Analiza mikrobiologiczna żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.RPZ-AMZ |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Analiza mikrobiologiczna żywności |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie z mikroorganizmami występującymi w żywność. Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania mikrobiologii żywności. Wykształcenie umiejętności projektowania i planowania doświadczenia w zakresie mikrobiologii. |
Pełny opis: |
Problematyka wykładów: Metody biologiczne, biochemiczne i biofizyczne w mikrobiologicznych badaniach żywności. Przygotowanie próbek żywności do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna. Charakterystyka drobnoustrojów wskaźnikowych i metody oceny stanu sanitarnego żywności. Charakterystyka i identyfikacja wybranych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, gramdodatnich ziarniaków, tlenowych i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących. Mikrobiologiczne psucie żywności - aktywność lipolityczna, proteolityczna, pektynolityczna i amylolityczna mikroorganizmów. Systemy zarządzania jakością HACCP w produkcji żywności Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Wpływ czynników fizyko-chemicznych na wzrost mikroorganizmów. Analiza mikrobiologiczna wybranych produktów: mięsa i produktów mięsnych, owoców i warzyw, suszu i przypraw, pasz treściwych i kiszonek. Badanie stanu sanitarnego warunków produkcji żywności - analiza mikrobiologiczna wody, powietrza, pomieszczeń oraz opakowań. |
Literatura: |
A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu): A.1. wykorzystywana podczas zajęć • Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007 • Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011 • Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983 A.2. studiowana samodzielnie przez studenta • Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998 • Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Krótkie wykłady – mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2004 B. Literatura uzupełniająca • Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008 • Dłużewski M., Dłużewska A.: Technologia żywności. WSiP, Warszawa 2008 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 opisuje złożone zjawiska i procesy biotechnologiczne W2 wykazuje się wiedzą z zakresu mikrobiologii ogólnej i przemysłowej oraz biotechnologii umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie W3 planuje badania z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie właściwym dla biotechnologii W4 opisuje mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów oraz metody ich wykorzystania w biotechnologii W5 wymienia podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii Umiejętności U1 korzysta z zaawansowanych technik i narzędzi badawczych w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla biotechnologii U2 posługuje się literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla biotechnologii, w języku polskim; wykorzystuje ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim U3 wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł elektronicznych U4 planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego, potrafi dokonać analizy mikrobiologicznej żywności U5 zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski Kompetencje społeczne (postawy) K1 rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób K2 potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role K3 dostrzega potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i popularnonaukowymi, podstawowymi dla studiowanego kierunku studiów, w celu poszerzania i pogłębiania wiedzy K4 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia • W - egzamin pisemny w formie testu • L - wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych badań, prezentacja wyników, ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych z pracy laboratoryjnej, sprawozdań oraz projektu Podstawowe kryteria W: wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie: - poprawne wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń - kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie projektu - aktywność na zajęciach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.