Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia ogólna

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.Z.BTM-BO
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia ogólna
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć III rok Biotechnologia medyczna I stopnia, niestacjonarne, semestr 05 (2024/25-Z)
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Literatura uzupełniająca:

1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich występowania. PWN, Warszawa 2010.

2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008.

3. Kayser O., Müller R.H., Biotechnologia farmaceutyczna. PZWL, Warszawa 2003.

4. Chmiel A., Grudziński S. Biotechnologia i chemia antybiotyków. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 1998.

5. Bednarski W., Repsa A. Biotechnologia żywności. WNT, Warszawa 2011


Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami i terminami stosowanymi w biotechnologii; metodami pozyskiwania i ulepszania szczepów przemysłowych; osiągnięciami biotechnologii w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska.

Zdobycie przez studentów umiejętności wykorzystania podstawowych technik i narzędzi badawczych do projektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych.

Przygotowanie studentów do pracy w zespole, wykonywania dokumentacji wyników prowadzonych badań, ich interpretacji i formułowania wniosków.

Pełny opis:

Treści kształcenia (oddzielnie dla każdej formy zajęć):

Wykład

Biotechnologia – historia, zakres i kierunki rozwoju. Odbiór społeczny biotechnologii; patenty w biotechnologii. Podstawy opracowania i organizacji procesu biotechnologicznego. Rodzaje przemysłowych procesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych. Namnażanie materiału posiewowego, doskonalenie i przechowywanie szczepów przemysłowych. Organizmy genetycznie modyfikowane (OGM) w procesach biotechnologicznych. Surowce stosowane w procesach biotechnologicznych. Techniczne podstawy biotechnologii – bioreaktory- budowa, systemy mieszania i napowietrzania. Wydzielanie i oczyszczanie bioproduktów. Technologia wybranych bioproduktów - biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC). Technologia wybranych bioproduktów - enzymy. Nadprodukcja podstawowych produktów metabolizmu (kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy, polisacharydy). Podstawy biologicznych metod w ochronie i odnowie środowiska. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i kosmetologicznym.

Laboratorium

Zasady pracy w laboratorium biotechnologicznym, bhp, podstawowy sprzęt, narzędzia i szkło laboratoryjne. Wykorzystanie surowców odpadowych (melasy, glicerolu) do przygotowania podłoży inokulacyjnych i produkcyjnych. Hodowle okresowe i ciągłe z użyciem unieruchomionych komórek drożdży oraz bakterii LAB. Produkcja biomasy i białka mikrobiologicznego drożdży Saccharomyces cerevisiae. Produkcja etanolu z wykorzystaniem drożdży Saccharomyces bayanus. Nadprodukcja kwasu cytrynowego przez drożdże Candida lipolytica. Produkcja kwasu mlekowego przez bakterie Lactobacillus bulgaricus. Ocena podstawowych parametrów fizykochemicznych i biologicznych osadu czynnego. Wykorzystanie bakterii Acidithiobacillus ferrooxidans w procesach ługowania metali.

Literatura:

1. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011.

2. Chmiel A.Z. Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN. Warszawa 1991.

3. Singelton P., Bakterie w biologii, biotechnologii i medycynie. PWN, Warszawa2000,

4. Błaszczyk M.K. Mikroorganizmy w ochronie środowiska. PWN, Warszawa 2007.

Efekty uczenia się:

EUW1 wykazuje znajomość drobnoustrojów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych oraz tłumaczy ich zastosowanie w przemyśle, rolnictwie i ochronie środowiska

EUW2 rozumie powiązania biotechnologii z innymi dyscyplinami przyrodniczymi, oraz technicznymi i inżynierskimi

EUW3 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii

EUU1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych

EUU2 posługuje się sprzętem laboratoryjnym wykorzystywanym w biotechnologii

EUU3 formułuje logiczne wnioski na podstawie uzyskanych wyników badań

EUK1 potrafi współdziałać i pracować w grupie realizującej określone zadanie

EUK2 dostrzega relacje między ekologicznymi, ekonomicznymi i społecznymi uwarunkowaniami biotechnologii

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny (w sali dydaktycznej), próg zaliczeniowy 60%

Laboratorium - oceny cząstkowe z części teoretycznej ćwiczeń (test platforma Moodle) – 60% oceny końcowej, próg zaliczenia 50%

Poprawne wykonanie sprawozdań – 30% oceny końcowej, próg zaliczenia – 100%

Obecność i aktywność na zajęciach – 10% oceny końcowej

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-28
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 27 godzin więcej informacji
Wykład, 18 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sławomir Wierzba
Prowadzący grup: Sławomir Wierzba
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)