Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena produkcji

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.BT3-HP
Kod Erasmus / ISCED: 13.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Higiena produkcji
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali
Realizowany zdalnie

Literatura uzupełniająca:

Lachiewicz S., Matejun M.: Współczesne koncepcje zarządzania produkcją, jakością i logistyką. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, 2010

Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa 2012

Murray P.R., Rosenthal K.S., Pfaller M.A.: Mikrobiologia. Elsevier Urban&Partner, Wrocław 2011


Skrócony opis:

Zapoznanie z wiedzą w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków.

Zapoznanie z podstawowymi metodami określania stanu higieniczno-sanitarnego oraz wskaźnikami higieny w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Wykształcenie umiejętności oceny ryzyka.

Pełny opis:

Wykład:

Prawodawstwo z zakresu higieny produkcji. Zagrożenia mikrobiologiczne dla prawidłowego przebiegu procesów produkcyjno-przetwórczych. Źródła zanieczyszczeń mikrobiologicznych. Techniki sterylizacji medycznej. Metody utrwalania żywności. Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Oporność drobnoustrojów na działanie preparatów dezynfekcyjnych. Powstawanie i znaczenie biofilmu. Ocena stanu higienicznego wody. Dezynfekcja wody. Ocena stanu higienicznego powietrza. Dezynfekcja powietrza. Mikroflora powierzchni produkcyjnych oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów.

Laboratorium:

Zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium. Przygotowanie próbek, podłoży mikrobiologicznych oraz sprzętu laboratoryjnego. Mycie i dezynfekcja. Środki myjące i dezynfekujące. Ocena działania środków konserwujących i dezynfekcyjnych na wzrost grzybów i bakterii. Wpływ wybranych czynników fizycznych na rozwój mikroorganizmów. Metody oceny adhezji i tworzenia biofilmu. Skład mikrobiologiczny biofilmu. Badanie stanu higienicznego wody. Badanie stanu higienicznego powietrza. Analiza mikrobiologiczna powierzchni oraz elementów konstrukcyjnych. Opakowania a jakość produktu. Systemy pakowania a zanieczyszczenia produktów. Korozja mikrobiologiczna. Omówienie przedłożonych sprawozdań.

Literatura:

Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018

Parnowska W.: Mikrobiologia farmaceutyczna. Problemy produkcji i kontroli leków. PZWL, Warszawa 2005

Mazurek A., Fijałek Z., Gałka J., Mroczek Z., M. Woźniak M.: Poradnik GMP, Dobra praktyka wytwarzania środków farmaceutycznych i materiałów medycznych. Polfarmed. 1999

Efekty uczenia się:

Wiedza:

Ma wiedzę w zakresie jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności i leków

Zna metody określania stanu higieniczno- sanitarnego oraz wskaźniki higieny w produkcji żywności i leków

Umiejętności:

Potrafi przeprowadzić ocenę ryzyka z użyciem metod monitorowania mikrobiologicznego środowiska produkcyjnego

Potrafi wyizolować mikroorganizmy będące wskaźnikami stanu higieniczno-sanitarnego wybranych produktów i środowiska produkcyjnego

Potrafi zorganizować i ocenić stanowisko pracy z uwzględnieniem ryzyka i obowiązujących przepisów prawnych

Kompetencje:

Potrafi współdziałać w grupie i przyjmuje w niej różne role

Wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Wykład:

Test zaliczeniowy z treści wykładów – próg zaliczeniowy 51%

Laboratorium:

Ustalenie oceny końcowej na podstawie ocen cząstkowych:

- poprawne wykonanie doświadczeń laboratoryjnych oraz zaangażowanie, aktywność i przestrzeganie zasad BHP w takcie wykonywania ćwiczeń laboratoryjnych - 30% oceny końcowej;

- kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie sprawozdań - 70% oceny końcowej.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-03-01 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 25 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Małgorzata Nabrdalik
Prowadzący grup: Małgorzata Nabrdalik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-5 (2024-09-13)