Biotechnologia w produkcji roślinnej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BST4-BPR |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w produkcji roślinnej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zaznajomienie z praktycznym zastosowaniem mikrobiologii, genetyki, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej w doskonaleniu produkcji roślinnej. Przedstawienie podstaw biologicznych leżących u źródeł biotechnologii w produkcji roślinnej. Rośliny jako źródło substancji specyficznych. Kierunki prac w doskonaleniu roślin - stres abiotyczny, ochrona roślin, poprawa jakości, pozyskiwanie substancji, pozyskiwanie biomasy. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładu: Rośliny o nowych cechach i transgeniczne. Transgeneza roślin metodami wektorowymi i bezwek-torowymi. Mikoryzacja – biologia, znaczenie biologiczne i praktyczne, przykłady, zastosowania praktyczne. Biologiczne metody ochrony roślin przed patogenami i szkodnikami. Nasiona pobudzane. Sztuczne nasiona. Biotechnologie w hodowli roślin – jakość, ochrona, nowe cechy, odporność na czynniki środowiskowe. Elementy hodowli roślin - hodowla heterozyjna. Problematyka seminarium: rozszerzenie treści wykładowych – dyskusja. Przykłady praktyczne dotyczące treści wykładowych – omówienie. |
Literatura: |
Christou P., Klee H. (eds), Handbook of plant biotechnology, John Wiley and Sons, Ltd, 2005 Malepszy S. (red.). Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydanie II. zmienione, Warszawa 2009 Michalczyk D. (red.). Wykłady i ćwiczenia z roślinnych kultur in vitro, http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/start.php Publikacje naukowe np.: Applied Biology, Plant Biotechnology, Plant Cell Tissue and Organ Culture; Plant Science Skucińska B. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydanie I., Kraków 2008 W. K. Święcicki, M. Surma, W. Koziara, G. Skrzypczak, J. Szukała,I. Bartkowiak-Broda, J. Zimny, Z. Banaszak, K. Marciniak, 2011, Nowoczesne technologie w produkcji roślinnej – przyjazne dla człowieka i środowiska, Polish Journal of Agronomy 7: 102–112 D. SOSNOWSKA, 2004, TRÓJ-TROFICZNE INTERAKCJE POMIĘDZY ROŚLINAMI, GRZYBAMI NICIENIOBÓJCZYMI I NICIENIAMI, KOSMOS Tom 53, nr 1 (262): 51–58 MAREK TOMALAK, DANUTA SOSNOWSKA, JERZY J. LIPA, CZYNNIKI BIOLOGICZNE W INTEGROWANEJ OCHRONIE ROŚLIN, Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 51 (4) 2011 JERZY J. LIPA, STEFAN PRUSZYŃSKI, STAN WYKORZYSTANIA METOD BIOLOGICZNYCH W OCHRONIE ROŚLIN W POLSCE I NA ŚWIECIE, Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 50 (3) 2010 Krichevsky A, Meyers B, Vainstein A, Maliga P, Citovsky V (2010) Autoluminescent Plants. PLoS ONE 5(11): e15461. doi:10.1371/journal.pone.0015461 J. BŁASZKOWSKI,2004, PRZESZŁOŚĆ, TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ KLASYFIKACJI ARBUSKULARNYCH GRZYBÓW MIKORYZOWYCH, KOSMOS, Tom 53, Numer 1 (262): 17–24 J. Wrzosek, B. Gworek, D. Maciaszek,2009, Środki ochrony roślin w aspekcie ochrony środowiska. Plant prtection products and environmental protection, Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych nr 39: 75-88. |
Efekty uczenia się: |
Student zna praktyczne zastosowania mikrobiologii, biologii molekularnej i innych metod biologicznych w ulepszaniu produkcji roślinnej ocenia krytycznie biotechnologie stosowane w produkcji roślinnej – ochronie roślin, ulepszaniu jakości roślin, pozyskiwaniu substancji wskazuje kierunek doboru metody biotechnologicznej dla oczekiwanego rezultatu korzysta z materiałów źródłowych i osiągnięć naukowych, prezentuje zagadnienia naukowe rozumie znaczenie ustawicznego aktualizowania i poszerzania wiedzy |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład Zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 50% Seminarium Zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 50%, z tym że dla prezentacji próg zaliczeniowy 100% |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.