Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15-MPUB
Kod Erasmus / ISCED: 13.9 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0519) Nauki biologiczne (inne) Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

fakultatywne

Wymagania:


Skrócony opis:

Zrozumienie wpływu niskich i wysokich temperatur na drobnoustroje.

Poznanie metod zamrażania i suszenia bioproduktów stosowanych w warunkach przemysłowych i laboratoryjnych

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Kolekcje szczepów przemysłowych. Teoretyczne podstawy procesu zamrażania. Zmiana cech bioproduktów i metody ich zamrażania. Teoretyczne podstawy procesu suszenia. Termostabilność i kserostabilność mi-kroorganizmów. Wady i zalety stosowanych metod suszenia.

Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Pożywki, krioprotektanty, czynniki chłodzące stosowane w procesach zamrażania i suszenia sublimacyjnego. Metody laboratoryjne zamrażania i suszenia bioproduktów

Literatura:

Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

1. Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007.

2. Gruda Z., Postolski J.. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa, 1999.

3. Szewczyk K.W.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1997.

4. Kuc P.S., Tutowa E.G.. Suszenie produktów biosyntezy. WNT, Warszawa, 1991.

Literatura uzupełniająca

1. Pijanowski E., Mieczysław D., Dłużewska A., Jarczyk A.. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa,

2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wy-stępowania. PWN, Warszawa 2010.

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 charakteryzuje stosowane w przemyśle i praktyce laboratoryjnej procesy zamrażania i suszenia bioproduktów

W2 wyjaśnia wpływ niskich i wysokich temperatur na drobnoustroje

Umiejętności

U1 stosuje techniki zamrażania i suszenia do utrwalania i przechowywania drobnoustrojów

U2 opracowuje wyniki badań doświadczalnych i formułuje na ich podstawie logiczne wnioski

Kompetencje społeczne

K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie

K2 dba o bezpieczeństwo własne i innych osób podczas pracy

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia:

wykład – zaliczenie pisemne: test wyboru

laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń

Kryteria oceniania:

wykład - wykazanie się wiedzą: do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę pytań,

laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)