Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza i ocena jakości żywności i kosmetyków

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BT3-AOJZK
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza i ocena jakości żywności i kosmetyków
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy: Plan zajęć I roku Biotechnologii 3-semestralnej, stacjonarne, semestr 01 (2024/25-L)
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Wymagania:

Podstawy chemii

Literatura uzupełniająca:

• Metody sensoryczne / Tadeusz Jędryka, 2001 | Kraków : Wydaw. Akademii Ekonomicznej

• Badania sensoryczne w ocenie jakości produktów : materiały dydaktyczne / Urszula Samotyja, Maria Sielicka-Różyńska, Inga Klimczak,| Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego (Poznań) Wydawca, 2020 | Poznań : Wydawnictwo UEP. Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu



Skrócony opis:

• zapoznanie studentów z metodami stosowanymi w analizie żywności i kosmetyków;

• nabycie przez studenta podstawowych umiejętności obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności i kosmetyków.

Pełny opis:

Wykład

• Zasady i metody pobierania i przygotowania prób do analiz.

• Charakterystyka metod stosowanych w analizie żywności i kosmetyków.

• Metody oznaczania podstawowych składników żywności.

• Metody oznaczania zanieczyszczeń żywności.

• Metody oznaczania dodatków do żywności.

• Parametry oceny jakości surowców stosowanych w produkcji kosmetyków.

• Metody analityczne stosowane w badaniach surowców i trwałości produktów kosmetycznych

• Zaliczenie

Laboratorium

• Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium.

• Analiza sensoryczna i ocena organoleptyczna żywności i kosmetyków.

• Oznaczanie zawartości wody i suchej substancji w wybranych produktach spożywczych.

• Oznaczenie gęstości płynnych produktów spożywczych i kosmetyków.

• Oznaczanie lepkości produktów spożywczych i kosmetyków.

• Oznaczanie zawartości alkoholu.

• Oznaczanie kwasowości produktów spożywczych.

• Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

• Oznaczanie gęstości wyrobów kosmetycznych.

• Określenie pienistości i stopnia trwałości piany.

• Określenie rodzaju emulsji.

• Badanie radioaktywności produktów spożywczych.

• Kolokwium.

• Omówienie przedłożonych sprawozdań.

• Zaliczenie przedmiotu.

Literatura:

• Analiza i ocena jakości żywności, Praca Zbiorowa Pod Red. Nauk. Małgorzaty Piecyk I Wołosiaka, 2022 | Warszawa: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego SGGW w Warszawie

• Analiza żywności : wybrane metody oznaczeń jakościowych i ilościowych składników żywności / pod red. nauk. Małgorzaty Nogali-Kałuckiej ; aut. rozdz. Małgorzata Nogala-Kałucka, Aldona Jasińska-Stępniak, Krzysztof Dwiecki, Aleksander Siger, Dwiecki, Krzysztof | Jasińska-Stępniak, Aldona | Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego (Poznań), cop. 2016 | Poznań : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego

• Analiza żywności : skrypt Cz. 1 / ; red. nauk. Mirosława Klepacka ; [skrypt przygot. Beata Drużyńska. i in.], Drużyńska, Beata [skrypt przygot. | Klepacka, Mirosława. red. Nauk, 2005 | Warszawa : Fundacja "Rozwój SGGW" Szkoły Głównej Gospodarstwa

• Analiza żywności : zbiór ćwiczeń / pod redakcją Anna Gronowskiej-Senger ; [aut. Anna Gronowska-Senger et al.], Gronowska-Senger, Anna Redakcja | Wydawnictwo SGGW Wydawca, 2010 | Warszawa: Wydawnictwo SGGW

• Ćwiczenia laboratoryjne z analizy żywności / Edward Szłyk [et al.], Szłyk, Edward| Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, 2013 | Toruń : Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

• Ćwiczenia laboratoryjne z chemii nieorganicznej : podręcznik dla studentów chemii środków bioaktywnych i kosmetyków / pod red. Zbigniewa Hubickiego, Hubicki, Zbigniew Redakcja. | Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej (Lublin). Wydawnictwo. 2008 | Lublin : Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej

• Analiza opinii konsumentów na temat bezpieczeństwa opakowań do żywności. Badania wstępne, Żbikowska, Anna ; Mendryk, Agata ; Onacik-Gür, Sylwia ; Marciniak-Łukasiak, Katarzyna ; Szymańska, Iwona, Nauki inżynierskie i technologie, 2019, Vol.2019 (1(32)), p.58-69.

• Sensoryczne badania żywności : podstawy, metody, zastosowania / Nina Baryłko-Pikielna, Irena Matuszewska, Baryłko-Pikielna, Nina | Matuszewska, Irena | Polskie Towarzystwo Technologów Żywności. Wydawnictwo Naukowe. 2014 | Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ

• Chemia kosmetyczna : skrypt do ćwiczeń laboratoryjnych / Monika Gawłowska, Gawłowska, Monika | Wydawnictwo Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiusa (Wałbrzych), 2013 | Wałbrzych : Wydawnictwo Uczelniane Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Angelusa Silesiusa

• Chemia kosmetyczna. Wybrane zagadnienia, 2019 | Wydawnictwo Naukowe Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

Efekty uczenia się:

WIEDZA

EKW1 Charakteryzuje metody stosowane w analizie żywności i kosmetyków

UMIEJĘTNOŚCI

EKU1 Posiada umiejętność prezentowania i interpretacji otrzymanych wyników analiz, posługując się specjalistycznym słownictwem typowym dla nauk przyrodniczych i technicznych

EKU2 Posiada umiejętność obsługi standardowej aparatury i urządzeń wykorzystywanych w analizie i ocenie jakości żywności i kosmetyków

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

EKK1 Potrafi formułować pytania służące rozumieniu badanego problemu oraz wyrażać własne opinie na tematy związane z prowadzonymi badaniami

Metody i kryteria oceniania:

WYKŁAD

Test pisemny (zdalnie) - udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% pytań

LABORATORIUM

Poprawne wykonanie sprawozdań i obecność na zajęciach

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2025-03-01 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Agnieszka Dołhańczuk-Śródka
Prowadzący grup: Agnieszka Dołhańczuk-Śródka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-2 (2025-04-29)