Biotechnologia ogólna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.15.BTM-BO |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia ogólna |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć III roku Biotechnologii medycznej, stacjonarne, semestr 05 (2024/25-Z) |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Literatura uzupełniająca: | 1. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011. 2. Chmiel A.Z. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. Warszawa 1991. 3. Singelton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa2000, 4. Błaszczyk M.K. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN, Warszawa 2007. 1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010. 2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008. 3. Kayser O., Müller R.H., Biotechnologia farmaceutyczna. PZWL, Warszawa 2003. 4. Chmiel A., Grudziński S. Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998. 5. Bednarski W., Repsa A. Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2011 |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami i terminami stosowanymi w biotechnologii; metodami pozyskiwania i ulepszania szczepów przemysłowych; osiągnięciami biotechnologii w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska. Zdobycie przez studentów umiejętności wykorzystania podstawowych technik i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych. Przygotowanie studentów do pracy w zespole, wykonywania dokumentacji wyników prowadzonych badań, ich interpretacji i formułowania wniosków. |
Pełny opis: |
Wykład Biotechnologia – historia, zakres i kierunki rozwoju. Odbiór społeczny biotechnologii; patenty w biotechnologii. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Rodzaje przemysłowych procesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych. Namnażanie materiału posiewowego, doskonalenie i przechowywanie szczepów przemysłowych. Organizmy genetycznie modyfikowane (OGM) w procesach biotechnologicznych. Surowce stosowane w procesach biotechnologicznych. Techniczne podstawy biotechnologii – bioreaktory- budowa, systemy mieszania i napowietrzania. Wydzielanie i oczyszczanie bioproduktów. Technologia wybranych bioproduktów - biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC). Technologia wybranych bioproduktów - enzymy. Nadprodukcja podstawowych produktów metabolizmu (kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, polisacharydy). Podstawy biologicznych metod w ochronie i odnowie środowiska. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetologicznym. Treści kształcenia (oddzielnie dla każdej formy zajęć): Wykład Biotechnologia – historia, zakres i kierunki rozwoju. Odbiór społeczny biotechnologii; patenty w biotechnologii. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Rodzaje przemysłowych procesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych. Namnażanie materiału posiewowego, doskonalenie i przechowywanie szczepów przemysłowych. Organizmy genetycznie modyfikowane (OGM) w procesach biotechnologicznych. Surowce stosowane w procesach biotechnologicznych. Techniczne podstawy biotechnologii – bioreaktory- budowa, systemy mieszania i napowietrzania. Wydzielanie i oczyszczanie bioproduktów. Technologia wybranych bioproduktów - biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC). Technologia wybranych bioproduktów - enzymy. Nadprodukcja podstawowych produktów metabolizmu (kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, polisacharydy). Podstawy biologicznych metod w ochronie i odnowie środowiska. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetologicznym. Laboratorium Zasady pracy w laboratorium biotechnologicznym, bhp, podstawowy sprzęt, narzędzia i szkło laboratoryjne. Wykorzystanie surowców odpadowych (melasy, glicerolu) do przygotowania podłoży inokulacyjnych i produkcyjnych. Hodowle okresowe i ciągłe z użyciem unieruchomionych komórek drożdży oraz bakterii LAB. Produkcja biomasy i białka mikrobiologicznego drożdży Saccharomyces cerevisiae. Produkcja etanolu z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces bayanus. Nadprodukcja kwasu cytrynowego przez drożdże Candida lipolytica. Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie Lactobacillus bulgaricus. Ocena podstawowych parametrów fizykochemicznych i biologicznych osadu czynnego. Wykorzystanie bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans w procesach ługowania metali. |
Literatura: |
Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa 2011 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008. Singleton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie, PWN, Warszawa 2000. |
Efekty uczenia się: |
EUW1 wykazuje znajomość drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz tłumaczy ich zastosowanie w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska EUW2 rozumie powiązania biotechnologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, oraz technicznymi i inżynierskimi EUW3 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii EUU1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych EUU2 posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii EUU3 formułuje logiczne wnioski na podstawie uzyskanych wyników badań EUK1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie EUK2 dostrzega relacje między ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi uwarunkowaniami biotechnologii |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny (w sali dydaktycznej), próg zaliczeniowy 60% Laboratorium - oceny cząstkowe z części teoretycznej ćwiczeń (test platforma Moodle) – 60% oceny końcowej, próg zaliczenia 50% Poprawne wykonanie sprawozdań – 30% oceny końcowej, próg zaliczenia – 100% Obecność i aktywność na zajęciach – 10% oceny końcowej |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-29 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
ŚR CZ PT WYK
LAB
|
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-28 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR LAB
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.