Higiena produkcji
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BT3-HP |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.1
|
Nazwa przedmiotu: | Higiena produkcji |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | Lachiewicz S., Matejun M.: Współczesne koncepcje zarządzania produkcją, jakością i logistyką. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa 2012 Murray P.R., Rosenthal K.S., Pfaller M.A.: Mikrobiologia. Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2011 |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z wiedzą w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków. Zapoznanie z podstawowymi metodami określania stanu higieniczno-sanitarnego oraz wskaźnikami higieny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Wykształcenie umiejętności oceny ryzyka. |
Pełny opis: |
Wykład: Prawodawstwo z zakresu higieny produkcji. Zagrożenia mikrobiologiczne dla prawidłowego przebiegu procesów produkcyjno-przetwórczych. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Techniki sterylizacji medycznej. Metody utrwalania żywności. Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych. Powstawanie i znaczenie biofilmu. Ocena stanu higienicznego wody. Dezynfekcja wody. Ocena stanu higienicznego powietrza. Dezynfekcja powietrza. Mikroflora powierzchni produkcyjnych oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów. Laboratorium: Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego. Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Ocena działania środków konserwujących i dezynfekcyjnych na wzrost grzybów i bakterii. Wpływ wybranych czynników fizycznych na rozwój mikroorganizmów. Metody oceny adhezji i tworzenia biofilmu. Skład mikrobiologiczny biofilmu. Badanie stanu higienicznego wody. Badanie stanu higienicznego powietrza. Analiza mikrobiologiczna powierzchni oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów. Korozja mikrobiologiczna. Omówienie przedłożonych sprawozdań. |
Literatura: |
Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018 Parnowska W.: Mikrobiologia farmaceutyczna. Problemy produkcji i kontroli leków. PZWL, Warszawa 2005 Mazurek A., Fijałek Z., Gałka J., Mroczek Z., M. Woźniak M.: Poradnik GMP, Dobra praktyka wytwarzania środków farmaceutycznych i materiałów medycznych. Polfarmed. 1999 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Ma wiedzę w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków Zna metody określania stanu higieniczno- sanitarnego oraz wskaźniki higieny w produkcji żywności i leków Umiejętności: Potrafi przeprowadzić ocenę ryzyka z użyciem metod monitorowania mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego Potrafi wyizolować mikroorganizmy będące wskaźnikami stanu higieniczno-sanitarnego wybranych produktów i środowiska produkcyjnego Potrafi zorganizować i ocenić stanowisko pracy z uwzględnieniem ryzyka i obowiązujących przepisów prawnych Kompetencje: Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Test zaliczeniowy z treści wykładów – próg zaliczeniowy 51% Laboratorium: Ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych: - poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 30% oceny końcowej; - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 70% oceny końcowej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT LAB
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 25 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nabrdalik | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nabrdalik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.