Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy biotechnologii roślin

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15-PBR
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy biotechnologii roślin
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Zaznajomienie z podstawowymi informacjami z zakresu: roślinnych kultur in vitro; kierunków wykorzystania roślinnych kultur in vitro w biotechnologii; roślin modyfikowanych w drodze biotechnologicznej, uzyskiwania i wykorzystania meta-bolitów wtórnych, uzyskiwania, selekcjonowania i wykorzystania roślin transgenicznych, znaczenia biotechnologii roślin w ochronie środowiska; aspektów prawnych związanych z biotechnologią roślin.

Pełny opis:

A. Wprowadzenie do zagadnień: Podstawowe informacje z zakresu roślinnych kultur in vitro. Kierunki wykorzystania roślin-nych kultur in vitro w biotechnologii roślin. Biosynteza metabolitów wtórnych. Rośliny o nowych cechach i transgeniczne. Transgeneza roślin metodami wektorowymi i bezwektorowymi. Selekcji i charakterystyka transformantów, wykorzystanie mar-kerów molekularnych. Biotechnologia roślin w ochronie środowiska.

B. Rozwinięcie zagadnień: Podstawowe informacje z zakresu roślinnych kultur in vitro. Kierunki wykorzystania roślinnych kultur in vitro w biotechnologii roślin. Biosynteza metabolitów wtórnych. Rośliny o nowych cechach i transgeniczne. Transge-neza roślin metodami wektorowymi i bezwektorowymi. Selekcja i charakterystyka transformantów, wykorzystanie markerów molekularnych. Biotechnologia roślin w ochronie środowiska.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć:

• Malepszy S. (red.). Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydanie II. zmienione, Warszawa 2009

• Christou P., Klee H. (eds), Handbook of plant biotechnology, John Wiley and Sons, Ltd, 2005.

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta:

• Malepszy S. (red.). Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydanie II. zmienione, Warszawa 2009

• Skucińska B. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Kra-kowie, Wydanie I., Kraków 2008

3. Michalczyk D. (red.). Wykłady i ćwiczenia z roślinnych kultur in vitro, http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/start.php

B. Literatura uzupełniająca

• Christou P., Klee H. (eds), Handbook of plant biotechnology, John Wiley and Sons, Ltd, 2005.

• Publikacje naukowe w: Plant Biotechnology, Plant Cell Tissue and Organ Culture; Plant Science

Materiały International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA) http://www.isaaa.org/gmapprovaldatabase/updates/default.asp

Efekty uczenia się:

Wiedza

Student:

W1 Zna metody i cele prowadzenia kultur roślinnych

W2 Zna sposoby transformacji roślin

W3 Wie jak selekcjonować transformaty

W4 Zna zastosowania praktyczne biotechnologii roślin

Umiejętności

Student:

U1 Potrafi wskazać i krytycznie ocenić praktyczne zastosowania biotechnologii roślin

U2 Umie przygotować wystąpienie na podstawie materiałów źródłowych

Kompetencje społeczne (postawy)

Student:

K1 Zna korzyści i zagrożenia wynikające z genetycznej modyfikacji roślin

K2 Współpracuje w grupie

K3 Rozumie potrzebę systematycznego kształcenia

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

• W - sprawdzian pisemny: pytania otwarte

• K - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie: ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru za: przygotowanie do zajęć, przygotowanie pracy semestralnej na zadany temat, przygotowanie wystąpienia na zadany temat, aktywność na zajęciach

Podstawowe kryteria

W: ocena końcowa z wykładu zostanie ustalona na podstawie uzyskanej liczby punktów wg zasady:

na ocenę dostateczną: uzyskanie przez studenta powyżej 60% punktów

na ocenę dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 75% punktów

na ocenę bardzo dobrą: uzyskanie przez studenta powyżej 90% punktów

K: ocena końcowa z konwersatorium zostanie ustalona na podstawie uzyskanej liczby punktów wg zasady: ocena za pracę semestralną i wystąpienie łącznie – 70% oceny końcowej; przygotowanie i aktywność na zajęciach (kolokwium) – 30% oceny końcowej

Praktyki zawodowe:

brak

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)