Enzymologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15-EN-12 |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Enzymologia |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Ogólne zapoznanie z wiedzą z enzymologii. Poznanie kinetyki enzymatycznej oraz mechanizmów reakcji enzymatycznych. Zapoznanie się z podstawowymi metodami preparacji i analizy enzymów. Zapoznanie studentów z zastosowaniami enzymów w medycynie i biotechnologii. |
Pełny opis: |
A. Problematyka wykładu:Struktura i właściwości enzymów, klasyfikacja i nazewnictwo enzymów. Kinetyka i mechanizmy reakcji enzymatycznych: wpływ stężenia substratu, temperatury oraz pH na szybkość reakcji enzymatycznych, energetyka reakcji enzymatycznych, równanie Michaelisa-Menten, inhibicja odwracalna kompetycyjna i niekompetycyjna, inhibicja nieodwracalna, regulacja aktywności enzymatycznej, enzymy allosteryczne. Zastosowania enzymów w diagnostyce klinicznej i medycynie sądowej, w przemyśle i biotechnologii. Obliczenia kinetyki enzymatycznej. B. Problematyka laboratorium:Badanie enzymów w preparatach biologicznych: izolowanie i oczyszczanie enzymów, oznaczanie aktywności enzymatycznej, techniki stosowane w detekcji substratów i produktów reakcji enzymatycznych. Badanie aktywnosci peroksydazy z kapusty – preparacja peroksydazy, reakcja utleniania gwajakolu, oznaczanie aktywności peroksydazy, badanie wpływu pH na aktywność peroksydazy. Badanie aktywności kwaśnej fosfatazy z ziemniaka - preparacja fosfatazy, reakcja hydrolizy p-nitrofenylofosforanu, oznaczanie aktywności fosfatazy, badanie wpływu inhibitora na aktywność fosfatazy. Badanie aktywnosci inwertazy z drożdży - preparacja inwertazy, reakcja hydrolizy sacharozy, wyznaczanie krzywej kalibracyjnej, oznaczanie aktywności inwertazy, badanie wpływu czynników denaturacyjnych na aktywność inwertazy. |
Literatura: |
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć: A.1. wykorzystywana podczas zajęć: •J. M. Berg, L. Stryer, J.L. Tymoczko. Biochemia. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, wyd.4, 2011. A.2. studiowana samodzielnieprzez studenta: •K. Murray, D.K. Granner, P.A. Mayes, V.W. Rodwell. Biochemia Harpera. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa, wyd. 6, 2008. B. Literatura uzupełniająca •Alberts, D. Bray, A. Johnson, J. Lewis, M. Raff, K. Roberts, P. Walter. Podstawy biologii komórki. Wprowadzenie do biologii molekularnej. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, wyd. 1, 1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1: tłumaczy podstawowe prawa i zjawiska z zakresu enzymologii W2: charakteryzuje kinetykę enzymatyczną oraz mechanizmy molekularne reakcji enzymatycznych W3 wyjaśnia techniki i podstawowe metody pomiarów stosowanych w enzymologii Umiejętności U1: przeprowadza obserwacje oraz wykonuje w laboratorium pomiary kinetyki enzymatycznej U2: analizuje i rozwiązuje samodzielnie problemy w enzymologii U3: stosuje metody teoretyczne do opisu zjawisk i procesów w enzymologii Kompetencje społeczne (postawy) K1:rozumie znaczenie uczenia się przez całe życie oraz podnoszenia kompetencji zawodowych i osobistych K2: pracuje zespołowo K3:dba o bezpieczeństwo własne oraz innych osób podczas pracy; szanuje powierzony mu sprzęt |
Metody i kryteria oceniania: |
B. Formy zaliczenia: •W: zaliczenie pisemne: kolokwium całościowe z pytaniami otwartymi •L: - zaliczenie pisemne: sprawozdania, kolokwia cząstkowe - sprawdzian praktyczny: wykonanie zadań laboratoryjnych C. Podstawowe kryteria W: wykazanie się wiedzą z treści wykładόw: do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zagadnień poruszonych w pytaniach L: - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie wszystkich sprawozdań - wykazanie się wiedzą: do zdania kolokwiów cząstkowych konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę zadanych problemόw - przemyślane przygotowanie stanowiska do doświadczenia, staranność wykonania procedur, czas wykonania, jakość końcowego wytworu/wyniku, przestrzeganie w trakcie pracy zasad BHP |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.