Techniques and technologies in agrocenosis protection
General data
Course ID: | 6.10-TTOA |
Erasmus code / ISCED: | (unknown) / (unknown) |
Course title: | Techniques and technologies in agrocenosis protection |
Name in Polish: | Techniki i technologie w ochronie agrocenoz |
Organizational unit: | Institute of Environmental Engineering and Biotechnology |
Course groups: | |
ECTS credit allocation (and other scores): |
3.00
|
Language: | Polish |
Type of course: | obligatory courses |
Short description: |
(in Polish) Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problematyką techniki i technologii uprawy i ochrony roślin rolniczych, warzywnych i sadowniczych oraz nabycie umiejętności rozpoznawania i ograniczenia występowania wybranych gatunków agrofagów roślin (szkodników, patogenów, chwastów). |
Full description: |
(in Polish) Problematyka wykładu: Podstawowe pojęcia w zakresie ochrony roślin. Podstawy prawne w ochronie roślin. Siedlisko roślin uprawnych – czynniki kształtujące warunki siedliska. Agrotechniczne metody stosowane w ochronie roślin. Techniki opryskiwania roślin. Nowe technologie stosowane w ochronie roślin. Ekologia chwastów – reprodukcja i konkurencyjność. Rola hormonów i innych regulatorów wzrostu w mechanizmach regulacji procesów życiowych roślin. Udział allelopatii i czynników biotycznych w kierowaniu odchwaszczeniem. Mechanizm działania i charakterystyka herbicydów. Patogeneza chorób roślin. Przegląd ważniejszych grup fungicydów oraz ich wpływ na rośliny i patogeny chorobotwórcze. Owady, ich znaczenie w przyrodzie, życiu człowieka i jego działalności gospodarczej. Odporność owadów na insektycydy oraz metody przeciwdziałania. Występowanie pestycydów w środowisku, dopuszczalne stężenia pestycydów i metody ich oznaczania. Problematyka laboratorium: Wprowadzenie do problematyki ochrony roślin. Bionomia wybranych szkodników roślin - charakterystyka uszkodzeń roślin. Zoocydy II Generacji. Repelenty, rodentocydy, moluskocydy, nematocydy, akarycydy – charakterystyka wybranych grup preparatów. Zoocydy III i IV Generacji. Choroby roślin - charakterystyka objawów i uszkodzeń roślin. Patogeneza roślin – formy przenoszenia się chorób, rodzaje infekcji i formy immuni. Fungicydy – charakterystyka wybranych preparatów. Herbologia i ekologii chwastów. Morfologia wybranych gatunków chwastów. Herbicydy. Adiuwanty. Biologiczne metody zwalczania chwastów. |
Bibliography: |
(in Polish) 1.Baumjohann D., Baumjohann P., 2002. Biologiczna ochrona roślin. Wyd. Galaktyka, Łódź. 2.Biziuk M., 2001. Pestycydy. Występowanie, oznaczanie i unieszkodliwianie. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa. 3.Borecki Z., 2001. Nauka o chorobach roślin. Wyd. PWRiL, Warszawa. 4.Gozdowski D., Samborski S., Sioma S., 2008. Rolnictwo precyzyjne. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. 5.Hołownicki R., 2006. Techniki opryskiwania roślin. Wyd. Plantpress, Warszawa. 6.Malinowski H., 2003. Odporność owadów na insektycydy. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa. 7.Praczyk T., Skrzypczak G., 2004. Herbicydy. Wyd. PWRiL, Poznań. 8.Woźnica Z., 2008. Herbologia. Podstawy biologii, ekologii i zwalczania chwastów. Wyd. PWRiL, Poznań. 9.Holubicz-Kliza G., 2004. Rolniczy atlas chwastów. Wyd. Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, Puławy. |
Learning outcomes: |
(in Polish) Wiedza: definiuje podstawowe pojęcia z zakresu techniki i technologii ochrony roślin, klasyfikuje urządzenia stosowane w uprawie roślin (siewniki, brony, kultywatory, pługi i opryskiwacze), opisuje budowę oraz omawia zasadę ich działania; operuje wiedzą w zakresie czynników kształtujących siedlisko roślin uprawnych oraz technik pielęgnacji i stosowania środków ochrony roślin, z uwzględnieniem metod chemicznych, biologicznych, agrotechnicznych i zintegrowanych; przedstawia metody i techniki stosowane w diagnostyce uszkodzeń roślin. Umiejętności: rozpoznaje podstawowe gatunków szkodników roślin, patogenów i chwastów bytujących w agrocenozach roślin, rozpoznaje i stosuje podstawowe techniki w zakresie uprawy i ochrony roślin oraz identyfikuje i zna zasadę działania wybranych urządzeń stosowanych do tych celów i potrafi je poprawnie zastosować; czyta ze zrozumieniem fachową literaturę z zakresu technologii uprawy i technik ochrony roślin oraz potrafi wykorzystać ją w celu przygotowania się do zajęć. Kompetencje społeczne (postawy): efektywnie współdziała w pracy zespołowej w ramach zajęć laboratoryjnych, jest odpowiedzialny za powierzany sprzęt i własną pracę oraz szanuje pracę innych; dąży do stałego aktualizowania wiedzy z zakresu nauk technicznych, biologicznych i ogrodniczych, wykazuje odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i kolegów. |
Assessment methods and assessment criteria: |
(in Polish) Wykład: egzamin pisemny Laboratorium: ocena zaliczeniowa na podstawie ocen cząstkowych, otrzymywanych w trakcie trwania semestru, z kolokwiów, sprawozdań i aktywności na zajęciach |
Classes in period "Winter semestr 2023/2024" (past)
Time span: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Navigate to timetable
MO TU WYK
LAB
W TH FR |
Type of class: |
Lab, 30 hours
Lecture, 15 hours
|
|
Coordinators: | Katarzyna Łuczak | |
Group instructors: | Jarosław Sławiński | |
Students list: | (inaccessible to you) | |
Examination: |
Course -
Examination
Lab - Grading Lecture - Examination |
Copyright by University of Opole.