Technologie biochemiczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15-TB |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.6
|
Nazwa przedmiotu: | Technologie biochemiczne |
Jednostka: | Wydział Przyrodniczo-Techniczny |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
poznanie zasad projektowania procesu technologicznego - umiejętność opracowania założeń projektowych wybranej technologii biochemicznej - poznanie zasad prowadzenia procesu biochemicznego w skali przemysłowej - poznanie wybranych technologii biochemicznych - wyrobienie umiejętności pracy w zespole i odpowiedzialności za wyniki pracy zespołu |
Pełny opis: |
A. Problematyka wykładu W 1 - Aspekty technologii biochemicznej. W 2 - Procesy i operacje jednostkowe w biotechnologii. W 3 - Projektowanie procesu technologicznego. W 4 - Warunki higieniczne prowadzenia bioprocesów. W 5 - Przemysłowe wykorzystanie wirusów i fagów. W 6 - Przemysłowe wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej. W 7 - Przemysłowe wykorzystanie bakterii kwasu octowego. W 8 - Produkcja aminokwasów. W 9 - Biotechnologiczne wykorzystanie bakterii rodzaju Bacillus. W 10 - Przemysłowe wykorzystanie grzybów strzępkowych. W 11 - Biotechnologiczne wykorzystanie mikroorganizmów ekstremofilnych. W 12 - Ekonomika technologii biochemicznych. B.Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych P 1 - Elementy składowe projektu technologicznego. P 2 - Rodzaje schematów technologicznych. P 3 - Budowanie ciągu technologicznego – schemat jakościowy. P 4 - Opis technologii. Wydzielanie węzłów technologicznych. P 5 - Obliczanie węzłów technologicznych. P 6 - Tworzenie schematu jakościowo-ilościowego. P 7 - Dobór maszyn i urządzeń. P 8 - Dobór aparatury kontrolno-pomiarowej. P 9 - Tworzenie schematu maszynowego. P10 - Rachunek ekonomiczny. |
Literatura: |
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć • Karpiński T.: Inżynieria produkcji, WNT, 2004 A.2. studiowana samodzielnie przez studenta • Bednarski W., Fiedurka J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej, WNT, 2007 • Szewczyk K.: Technologia biochemiczna, Wyd. Pol. Warszawskiej, 1997 i późniejsze B. Literatura uzupełniająca • Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, PWN, 2008 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W 1 - student zna zasady projektowania procesu technologicznego W 2 - student zna zasady prowadzenia procesu biochemicznego w skali przemysłowej W 3 - student zna wybrane technologie biochemiczne Umiejętności U 1 - student potrafi opracować założenia projektowe i wykonać projekt wybranej technologii biochemicznej Kompetencje społeczne (postawy) K 1 - student potrafi pracować w zespole K 2 - student jest odpowiedzialny za wyniki pracy zespołu |
Metody i kryteria oceniania: |
B. Formy zaliczenia • P - zaliczenie ustne projektu oraz ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru oraz ustnego zaliczenia projektu • W - egzamin pisemny C. Podstawowe kryteria OCENY F-FORMUJĄCA, P-PODSUMOWUJĄCA F1 - obserwacja pracy studenta przy wykonywaniu projektu F2 - ocena umiejętności wykonywania obliczeń projektowych F3 - ocena umiejętności wykonywania schematów technologicznych P1 - ocena projektu i znajomości zasad projektowania P2 - ocena wiadomości teoretycznych – pisemny egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.