Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza mikrobiologiczna produktów rolno-spożywczych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BST4-AMPRS
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza mikrobiologiczna produktów rolno-spożywczych
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Wymagania:


Skrócony opis:

Cele kształcenia:

Zapoznanie studentów z obowiązującymi normami i rozporządzeniami w analizie i ocenie jakości mikrobiologicznej żywności

Zapoznanie studentów z zanieczyszczeniami mikrobiologicznymi i metodami ich oznaczania w produktach rolno-spożywczych

Pełny opis:

Treści kształcenia - wykład:

Nowoczesne metody analizy mikrobiologicznej.. Pobieranie i przygotowanie próbek

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne wód smakowych, soków i napojów. Charakterystyka drobnoustrojów wskaźnikowych.

Zanieczyszczenia mikrobiologiczne w przemyśle winiarskim, gorzelnictwie i browarnictwie

Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów żywnościowych w przemyśle mięsnym. Mikrobiologiczne psucie żywności.

Jakość mikrobiologiczna surowców i produktów żywnościowych w przemyśle owocowo-warzywnym

Jakość mikrobiologiczna powierzchni produkcyjnych

Higiena produkcji żywności – metody dezynfekcji i sterylizacji. Środki dezynfekcyjne

Obowiązujące przepisy i kryteria dotyczące bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności. System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem żywności

Treści kształcenia - laboratorium

Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego

Badania mikrobiologiczne wód smakowych, soków i napojów. Identyfikacja bakterii wskaźnikowych

Analiza mikrobiologiczna powierzchni. Badanie stanu higienicznego warunków produkcji. Wpływ środków konserwujących i dezynfekcyjnych na wzrost grzybów i bakterii w żywności.

Analiza mikrobiologiczna produktów mięsnych

Analiza mikrobiologiczna owoców i warzyw

Zapoznanie z pracą w akredytowanym laboratorium analizy żywności na podstawie Zakładu Higieny Weterynaryjnej w Opolu

Omówienie przedłożonych sprawozdań oraz projektu doświadczenia. Zaliczenie przedmiotu

Literatura:

Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2012

Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011

Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983

Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998

Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Krótkie wykłady – mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2012

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2010

Efekty uczenia się:

W1. Posiada wiedzę na temat mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych

W2. Zna różnorodne metody służące do izolacji i identyfikacji mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych

U1. Potrafi zastosować normy i rozporządzenia obowiązujące w analizie i ocenie jakości mikrobiologicznej żywności

U2. Posiada umiejętność wyizolowania i zdiagnozowania mikroorganizmów występujących w produktach rolno-spożywczych

U3. Planuje i wykonuje zadania badawcze, potrafi przeprowadzić analizę mikrobiologiczną produktów rolno-spożywczych i sformułować odpowiednie wnioski z wykorzystaniem literatury naukowej

K1. Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

K2. Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

zaliczenie pisemne w formie testu - wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach

Laboratorium:

poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych

kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań , wykonanie projektu doświadczenia

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www5-8 (2024-11-08)