Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy przedsiębiorczości i zarządzania

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.15.Z.BTM-PPZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy przedsiębiorczości i zarządzania
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć III rok Biotechnologia medyczna I stopnia, niestacjonarne, semestr 06 (2024/25-L)
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

pierwszy

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

letni

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami z zakresu przedsiębiorczości i prowadzenia działalności gospodarczej.

Pełny opis:

Podstawowe pojęcia z zakresu przedsiębiorczości. Czym jest działalność gospodarcza? Psychologiczne uwarunkowania przedsiębiorczości. Formy prawne prowadzenia działalności gospodarczej. Etapy zakładania działalności gospodarczej. Koszty i przychody w działalności gospodarczej. Opodatkowanie działalności gospodarczej. Zasady obliczania wynagrodzeń oraz ubezpieczeń społecznych.

Literatura:

Goszczyńska M., Górnik-Durose M. (red.), Psychologiczne uwarunkowania zachowań ekonomicznych, Przedsiębiorczość-Pieniądze-Konsumpcja, Diffin, Warszawa 2010

Efekty uczenia się:

Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu biotechnologii medycznej.

Zna elementarną terminologię z zakresu przedsiębiorczości i prowadzenia działalności gospodarczej.

Myśli i działa w sposób przedsiębiorczy, potrafi wykorzystać gospodarczo-ekonomiczne aspekty swojego zawodu.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie pisemne testowe.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Bobrowska
Prowadzący grup: Agnieszka Bobrowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-www4-2 (2025-04-29)