Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia w produkcji roślinnej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BST4-BPR
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia w produkcji roślinnej
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zaznajomienie z praktycznym zastosowaniem mikrobiologii, genetyki, biologii molekularnej i inżynierii genetycznej w doskonaleniu produkcji roślinnej.

Przedstawienie podstaw biologicznych leżących u źródeł biotechnologii w produkcji roślinnej. Rośliny jako źródło substancji specyficznych.

Kierunki prac w doskonaleniu roślin - stres abiotyczny, ochrona roślin, poprawa jakości, pozyskiwanie substancji, pozyskiwanie biomasy.

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Rośliny o nowych cechach i transgeniczne. Transgeneza roślin metodami wektorowymi i bezwek-torowymi. Mikoryzacja – biologia, znaczenie biologiczne i praktyczne, przykłady, zastosowania praktyczne. Biologiczne metody ochrony roślin przed patogenami i szkodnikami. Nasiona pobudzane. Sztuczne nasiona. Biotechnologie w hodowli roślin – jakość, ochrona, nowe cechy, odporność na czynniki środowiskowe. Elementy hodowli roślin - hodowla heterozyjna.

Problematyka seminarium: rozszerzenie treści wykładowych – dyskusja. Przykłady praktyczne dotyczące treści wykładowych – omówienie.

Literatura:

Christou P., Klee H. (eds), Handbook of plant biotechnology, John Wiley and Sons, Ltd, 2005

Malepszy S. (red.). Biotechnologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Wydanie II. zmienione, Warszawa 2009

Michalczyk D. (red.). Wykłady i ćwiczenia z roślinnych kultur in vitro, http://www.wbp.olsztyn.pl/~krist/skrypt/start.php

Publikacje naukowe np.: Applied Biology, Plant Biotechnology, Plant Cell Tissue and Organ Culture; Plant Science

Skucińska B. Przewodnik do ćwiczeń z roślinnych kultur in vitro. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Wydanie I., Kraków 2008

W. K. Święcicki, M. Surma, W. Koziara, G. Skrzypczak, J. Szukała,I. Bartkowiak-Broda, J. Zimny, Z. Banaszak, K. Marciniak, 2011, Nowoczesne technologie w produkcji roślinnej – przyjazne dla człowieka i środowiska, Polish Journal of Agronomy 7: 102–112

D. SOSNOWSKA, 2004, TRÓJ-TROFICZNE INTERAKCJE POMIĘDZY ROŚLINAMI, GRZYBAMI NICIENIOBÓJCZYMI I NICIENIAMI, KOSMOS Tom 53, nr 1 (262): 51–58

MAREK TOMALAK, DANUTA SOSNOWSKA, JERZY J. LIPA, CZYNNIKI BIOLOGICZNE W INTEGROWANEJ OCHRONIE ROŚLIN, Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 51 (4) 2011

JERZY J. LIPA, STEFAN PRUSZYŃSKI, STAN WYKORZYSTANIA METOD BIOLOGICZNYCH W OCHRONIE ROŚLIN W POLSCE I NA ŚWIECIE, Progress in Plant Protection/Postępy w Ochronie Roślin 50 (3) 2010

Krichevsky A, Meyers B, Vainstein A, Maliga P, Citovsky V (2010) Autoluminescent Plants. PLoS ONE 5(11): e15461. doi:10.1371/journal.pone.0015461

J. BŁASZKOWSKI,2004, PRZESZŁOŚĆ, TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ KLASYFIKACJI ARBUSKULARNYCH GRZYBÓW MIKORYZOWYCH, KOSMOS, Tom 53, Numer 1 (262): 17–24

J. Wrzosek, B. Gworek, D. Maciaszek,2009, Środki ochrony roślin w aspekcie ochrony środowiska. Plant prtection products and environmental protection, Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych nr 39: 75-88.

Efekty uczenia się:

Student zna praktyczne zastosowania mikrobiologii, biologii molekularnej i innych metod biologicznych w ulepszaniu produkcji roślinnej

ocenia krytycznie biotechnologie stosowane w produkcji roślinnej – ochronie roślin, ulepszaniu jakości roślin, pozyskiwaniu substancji

wskazuje kierunek doboru metody biotechnologicznej dla oczekiwanego rezultatu

korzysta z materiałów źródłowych i osiągnięć naukowych, prezentuje zagadnienia naukowe

rozumie znaczenie ustawicznego aktualizowania i poszerzania wiedzy

Metody i kryteria oceniania:

Wykład Zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 50%

Seminarium Zaliczenie z oceną Próg zaliczeniowy 50%, z tym że dla prezentacji próg zaliczeniowy 100%

Praktyki zawodowe:

brak

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www3-8 (2024-11-08)