Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wybrane zagadnienia z biotechnologii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.RPZ-WZB-E
Kod Erasmus / ISCED: 13.4 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0511) Biologia Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Wybrane zagadnienia z biotechnologii
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Zdobycie umiejętności wykorzystywania podstawowych technik i narzędzi badawczych doprojektowania i prowadzenia procesów biotechnologicznych wykorzystywanych w rolnictwie i produkcji żywności

Pełny opis:

Problematyka wykładów: Biotechnologia- stan obecny i perspektywy rozwoju. Podstawowe operacje i procesy w bio-technologii, optymalizacja bioprocesów. Dobór mikroorganizmów do procesów biotechnologicznych; formy szczepionek. Przechowywanie szczepów, namnażanie materiału posiewowego. Biologiczne metody oczyszczania ścieków (osad czynny i złoża biologiczne). Technologie kompostowania. Ekoenergia. Techniki bioremediacja zanieczyszczeń organicznych. Biodegradacj odpadów przemysłowych. Biotechnologia w przemyśle spożywczym, farmaceutycznym i chemicznym. Technologia wybranych bioproduktów(biomasa mikroorganizmów (SPC, SOC), węglowodany o dużej lepkości, witamin, organiczne kwasy spożywcze, olejki eteryczne). Biosurfaktanty i ich zastosowanie.

Problematyka ćwiczeń laboratoryjnych: Kształtowanie procesu biotechnologicznego. Fermentacja metanowa. Otrzy-mywanie protoplastów komórek roślinnych. Hydroliza enzymatyczna w przemyśle fermentacyjnym. Biopreparaty i biosor-benty.

Literatura:

Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć:

1. Ratledge C., Kristiansen B., Podstawy biotechnologii. PWN, Warszawa 2011.

2. Chmiel A.. Biotechnologia - podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne. PWN, Warszawa 1999.

3. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Mikroorganizmy i środowiska ich wystę-powania. PWN, Warszawa 2010.

4. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. PWN, Warszawa 2008.

Literatura uzupełniająca

1. Szewczyk K.. Technologia biochemiczna. Oficyna Wyd. Politechniki Warszawskiej, Warszawa 1997.

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze, oraz procesy technologiczne stosowane w biotechnologii żywności i rolnictwie

Umiejętności

U1 stosuje podstawowe techniki eksperymentalne i laboratoryjne do prowadzenia procesów biotechnologicznych

U2 wykonuje samodzielnie lub w zespole pod kierunkiem opiekuna zadania badawcze związane z biotechnologią

U3 interpretuje wyniki i formułuje wnioski z prowadzonych badań

Kompetencje społeczne

K1 potrafi pracować w zespole w trakcie prowadzenia doświadczeń oraz interpretacji i analizy wyników

K2 jest odpowiedzialny z bezpieczeństwo pracy własnej i innych

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia:

wykład - egzamin pisemny .

laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych otrzymywanych w trakcie trwania semestru, oraz sprawozdań ze zrealizowanych ćwiczeń

Podstawowe kryteria

wykład - wykazanie się wiedzą: do zdania egzaminu konieczne jest zdobycie minimum 60% wymaganych punktów

laboratorium - ustalenie oceny zaliczeniowej na podstawie ocen cząstkowych (80% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 50%), oraz sprawozdań z wykonywanych ćwiczeń (20% składowej oceny końcowej, próg zaliczeniowy 100%)

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www2-5 (2024-09-13)