Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.10-Mik
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologia
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Cele kształcenia:

Zapoznanie studentów z wiedzą z zakresu mikrobiologii – z podstawami budowy, funkcjonowania i znaczenia mikroorganizmów w środowisku przyrodniczym i w środowisku życia człowieka.

Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania wiedzy z zakresu mikrobiologii.

Pełny opis:

Treści kształcenia -Wykład

Rys historyczny mikrobiologii, rozwój mikrobiologii jako nauki. Charakterystyka drobnoustrojów: wirusy, bakterie, grzyby. Anabolizm i katabolizm- odżywianie, oddychanie typu fermentacyjnego, redukcyjnego. Udział drobnoustrojów w krążeniu węgla, azotu, siarki, fosforu, żelaza i innych pierwiastków w przyrodzie. Mikroflora środowisk naturalnych. Mikrobiologia żywności. Mikroorganizmy w ochronie środowiska.

Treści kształcenia -Laboratorium:

Ogólne zasady pracy (BHP) i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego. Sterylizacja i dezynfekcja. Podłoża hodowlane dla bakterii tlenowych i beztlenowych, techniki posiewu mikroorganizmów. Oznaczanie ilości mikroorganizmów metodą pośrednią i bezpośrednią. Preparaty mikroskopowe przyżyciowe i utrwalone - techniki przygotowania i metody barwienia preparatów (barwienie proste, barwienie złożone - Gramma, Wirtza; barwienie pozytywne, barwienie negatywne, barwniki stosowane w mikrobiologii).

Morfologia i diagnostyka bakterii (wielkość i kształt komórek bakteryjnych oraz typowe układy komórek, ruch własny komórek,

zdolność przetrwalnikowania - ułożenie przetrwalników; typy wzrostu mikroorganizmów na wybranych podłożach, diagnostyka

bakterii). Morfologia i diagnostyka drożdży (diagnostyka i identyfikacja drożdży, barwienie cytochemiczne jako metoda oceny stanu fizjologicznego i żywotności komórek drożdży). Morfologia i diagnostyka grzybów strzępkowych (rodzaje podłoży, charakterystyka porównawcza pleśni, diagnostyka i identyfikacja pleśni – cechy mikroskopowe i makroskopowe, pomiar wielkości zarodników).

Literatura:

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010.

Schlegel H.. Mikrobiologia ogólna. PWN, Warszawa, 2008.

Kunicki - Goldfinger W. J.H. Życie bakterii. PWN, Warszawa, 2008.

Abigail A. Salyers, Dixie D. Whitt. Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. PWN, Warszawa,, 2012.

Efekty uczenia się:

Wiedza:

- omawia budowę morfologiczną oraz procesy fizjologiczne podstawowych grup mikroorganizmów;

- wyjaśnia podstawowe procesy zachodzące z udziałem mikroorganizmów;

- omawia reguły aseptyki;

- opisuje podstawowe techniki mikrobiologiczne.

Umiejętności:

- posługuje się podstawowym słownictwem stosowanym w mikrobiologii,

- stosuje podstawowe metody i techniki laboratoryjne przydatne w diagnostyce mikrobiologicznej

- potrafi zastosować zasady odkażania i jałowości przydatne w laboratorium mikrobiologicznym;

Kompetencje społeczne (postawy):

- jest odpowiedzialny za powierzony sprzęt laboratoryjny i utrzymanie należytego porządku w laboratorium mikrobiologicznym;

- efektywnie współdziała w grupie studenckiej w ramach zajęć laboratoryjnych;

- wykazuje odpowiedzialność za higienę i bezpieczeństwo pracy własnej i kolegów;

Metody i kryteria oceniania:

Wykład (zaliczenie z oceną) zaliczenie w formie pisemnej, próg powyżej 50%

Laboratorium: kolokwia okresowe, zaliczenie końcowe na podstawie

kolokwiów okresowych oraz oceny pracy laboratoryjnej/sprawozdań

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-03-01 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Moliszewska
Prowadzący grup: Patrycja Hendel, Ewa Moliszewska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Katarzyna Grata
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)