Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Analiza mikrobiologiczna żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.RPZ-AMZ
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Analiza mikrobiologiczna żywności
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Zapoznanie z mikroorganizmami występującymi w żywność.

Wykształcenie umiejętności praktycznego zastosowania mikrobiologii żywności.

Wykształcenie umiejętności projektowania i planowania doświadczenia w zakresie mikrobiologii.

Pełny opis:

Problematyka wykładów: Metody biologiczne, biochemiczne i biofizyczne w mikrobiologicznych badaniach żywności. Przygotowanie próbek żywności do badań oraz ich analiza mikrobiologiczna. Charakterystyka drobnoustrojów wskaźnikowych i metody oceny stanu sanitarnego żywności. Charakterystyka i identyfikacja wybranych bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, gramdodatnich ziarniaków, tlenowych i beztlenowych bakterii przetrwalnikujących. Mikrobiologiczne psucie żywności - aktywność lipolityczna, proteolityczna, pektynolityczna i amylolityczna mikroorganizmów. Systemy zarządzania jakością HACCP w produkcji żywności

Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Wpływ czynników fizyko-chemicznych na wzrost mikroorganizmów. Analiza mikrobiologiczna wybranych produktów: mięsa i produktów mięsnych, owoców i warzyw, suszu i przypraw, pasz treściwych i kiszonek. Badanie stanu sanitarnego warunków produkcji żywności - analiza mikrobiologiczna wody, powietrza, pomieszczeń oraz opakowań.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć

• Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Tom 2, PWN, Warszawa, 2007

• Ratledge C., Kristiansen B.: Podstawy biotechnologii, PWN, Warszawa, 2011

• Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1983

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta

• Chmiel A.: Biotechnologia. Podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa, 1998

• Nicklin J., Graeme – Cook K., Killington R.: Krótkie wykłady – mikrobiologia, PWN, Warszawa, 2004

B. Literatura uzupełniająca

• Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.: Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy i środowiska ich występowania . Tom 1, PWN, Warszawa, 2008

• Dłużewski M., Dłużewska A.: Technologia żywności. WSiP, Warszawa 2008

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 opisuje złożone zjawiska i procesy biotechnologiczne

W2 wykazuje się wiedzą z zakresu mikrobiologii ogólnej i przemysłowej oraz biotechnologii umożliwiającą dostrzeganie związków i zależności w przyrodzie

W3 planuje badania z wykorzystaniem technik i narzędzi badawczych stosowanych w zakresie właściwym dla biotechnologii

W4 opisuje mechanizmy funkcjonowania mikroorganizmów oraz metody ich

wykorzystania w biotechnologii

W5 wymienia podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii

Umiejętności

U1 korzysta z zaawansowanych technik i narzędzi badawczych w zakresie dziedzin nauki i

dyscyplin naukowych, właściwych dla biotechnologii

U2 posługuje się literaturę naukową z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych,

właściwych dla biotechnologii, w języku polskim; wykorzystuje ze zrozumieniem skomplikowane teksty naukowe w języku angielskim

U3 wykazuje umiejętność krytycznej analizy i selekcji informacji, zwłaszcza ze źródeł

elektronicznych

U4 planuje i wykonuje zadania badawcze lub ekspertyzy pod kierunkiem opiekuna naukowego,

potrafi dokonać analizy mikrobiologicznej żywności

U5 zbiera i interpretuje dane empiryczne oraz na tej podstawie formułuje odpowiednie wnioski

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie, potrafi inspirować i organizować proces

uczenia się innych osób

K2 potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role

K3 dostrzega potrzebę systematycznego zapoznawania się z czasopismami naukowymi i

popularnonaukowymi, podstawowymi dla studiowanego kierunku studiów, w celu poszerzania

i pogłębiania wiedzy

K4 wykazuje odpowiedzialność za ocenę zagrożeń wynikających ze stosowanych technik

badawczych i tworzenie warunków bezpiecznej pracy w laboratorium mikrobiologicznym

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

• W - egzamin pisemny w formie testu

• L - wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych badań, prezentacja wyników, ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych z pracy laboratoryjnej, sprawozdań oraz projektu

Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi na co najmniej 60% zagadnień poruszanych w pytaniach

L: ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie:

- poprawne wykonanie sprawozdań z przeprowadzonych ćwiczeń

- kompletność, poprawność merytoryczna oraz terminowe przedłożenie projektu

- aktywność na zajęciach

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-8 (2024-11-08)