Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia w kosmetologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BKO-BK
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia w kosmetologii
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Nabycie wiedzy w zakresie wykorzystania i zastosowania biotechnologii w kosmetologii.

Poznanie działania wybranych produktów kosmetycznych.

Nabycie umiejętności przygotowania prezentacji na temat biotechnologii w kosmetologii w oparciu o najnowsze doniesienia naukowe i samodzielnego jej przedstawienia

Pełny opis:

Wykład

Budowa i biologia skóry. Typy skóry. Funkcje skóry. Układ odpornościowy skóry.

Przenikanie przez skórę. Absorpcja skórna.

Systemy nośnikowe kosmetyków. Starzenie się skóry.

Wykorzystanie kultur in vitro do pozyskania substancji stosowanych w kosmetologii

Składniki aktywne w kosmetykach pochodzenia biotechnologicznego: kwasy organiczne

Witaminy, aminokwasy i enzymy w kosmetykach

Kosmetyki i nutraceutyki. Wzbogacanie żywności.

Substancje zapachowe. Pozyskiwanie substancji zapachowych metodami biotechnologicznymi

Seminarium

Składniki kosmetyków i metody biotechnologiczne ich pozyskiwania

Algi w kosmetologii

Drobnoustroje zanieczyszczające kosmetyki

Zastosowanie peptydów i białek w kosmetologii

Literatura:

Martini M-C. Kosmetologia i farmakologia skóry. PZWL. Warszawa 2007

Marzec A. Chemia kosmetyków. Toruń 2005.

Efekty uczenia się:

Wiedza

Ma wiedze w zakresie wykorzystania i zastosowania biotechnologii w kosmetologii

Zna mechanizm działania kosmetyków i ich wpływ na skórę człowieka

Umiejętności

Posiada umiejętność wyszukiwania i krytycznej selekcji informacji pochodzących z różnych źródeł, w tym literatury anglojęzycznej na temat wykorzystania biotechnologii w kosmetologii

Wykazuje umiejętność prezentowania materiału naukowego posługując się słownictwem typowym dla biotechnologii

Kompetencje społeczne (postawy)

Rozumie potrzebę systematycznego dokształcania się w zakresie wykorzystania biotechnologii w kosmetologii

Metody i kryteria oceniania:

Metody dydaktyczne

Wykład

Seminarium

Prezentacja multimedialna

Dyskusja

Warunki zaliczenia przedmiotu

Wykład - Udzielenie poprawnych odpowiedzi na pytania testu, próg zaliczeniowy 50%, zaliczenie na ostatnich zajęciach lub w sesji zaliczeniowej

Seminarium - Ocena wypowiedzi ustnej studenta (ocena/punkty), 50% składowej oceny końcowej

Próg zaliczeniowy 50%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)