Wybrane zagadnienia z biotechnologii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.16.RPZ-WZB-E |
Kod Erasmus / ISCED: |
13.4
|
Nazwa przedmiotu: | Wybrane zagadnienia z biotechnologii |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Zdobycie umiejętności wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi badawczych doprojektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w rolnictwie i produkcji żywności |
Pełny opis: |
Problematyka wykładów: Biotechnologia- stan obecny i perspektywy rozwoju. Podstawowe operacje i procesy w bio-technologii, optymalizacja bioprocesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych; formy szczepionek. Przechowywanie szczepów, namnażanie materiału posiewowego. Biologiczne metody oczyszczania ścieków (osad czynny i złoża biologiczne). Technologie kompostowania. Ekoenergia. Techniki bioremediacja zanieczyszczeń organicznych. Biodegradacj odpadów przemysłowych. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. Technologia wybranych bioproduktów(biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC), węglowodany o dużej lepkości, witamin, organiczne kwasy spożywcze, olejki eteryczne). Biosurfaktanty i ich zastosowanie. Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Kształtowanie procesu biotechnologicznego. Fermentacja metanowa. Otrzy-mywanie protoplastów komórek roślinnych. Hydroliza enzymatyczna w przemyśle fermentacyjnym. Biopreparaty i biosor-benty. |
Literatura: |
Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć: 1. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011. 2. Chmiel A.. Biotechnologia - podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1999. 3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wystę-powania. PWN, Warszawa 2010. 4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008. Literatura uzupełniająca 1. Szewczyk K.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wyd. Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii żywności i rolnictwie Umiejętności U1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych U2 wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna zadania badawcze związane z biotechnologią U3 interpretuje wyniki i formułuje wnioski z prowadzonych badań Kompetencje społeczne K1 potrafi pracować w zespole w trakcie prowadzenia doświadczeń oraz interpretacji i analizy wyników K2 jest odpowiedzialny z bezpieczeństwo pracy własnej i innych |
Metody i kryteria oceniania: |
Formy zaliczenia: wykład - egzamin pisemny . laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń Podstawowe kryteria wykład - wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest zdobycie minimum 60% wymaganych punktów laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%) |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.