Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kultury in vitro zwierząt i roslin

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15-KVZR-09
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Kultury in vitro zwierząt i roslin
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Zapoznanie z aktualną wiedzą teoretyczną z zakresu roślinnych i zwierzęcych kultur in vitro.

Przekazanie wskazówek metodycznych prowadzenia hodowli komórek roślin i zwierząt in vitro.

Zwrócenie uwagi na wielokierunkowość praktycznego zastosowania roślinnych i zwierzęcych hodowli in vitro.

Pełny opis:

Problematyka wykładu:

Najważniejsze wydarzenia w rozwoju pozaustrojowych metod hodowlanych - twórcy i kontynuatorzy, zalety i ograniczenia techniki; Kierunki praktycznych zastosowań hodowli komórek - stan obecny i perspektywy; Klasyfikacja roślinnych i zwierzęcych kultur in vitro, metody i warunki hodowlane, charakterystyka wzrostu i monitorowanie hodowli komórek; Źródła pozyskiwania komórek (polskie i światowe kolekcje), komórki macierzyste w kulturach in vitro.

Problematyka konwersatorium:

Ugruntowane oraz eksperymentalne zastosowania techniki zwierzęcych i roślinnych kultur in vitro w rozwiązywaniu problemów biologii, medycyny, farmacji, weterynarii, ochrony zasobów przyrody, przemysłu rolno-spożywczego i in.

Literatura:

Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Treści wykładów

• Stokłosowa S. (red.): Hodowla komórek i tkanek. Wyd. I. (dodruk), PWN 2011

• Skucińska B. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydanie I., Kraków 2008

• Malepszy S. (red.): Biotechnologia roślin. Wyd. II. (dodruk), PWN 2011

• Michalczyk D. (red.): Wykłady i ćwiczenia z roślinnych kultur in vitro. http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/start.php

• Aktualne artykuły z czasopism naukowych o tematyce zgodnej z programem zajęć

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

Jw.

B. Literatura uzupełniająca

• Artykuły tematyczne wyszukiwane samodzielnie z czasopism naukowych

• Davis J.M.: Basic Cell Culture: Essential Methods. Wiley-Blackwell 2011

• Freshney R. Ian.: Culture of Animal Cells: A Manual of Basic Technique and Specialized Applications. Wiley-Blackwell 2010

• Neumann K.-H. Kumar A. Imani J.: Plant Cell and Tissue Culture – A Tool in Biotechnology: Basics and Application. Springer 2009

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 definiuje podstawowe pojęcia oraz charakteryzuje procesy zachodzące w kulturach in vitro

W2 wymienia procedury laboratoryjne, podaje nazewnictwo i objaśnia przeznaczenie specjalistycznej aparatury wykorzystywanej w technice hodowli komórkowej

W3 identyfikuje korzyści i tłumaczy ryzyko wykorzystania komórek zwierzęcych i roślinnych do celów biotechnologicznych

W4 wymienia i opisuje aktualne kierunki praktycznego zastosowania roślinnych i zwierzęcych kultur in vitro

Umiejętności

U1 samodzielnie wyszukuje, weryfikuje i wykorzystuje recenzowane źródła literaturowe, w tym elektroniczne

U2 opracowuje zagadnienie problemowe i prezentuje tok jego rozwiązania z zastosowaniem technik kultur in vitro

U3 kształtuje umiejętność formułowania zrozumiałej wypowiedzi ustnej, przytaczania logicznych uzasadnień i wyrażania opinii pod presją oceny ze strony prowadzącego oraz grupy

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 ma świadomość przydatności wiedzy i umiejętności z zakresu kultur in vitro w prowadzeniu badań w obszarze biotechnologii i w trakcie ich wdrażania do praktyki

K2 rozumie znaczenie ustawicznego aktualizowania i poszerzania wiedzy, odpowiada za postęp w samokształceniu

K3 zdolny do oceny wiarygodności upowszechnianych w mediach informacji z dziedziny biotechnologii

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

W – zaliczenie pisemne: kolokwium z pytaniami otwartymi/testowymi; opracowanie zagadnień zgodnie z zadaną przez prowadzącego tematyką,

K – zaliczenie pisemne: plan ramowy wystąpienia,

– zaliczenie ustne: omówienie planu ramowego projektu, przedstawienie zagadnienia problemowego, odpowiedź ustna, aktywność

Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą: do zaliczenia kolokwium konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi powyżej połowy zagadnień poruszonych w pytaniach;

K: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych uzyskanych z poprawności przygotowanego planu ramowego projektu, kompletności treści w prezentacji, aktywności na zajęciach

wg zasady:

na ocenę dostateczną: uzyskanie przez studenta powyżej 60% punktów

na ocenę dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 75% punktów

na ocenę bardzo dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 90% punktów

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www2-5 (2024-09-13)