Analiza mikrobiologiczna produktów rolno-spożywczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BST4-AMPRS |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza mikrobiologiczna produktów rolno-spożywczych |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Wymagania: | |
Skrócony opis: |
Cele kształcenia: Zapoznanie studentów z obowiązującymi normami i rozporządzeniami w analizie i ocenie jakości mikrobiologicznej żywności Zapoznanie studentów z zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi i metodami ich oznaczania w produktach rolno-spożywczych |
Pełny opis: |
Treści kształcenia - wykład: Nowoczesne metody analizy mikrobiologicznej.. Pobieranie i przygotowanie próbek Zanieczyszczenia mikrobiologiczne wód smakowych, soków i napojów. Charakterystyka drobnoustrojów wskaźnikowych. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w przemyśle winiarskim, gorzelnictwie i browarnictwie Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów żywnościowych w przemyśle mięsnym. Mikrobiologiczne psucie żywności. Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów żywnościowych w przemyśle owocowo-warzywnym Jakość mikrobiologiczna powierzchni produkcyjnych Higiena produkcji żywności – metody dezynfekcji i sterylizacji. Środki dezynfekcyjne Obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności. System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności Treści kształcenia - laboratorium Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego Badania mikrobiologiczne wód smakowych, soków i napojów. Identyfikacja bakterii wskaźnikowych Analiza mikrobiologiczna powierzchni. Badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Wpływ środków konserwujących i dezynfekcyjnych na wzrost grzybów i bakterii w żywności. Analiza mikrobiologiczna produktów mięsnych Analiza mikrobiologiczna owoców i warzyw Zapoznanie z pracą w akredytowanym laboratorium analizy żywności na podstawie Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Opolu Omówienie przedłożonych sprawozdań oraz projektu doświadczenia. Zaliczenie przedmiotu |
Literatura: |
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2012 Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011 Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983 Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998 Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Krótkie wykłady – mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2012 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2010 |
Efekty uczenia się: |
W1. Posiada wiedzę na temat mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych W2. Zna różnorodne metody służące do izolacji i identyfikacji mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych U1. Potrafi zastosować normy i rozporządzenia obowiązujące w analizie i ocenie jakości mikrobiologicznej żywności U2. Posiada umiejętność wyizolowania i zdiagnozowania mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych U3. Planuje i wykonuje zadania badawcze, potrafi przeprowadzić analizę mikrobiologiczną produktów rolno-spożywczych i sformułować odpowiednie wnioski z wykorzystaniem literatury naukowej K1. Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role K2. Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: zaliczenie pisemne w formie testu - wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach Laboratorium: poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań , wykonanie projektu doświadczenia |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.