Biotechnologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.12-BIO |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia ogólna |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć I roku Inżynieria Środowiska, stacjonarne, semestr 02 (2024/2025-L) |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest: C1- przedstawienie podstawowych pojęć i historii biotechnologii C2- poznanie metod pozyskiwania i ulepszania szczepów C3- scharakteryzowanie wybranych grup drobnoustrojów przemysłowych C4- poznanie metod wytwarzania wybranych produktów metabolizmu komórkowego C5- poznanie zastosowań biotechnologii w różnych gałęziach przemysłu, medycynie i ochronie środowiska C6- projektowanie i prowadzenie prostych procesów biotechnologicznych C7- poznanie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w procesach biotechnologicznych C8- umiejętność pracy w zespole, interpretacji wyników prowadzonych badań i formułowania wniosków |
Pełny opis: |
Treści wykładu: W1- wprowadzenie do biotechnologii W2- pozyskiwanie i ulepszanie szczepów przemysłowych W3- podstawy mutagenizacji, hybrydyzacji i rekombinacji DNA W4- warunki prowadzenia bioprocesów, biokatalizatory, bioreaktory W5- charakterystyka drobnoustrojów przemysłowych, wymagania pokarmowe W6- degradacja związków wielkocząsteczkowych, centralne przemiany metaboliczne W7- produkcja biomasy i białka mikroorganizmów W8- biotechnologia w przemyśle spożywczym, produkcja probiotyków W9- produkcja wybranych produktów metabolizmu: aminokwasów i kwasów organicznych W10- biosynteza etanolu W11- biotechnologia w przemyśle farmaceutycznym, produkcja antybiotyków W12- produkcja szczepionek, insuliny i leków nowej generacji W13- procesy biotransformacji związków steroidowych i antybiotyków W14- bioługowanie metali Treści laboratoriów: L1- zasady pracy w laboratorium biotechnologicznym, bhp, podstawowy sprzęt, narzędzia i szkło laboratoryjne L2- ocena aktywności utleniającej bakterii Acidithiobacillus thiooxidans L3- ocena aktywności utleniającej bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans L4- wykorzystanie bakterii w procesach ługowania metali L5- fermentacja mlekowa L6- izolacja olejków eterycznych z materiału roślinnego L7- biosynteza etanolu L8- mikroskopia osadu czynnego |
Literatura: |
1. Chmiel A.: Biotechnologia – podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne, PWN, Warszawa 1998. 2. Ratler C., Kristiansen B.: podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011. 3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania, PWN, Warszawa 2010. 4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, PWN, Warszawa 2008. 5. Russel S.: Biotechnologia, PWN, Warszawa 1990. |
Efekty uczenia się: |
EK 1- definiuje podstawowe pojęcia i terminy z zakresu biotechnologii EK 2- opisuje podstawowe techniki i narzędzia badawcze stosowane przy pozyskiwaniu i ulepszaniu szczepów do celów produkcyjnych EK 3- charakteryzuje podstawowe grupy drobnoustrojów przemysłowych EK 4- opisuje technologię wytwarzania produktów metabolizmu komórkowego mających szerokie zastosowanie przemysłowe EK 5- wyjaśnia związki między osiągnięciami biotechnologii, a możliwością ich wykorzystania w przemyśle spożywczym, chemicznym, rolnictwie, medycynie i ochronie środowiska EK 6- wykazuje umiejętność wyboru właściwych metod, techniki i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów z wykorzystaniem mikroorganizmów EK 7- wykazuje umiejętność interpretacji wyników badań i formułowania trafnych wniosków EK 8- pracuje w grupie realizującej określone zadania badawcze |
Metody i kryteria oceniania: |
F1. ocena aktywności studenta podczas zajęć F2. ocena przestrzegania przez studenta regulaminu pracowni biotechnologicznej F3. obserwacja praktycznych umiejętności studenta P1. test zaliczeniowy (jednokrotnego wyboru) P2. ocena sprawozdań z badań i prowadzenia dziennika laboratoryjnego P3. zaliczenie ustne |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Włodarczyk | |
Prowadzący grup: | Beata Gołuchowska, Barbara Włodarczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.