Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia w przemyśle

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BT3-BP
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia w przemyśle
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Literatura uzupełniająca:

Czasopisma naukowe: Biotechnology; Applied Microbiology and Biotechnology, Przemysł chemiczny, Przemysł spożywczy, Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering, Nature biotechnology

Skrócony opis:

Zapoznanie studentów z kluczowymi dziedzinami biotechnologii, jej historią i perspektywami rozwoju, a także specyfiką funkcjonowania jej gałęzi i wykorzystaniem mikroorganizmów do otrzymywania wartościowych produktów.

Pełny opis:

Treści kształcenia:

Wykład

Omówienie zagadnień rozwoju biotechnologii i cech wykorzystania mikroorganizmów w biotechnologii. Badanie cech metabolicznych obiecujących dla biotechnologii mikroorganizmów tlenowych i beztlenowych oraz cech pracy z nimi. Zapoznanie z głównymi dziedzinami biotechnologii i ich cechami, a także wykorzystaniem podejść biotechnologicznych do pozyskiwania wartościowych produktów, energii, utylizacji odpadów itp.

Kurs terenowy

Badanie przyrody jako źródła obiecujących przemysłowo mikroorganizmów, badanie i selekcja próbek z naturalnych ekosystemów.

Laboratorium

Badanie biotechnologicznego procesu fermentacji związków organicznych w celu uzyskania wartościowych produktów, podejścia do detoksykacji metali ciężkich, badanie metod regulacji i kontroli metabolizmu drobnoustrojów.

Literatura:

Podstawy biotechnologii. Red. Ratledge, Colin; Kristiansen, Bjorn . Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011, 477 s. ISBN 978-83-01-16541-3

Adamczak, Marek; Bednarski, Włodzimierz; Fiedurek, Jan; Gawroński, Roman; Leman, Jacek; Szewczyk, Krzysztof W.. Podstawy biotechnologii przemysłowej. Red. . Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2017, 532 s. ISBN 978-83-01-19287-7

Efekty uczenia się:

EUW1 ma pogłębioną wiedzę w zakresie wykorzystania mikroorganizmów, enzymów, organizmów roślinnych w biotechnologii przemysłowej

EUW2 ma aktualną wiedzę przedstawianą w literaturze kierunkowej z zakresu biotechnologii przemysłowej

EUU1 wykorzystuje zdobytą wiedzę specjalistyczną do krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych

EUU2 wykazuje umiejętność przedstawiania prac i doniesień naukowych dostępnymi środkami komunikacji werbalnej

EUU3 potrafi zaplanować i przeprowadzić badania procesów biotechnologicznych, w tym biodegradacji, izolacji i oczyszczania bioproduktów

EUK1 rozumie potrzeby ciągłego dokształcania w zakresie biotechnologii przemysłowej i potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi

Metody i kryteria oceniania:

Wykład

Pisemne udzielenie odpowiedzi na pytania.

Kurs terenowy

Przygotowanie sprawozdania z wykonanej pracy.

Laboratorium

Wykonanie sprawozdań z ćwiczeń laboratoryjnych.

Dodatkowe punkty za obecność i aktywność na zajęciach.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Kurs terenowy, 10 godzin więcej informacji
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Oleksandr Tashyrev
Prowadzący grup: Oleksandr Tashyrev
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Kurs terenowy - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-5 (2024-09-13)