Harmonogram III roku Finansów i rachunkowości - studia stacjonarne I' semestr letni
Harmonogram III roku Finansów i rachunkowości - studia stacjonarne I' semestr letni
Strona przedmiotu: http://we.uni.opole.pl
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

Studia I stopnia

Kierunek studiów:

Finanse i rachunkowość

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

letni

Profil kształcenia:

ogólnoakademicki

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Wymagania:

Podstawy finansów przedsiębiorstwa, Rachunkowość zarządcza

Literatura uzupełniająca:

1. R. Kotapski, Budżetowanie w przedsiębiorstwie. Kompendium, PWN 2016.

2. M. Postuła, R. Cieślik, Projekty inwestycyjne: finansowanie, budżetowanie, ocena efektywności, Difin,

Warszawa 2016.

3. W. Szczęsny, J. Śliwa, Budżetowanie operacyjne, finansowe i kapitałowe, C.H.Beck, Warszawa 2010.

4. T. Wnuk-Pel, Zarządzanie rentownością: budżetowanie i kontrola, Difin, Warszawa 2006.


Skrócony opis:

C1. Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu budżetowania w przedsiębiorstwie.

C2. Przedstawienie istoty funkcjonowania systemu budżetowania w przedsiębiorstwie.

C3. Stworzenie podstaw do zrozumienia zasad i technik procesu planowania finansowego w przedsiębiorstwie.

Pełny opis:

Wykłady:

1. Budżetowanie jako instrument zarządzania.

2. Istota, cele i funkcje budżetowania w przedsiębiorstwie.

3. Zasady i procedura budżetowania w przedsiębiorstwie.

4. Metody budżetowania i rodzaje budżetów.

5. Budżet przedsiębiorstwa i jego struktura.

6. Kontrola wykonania budżetów.

7. Budżetowanie w warunkach rachunku kosztów standardowych.

8. Organizacja budżetowania w przedsiębiorstwie.

9. Psychologiczne aspekty budżetowania.

Ćwiczenia:

1. Budżetowanie sprzedaży i produkcji.

2. Budżetowanie kosztów bezpośrednich.

3. Budżetowanie kosztów pośrednich.

4. Budżetowanie kosztów wytworzenia.

5. Budżetowanie wyniku ze sprzedaży z zastosowaniem rachunku kosztów pełnych i rachunku kosztów zmiennych.

6. Budżet wpływów i wydatków.

7. Rachunek zysków i strat pro forma.

8. Bilans pro forma.

9. Rachunek przepływów pieniężnych pro forma.

Literatura:

1. B. Filipiak, M. Dylewski, P. Szczypa, Budżetowanie w przedsiębiorstwie. Aspekty rachunkowe, finansowe i zarządcze, Wydawnictwa Fachowe CeDeWu, Warszawa 2022

2. Budżetowanie w przedsiębiorstwie, red. E. Nowak, B. Nita, Oficyna Wolters Kluwer business, wydanie II po-prawione, Warszawa 2010.

Efekty uczenia się:

WIEDZA

Student zna teorię finansów i rachunkowości jako wiedzę z zakresu analizy procesu gospodarowania i budżetowania, oraz rozumie jej praktyczne zastosowanie.

Student rozumie potrzebę zarządzania wartością pod-miotów oraz wpływ fundamentalnych dylematów współczesnej cywilizacji na warunki działalności i procesu budżetowania podmiotów gospodarczych.

UMIEJĘTNOŚCI

Student potrafi identyfikować i interpretować podstawowe zjawiska i procesy ekonomiczne z wykorzystaniem wiedzy z zakresu budżetowania.

Student potrafi analizować, debatować, wyjaśniać i oceniać podstawowe zjawiska społeczne w kontekście procesu budżetowania.

Student potrafi planować i organizować pracę – indywidualną oraz w zespole.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

Student jest gotów do krytycznej oceny posiadanej wiedzy ekonomicznej przy wykorzystaniu wiedzy dotyczącej budżetowania.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin - Wykład

Zaliczenie na ocenę (zaliczenie jako średnia z ocen za projekty realizowane na zajęciach) - Ćwiczenia

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Dada, Mateusz Musiał
Prowadzący grup: Anna Dada, Mateusz Musiał
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www4-4 (2025-05-14)