Analiza i ocena jakości żywności i kosmetyków
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BT3-AOJZK |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza i ocena jakości żywności i kosmetyków |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: |
Plan zajęć I roku Biotechnologii 3-semestralnej, stacjonarne, semestr 01 (2024/25-L) |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | Podstawy chemii |
Literatura uzupełniająca: | • Metody sensoryczne / Tadeusz Jędryka, 2001 | Kraków : Wydaw. Akademii Ekonomicznej • Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów : materiały dydaktyczne / Urszula Samotyja, Maria Sielicka-Różyńska, Inga Klimczak,| Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego (Poznań) Wydawca, 2020 | Poznań : Wydawnictwo UEP. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu |
Skrócony opis: |
• zapoznanie studentów z metodami stosowanymi w analizie żywności i kosmetyków; • nabycie przez studenta podstawowych umiejętności obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności i kosmetyków. |
Pełny opis: |
Wykład • Zasady i metody pobierania i przygotowania prób do analiz. • Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności i kosmetyków. • Metody oznaczania podstawowych składników żywności. • Metody oznaczania zanieczyszczeń żywności. • Metody oznaczania dodatków do żywności. • Parametry oceny jakości surowców stosowanych w produkcji kosmetyków. • Metody analityczne stosowane w badaniach surowców i trwałości produktów kosmetycznych • Zaliczenie Laboratorium • Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. • Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności i kosmetyków. • Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w wybranych produktach spożywczych. • Oznaczenie gęstości płynnych produktów spożywczych i kosmetyków. • Oznaczanie lepkości produktów spożywczych i kosmetyków. • Oznaczanie zawartości alkoholu. • Oznaczanie kwasowości produktów spożywczych. • Oznaczanie zawartości soli kuchennej. • Oznaczanie gęstości wyrobów kosmetycznych. • Określenie pienistości i stopnia trwałości piany. • Określenie rodzaju emulsji. • Badanie radioaktywności produktów spożywczych. • Kolokwium. • Omówienie przedłożonych sprawozdań. • Zaliczenie przedmiotu. |
Literatura: |
• Analiza i ocena jakości żywności, Praca Zbiorowa Pod Red. Nauk. Małgorzaty Piecyk I Wołosiaka, 2022 | Warszawa: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie • Analiza żywności : wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej ; aut. rozdz. Małgorzata Nogala-Kałucka, Aldona Jasińska-Stępniak, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Dwiecki, Krzysztof | Jasińska-Stępniak, Aldona | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego (Poznań), cop. 2016 | Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego • Analiza żywności : skrypt Cz. 1 / ; red. nauk. Mirosława Klepacka ; [skrypt przygot. Beata Drużyńska. i in.], Drużyńska, Beata [skrypt przygot. | Klepacka, Mirosława. red. Nauk, 2005 | Warszawa : Fundacja "Rozwój SGGW" Szkoły Głównej Gospodarstwa • Analiza żywności : zbiór ćwiczeń / pod redakcją Anna Gronowskiej-Senger ; [aut. Anna Gronowska-Senger et al.], Gronowska-Senger, Anna Redakcja | Wydawnictwo SGGW Wydawca, 2010 | Warszawa: Wydawnictwo SGGW • Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności / Edward Szłyk [et al.], Szłyk, Edward| Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2013 | Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika • Ćwiczenia laboratoryjne z chemii nieorganicznej : podręcznik dla studentów chemii środków bioaktywnych i kosmetyków / pod red. Zbigniewa Hubickiego, Hubicki, Zbigniew Redakcja. | Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej (Lublin). Wydawnictwo. 2008 | Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej • Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne, Żbikowska, Anna ; Mendryk, Agata ; Onacik-Gür, Sylwia ; Marciniak-Łukasiak, Katarzyna ; Szymańska, Iwona, Nauki inżynierskie i technologie, 2019, Vol.2019 (1(32)), p.58-69. • Sensoryczne badania żywności : podstawy, metody, zastosowania / Nina Baryłko-Pikielna, Irena Matuszewska, Baryłko-Pikielna, Nina | Matuszewska, Irena | Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Wydawnictwo Naukowe. 2014 | Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ • Chemia kosmetyczna : skrypt do ćwiczeń laboratoryjnych / Monika Gawłowska, Gawłowska, Monika | Wydawnictwo Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiusa (Wałbrzych), 2013 | Wałbrzych : Wydawnictwo Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiusa • Chemia kosmetyczna. Wybrane zagadnienia, 2019 | Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA EKW1 Charakteryzuje metody stosowane w analizie żywności i kosmetyków UMIEJĘTNOŚCI EKU1 Posiada umiejętność prezentowania i interpretacji otrzymanych wyników analiz, posługując się specjalistycznym słownictwem typowym dla nauk przyrodniczych i technicznych EKU2 Posiada umiejętność obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności i kosmetyków KOMPETENCJE SPOŁECZNE EKK1 Potrafi formułować pytania służące rozumieniu badanego problemu oraz wyrażać własne opinie na tematy związane z prowadzonymi badaniami |
Metody i kryteria oceniania: |
WYKŁAD Test pisemny (zdalnie) - udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% pytań LABORATORIUM Poprawne wykonanie sprawozdań i obecność na zajęciach |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2025-03-01 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Agnieszka Dołhańczuk-Śródka | |
Prowadzący grup: | Agnieszka Dołhańczuk-Śródka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.