Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologie biochemiczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15-TB
Kod Erasmus / ISCED: 13.6 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0512) Biochemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Technologie biochemiczne
Jednostka: Wydział Przyrodniczo-Techniczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

poznanie zasad projektowania procesu technologicznego

- umiejętność opracowania założeń projektowych wybranej technologii biochemicznej

- poznanie zasad prowadzenia procesu biochemicznego w skali przemysłowej

- poznanie wybranych technologii biochemicznych

- wyrobienie umiejętności pracy w zespole i odpowiedzialności za wyniki pracy zespołu

Pełny opis:

A. Problematyka wykładu

W 1 - Aspekty technologii biochemicznej.

W 2 - Procesy i operacje jednostkowe w biotechnologii.

W 3 - Projektowanie procesu technologicznego.

W 4 - Warunki higieniczne prowadzenia bioprocesów.

W 5 - Przemysłowe wykorzystanie wirusów i fagów.

W 6 - Przemysłowe wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej.

W 7 - Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasu octowego.

W 8 - Produkcja aminokwasów.

W 9 - Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii rodzaju Bacillus.

W 10 - Przemysłowe wykorzystanie grzybów strzępkowych.

W 11 - Biotechnologiczne wykorzystanie mikroorganizmów ekstremofilnych.

W 12 - Ekonomika technologii biochemicznych.

B.Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych

P 1 - Elementy składowe projektu technologicznego.

P 2 - Rodzaje schematów technologicznych.

P 3 - Budowanie ciągu technologicznego – schemat jakościowy.

P 4 - Opis technologii. Wydzielanie węzłów technologicznych.

P 5 - Obliczanie węzłów technologicznych.

P 6 - Tworzenie schematu jakościowo-ilościowego.

P 7 - Dobór maszyn i urządzeń.

P 8 - Dobór aparatury kontrolno-pomiarowej.

P 9 - Tworzenie schematu maszynowego.

P10 - Rachunek ekonomiczny.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Karpiński T.: Inżynieria produkcji, WNT, 2004

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

• Bednarski W., Fiedurka J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, 2007

• Szewczyk K.: Technologia biochemiczna, Wyd. Pol. Warszawskiej, 1997 i późniejsze

B. Literatura uzupełniająca

• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, PWN, 2008

Efekty uczenia się:

Wiedza

W 1 - student zna zasady projektowania procesu technologicznego

W 2 - student zna zasady prowadzenia procesu biochemicznego w skali przemysłowej

W 3 - student zna wybrane technologie biochemiczne

Umiejętności

U 1 - student potrafi opracować założenia projektowe i wykonać projekt wybranej technologii biochemicznej

Kompetencje społeczne (postawy)

K 1 - student potrafi pracować w zespole

K 2 - student jest odpowiedzialny za wyniki pracy zespołu

Metody i kryteria oceniania:

B. Formy zaliczenia

• P - zaliczenie ustne projektu oraz ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru oraz ustnego zaliczenia projektu

• W - egzamin pisemny

C. Podstawowe kryteria

OCENY F-FORMUJĄCA, P-PODSUMOWUJĄCA

F1 - obserwacja pracy studenta przy wykonywaniu projektu

F2 - ocena umiejętności wykonywania obliczeń projektowych

F3 - ocena umiejętności wykonywania schematów technologicznych

P1 - ocena projektu i znajomości zasad projektowania

P2 - ocena wiadomości teoretycznych – pisemny egzamin

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)