Technologie fermentacyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.BTM-TF |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie fermentacyjne |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Literatura uzupełniająca: | Bonin S., Wzorek W.: Wybrane zagadnienia z technologii winiarstwa. Wyd. SGGW, Warszawa 2005 Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J.: Bakterie fermentacji mlekowe. Klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej, Łódź 2004 Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998 Dłużewski M., Dłużewska A.: Technologia żywności. WSiP, Warszawa 2008 Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008 Lewis M.J., Young T.W., Piwowarstwo, PWN, Warszawa, 2001 |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z zastosowaniem procesów fermentacyjnych w przemyśle. |
Pełny opis: |
Seminarium: Ogólna charakterystyka procesów fermentacyjnych. Najważniejsze procesy i operacje jednostkowe w technologiach fermentacyjnych. Zasady technologiczne. Źródła i kryteria doboru mikroorganizmów. Sterowanie metabolizmem. Biosynteza kwasu mlekowego, dekstranu i nizyny z udziałem bakterie fermentacji mlekowej. Procesy fermentacyjne w przemyśle owocowo-warzywnym, mięsnym oraz piekarskim. Zajęcia terenowe: Technologia produkcji mlecznych napojów fermentowanych. Technologia produkcji drożdży prasowanych. Technologia produkcji piwa. Technologia produkcji wina. Omówienie poznanych procesów technologicznych. Laboratorium: Surowce browarnicze. Analiza słodu. Siła diastatyczna. Analiza brzeczki. Gęstość brzeczki. Ekstrakt. Zawartość α-kwasów chmielowych. Badanie jakości piwa. Ocena organoleptyczna. Produkcja piwa w warunkach domowych. Procesy zacierania, warzenia i klasycznej fermentacji. Omówienie złożonych projektów. |
Literatura: |
Jarosz K., Jarociński J.: Gorzelnictwo i drożdżownictwo; podręcznik dla technikum. WSiP, Warszawa, 1994 Leśniak W.: Biotechnologia Żywności, procesy fermentacji i biosyntezy, Wyd. AE Wrocław 2002. Bednarski W., Fieduk J.: Podstawy biotechnologii przemysłowej. WNT, Warszawa, 2007 Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011 Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa 2018 Kunze W., Technologia słodu i piwa. Wyd. Piwochmiel sp.z o.o., Warszawa 1999. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Posiada wiedzę w zakresie zastosowania procesów fermentacyjnych w produkcji żywności i leków Zna przebieg procesów technologicznych wykorzystujących fermentację mlekową i alkoholową Umiejętności: Potrafi przedstawić przebieg procesów fermentacji mlekowej i alkoholowej oraz ich wykorzystanie w różnych gałęziach przemysłu Planuje i wykonuje projekty przebiegu procesów fermentacyjnych Stosuje techniki i narzędzia badawcze do oceny procesów produkcji słodu i piwa Kompetencje: Potrafi pracować w zespole w trakcie prowadzenia doświadczeń oraz interpretacji i analizy wyników Rozumie potrzebą poszerzania i uaktualniania wiedzy dotyczącej procesów fermentacyjnych |
Metody i kryteria oceniania: |
Średnia ważona ocen formujących: - z prezentacji - kompletność, poprawność merytoryczna, aktualność literatury naukowej, terminowe przedłożenie – 80% oceny końcowej - przedstawienie prezentacji oraz aktywność i udział w dyskusji, odpowiedź ustna – 20% oceny końcowej Średnia ważona ocen formujących: aktywność, zaangażowanie, znajomość i przestrzeganie zasad BHP, odpowiedź ustna – 100% oceny końcowej Średnia ważona ocen formujących: raport z wykonywanych ćwiczeń – 60% składowej oceny końcowej, obecność na zajęciach - 20%, aktywność - 20% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-03-01 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT SEM
ŚR LAB
LAB
CZ PT KT
|
Typ zajęć: |
Kurs terenowy, 10 godzin
Laboratorium, 15 godzin
Seminarium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nabrdalik, Sławomir Wierzba | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nabrdalik, Oleksandr Tashyrev, Sławomir Wierzba | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Kurs terenowy - Zaliczenie na ocenę Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.