Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Chemia kosmetyków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16-CHKO
Kod Erasmus / ISCED: 13.3 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0531) Chemia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Chemia kosmetyków
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z budową i działaniem środków powierzchniowo-czynnych.

Zapoznanie z budową skóry i środków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i podwyższających barierę ochronną skóry.

Zapoznanie z budową i działaniem antyhydrotyków, adstringentów, antyutleniaczy, witamin, tenzydów, środków natłuszczających, hydrokoloidów, emolientów, środków brązujących i rozjaśniających skórę.

Zapoznanie z budową i metodami otrzymywania środków zapachowych.

Zapoznanie z procesem biodegradacji mydeł i detergentów.

Wykształcenie umiejętności wykonywania mydeł, kremów, maseczek.

Pełny opis:

A. Problematyka wykładu: Środki powierzchniowo-czynne; budowa skóry; środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym; środki podwyższające barierę ochronną skóry; antyhydrotyki, andstringenty, antyutleniacze i witaminy; środki natłuszczające, hydrokoloidy; środki zapachowe; emolienty, środki brązujące i rozjaśniające skórę; biodegradacja mydeł i detergentów.

B. Problematyka laboratorium: Przepisy BHP; destylacja wody i badanie twardości wody; Mierzenie pH płynów i emulsji; otrzymywanie mydeł i emulsji; otrzymywanie olejku eterycznego; otrzymywanie maseczki kosmetycznej i kremu nawilżającego.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć :

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Malinka W.: Zarys chemii kosmetycznej, Volumed 1999

• Marzec A.: Chemia kosmetyków, Toruń 2001

A.2. Studiowana samodzielnie przez studenta

• Jurkowska S.: Surowce kosmetyczne, Dąbrowa Górnicza 1999

B. Literatura uzupełniająca

• Janicki S., Fiebig A.: Farmacja stosowana, PZWL 1996

• Peters B.: Kosmetyka, Warszawa 2002

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 student objaśnia budowę i działanie środków powierzchniowo-czynnych

W2 student opisuje budowę skóry i środków o działaniu przeciwdrobnoustrojowym, oraz środków podwyższających barierę ochronną skóry

W3 student charakteryzuje budowę i działanie antyhydrotyków, adstringentów, antyutleniaczy, witamin, tenzydów, środków natłuszczających, hydrokoloidów, emolientów, środków brązujących i rozjaśniających skórę

W4 student opisuje budowę i metody otrzymywania środków zapachowych

W5 student wymienia procesy biodegradacji mydeł i detergentów

Umiejętności

U1student samodzielnie planuje i przeprowadza oczyszczenie wody i zbadać jej jakość

U2 student samodzielnie wykonuje mydło, emulsję i ocenia ich jakość

Kompetencje społeczne (postawy)

K 1student ocenia korzyści i ryzyka wynikające z zastosowania biotechnologii w chemii kosmetycznej

Metody i kryteria oceniania:

B. Formy zaliczenia

W - zaliczenie pisemne: test

L - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru

C. Podstawowe kryteria

W: ocena wiadomości teoretycznych zdobytych na wykładach – TEST

L: obserwacja pracy laboratoryjnej studenta, obserwacja przestrzegania przez studenta czystości chemicznej i mikrobiologicznej, ocena prowadzenia dziennika laboratoryjnego

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)