Biotechnologia w przemyśle
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BT3-BP |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Biotechnologia w przemyśle |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | Czasopisma naukowe: Biotechnology; Applied Microbiology and Biotechnology, Przemysł chemiczny, Przemysł spożywczy, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Nature biotechnology |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z kluczowymi dziedzinami biotechnologii, jej historią i perspektywami rozwoju, a także specyfiką funkcjonowania jej gałęzi i wykorzystaniem mikroorganizmów do otrzymywania wartościowych produktów. |
Pełny opis: |
Treści kształcenia: Wykład Omówienie zagadnień rozwoju biotechnologii i cech wykorzystania mikroorganizmów w biotechnologii. Badanie cech metabolicznych obiecujących dla biotechnologii mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych oraz cech pracy z nimi. Zapoznanie z głównymi dziedzinami biotechnologii i ich cechami, a także wykorzystaniem podejść biotechnologicznych do pozyskiwania wartościowych produktów, energii, utylizacji odpadów itp. Kurs terenowy Badanie przyrody jako źródła obiecujących przemysłowo mikroorganizmów, badanie i selekcja próbek z naturalnych ekosystemów. Laboratorium Badanie biotechnologicznego procesu fermentacji związków organicznych w celu uzyskania wartościowych produktów, podejścia do detoksykacji metali ciężkich, badanie metod regulacji i kontroli metabolizmu drobnoustrojów. |
Literatura: |
Podstawy biotechnologii. Red. Ratledge, Colin; Kristiansen, Bjorn . Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011, 477 s. ISBN 978-83-01-16541-3 Adamczak, Marek; Bednarski, Włodzimierz; Fiedurek, Jan; Gawroński, Roman; Leman, Jacek; Szewczyk, Krzysztof W.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. . Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, 532 s. ISBN 978-83-01-19287-7 |
Efekty uczenia się: |
EUW1 ma pogłębioną wiedzę w zakresie wykorzystania mikroorganizmów, enzymów, organizmów roślinnych w biotechnologii przemysłowej EUW2 ma aktualną wiedzę przedstawianą w literaturze kierunkowej z zakresu biotechnologii przemysłowej EUU1 wykorzystuje zdobytą wiedzę specjalistyczną do krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych EUU2 wykazuje umiejętność przedstawiania prac i doniesień naukowych dostępnymi środkami komunikacji werbalnej EUU3 potrafi zaplanować i przeprowadzić badania procesów biotechnologicznych, w tym biodegradacji, izolacji i oczyszczania bioproduktów EUK1 rozumie potrzeby ciągłego dokształcania w zakresie biotechnologii przemysłowej i potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład Pisemne udzielenie odpowiedzi na pytania. Kurs terenowy Przygotowanie sprawozdania z wykonanej pracy. Laboratorium Wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych. Dodatkowe punkty za obecność i aktywność na zajęciach. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT LAB
ŚR CZ KT
PT |
Typ zajęć: |
Kurs terenowy, 10 godzin
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Oleksandr Tashyrev | |
Prowadzący grup: | Oleksandr Tashyrev | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Kurs terenowy - Zaliczenie na ocenę Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.