Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15-MPUB |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.9
|
Nazwa przedmiotu: | Metody przechowywania i utrwalania bioproduktów |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | fakultatywne |
Wymagania: | |
Skrócony opis: |
Zrozumienie wpływu niskich i wysokich temperatur na drobnoustroje. Poznanie metod zamrażania i suszenia bioproduktów stosowanych w warunkach przemysłowych i laboratoryjnych |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Kolekcje szczepów przemysłowych. Teoretyczne podstawy procesu zamrażania. Zmiana cech bioproduktów i metody ich zamrażania. Teoretyczne podstawy procesu suszenia. Termostabilność i kserostabilność mi-kroorganizmów. Wady i zalety stosowanych metod suszenia. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Pożywki, krioprotektanty, czynniki chłodzące stosowane w procesach zamrażania i suszenia sublimacyjnego. Metody laboratoryjne zamrażania i suszenia bioproduktów |
Literatura: |
Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć: 1. Bednarski W., Fiedurka J.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007. 2. Gruda Z., Postolski J.. Zamrażanie żywności. WNT, Warszawa, 1999. 3. Szewczyk K.W.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 1997. 4. Kuc P.S., Tutowa E.G.. Suszenie produktów biosyntezy. WNT, Warszawa, 1991. Literatura uzupełniająca 1. Pijanowski E., Mieczysław D., Dłużewska A., Jarczyk A.. Ogólna technologia żywności. WNT, Warszawa, 2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wy-stępowania. PWN, Warszawa 2010. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 charakteryzuje stosowane w przemyśle i praktyce laboratoryjnej procesy zamrażania i suszenia bioproduktów W2 wyjaśnia wpływ niskich i wysokich temperatur na drobnoustroje Umiejętności U1 stosuje techniki zamrażania i suszenia do utrwalania i przechowywania drobnoustrojów U2 opracowuje wyniki badań doświadczalnych i formułuje na ich podstawie logiczne wnioski Kompetencje społeczne K1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie K2 dba o bezpieczeństwo własne i innych osób podczas pracy |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia: wykład – zaliczenie pisemne: test wyboru laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń Kryteria oceniania: wykład - wykazanie się wiedzą: do zaliczenia konieczne jest udzielenie poprawnych odpowiedzi na co najmniej połowę pytań, laboratorium: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.