Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ochrona własności intelektualnej i przemysłowej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.16.Z-OWIP
Kod Erasmus / ISCED: 10.9 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0421) Prawo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Ochrona własności intelektualnej i przemysłowej
Jednostka: Wydział Przyrodniczo-Techniczny
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest uwrażliwienie studentów na poszanowanie własności intelektualnej – cudzej oraz na fakt, że mają prawo do ochrony własnej tego rodzaju dóbr; przekazanie podstawowych informacji o aktach prawnych i sformułowanych w nich za-sadach ochrony przedmiotów prawa autorskiego oraz prawa własności przemysłowej.

Pełny opis:

Problematyka wykładu: Pojęcie własności intelektualnej; zakres przedmiotowy prawa własności przemysłowej; projek-ty racjonalizatorskie; pojęcie wynalazku; rodzaje pierwszeństwa do zgłoszenia wynalazku; przesłanki udzielenia paten-tu; rozpatrywanie zgłoszenia wynalazku; czas trwania i zakres prawa z patentu; umowy licencyjne; licencja przymuso-wa; przepisy szczególne dotyczące wynalazków biotechnologicznych; definicja i funkcje znaku towarowego; zakres prawa ochronnego na znak towarowy; pojęcie wzoru użytkowego oraz wzoru przemysłowego, pojęcia oznaczenia geo-graficznego – pojęcie; zadania i organizacja Urzędu Patentowego RP; rzecznik patentowy i jego zadania, problematyka ochrony praw autorskich w szkole wyższej.

Literatura:

A. Literatura wymagana do ostatecznego zaliczenia zajęć (zdania egzaminu):

A.1. wykorzystywana podczas zajęć:

•Treści wykładów

•E. Nowińska, U. Promińska, M. du Vall, Prawo własności przemysłowej, Warszawa 2007

•P. Stec (red.), Ochrona własności intelektualnej, Branta, Bydgoszcz, Opole, Gliwice 2011

•E. Ferenc-Szydełko (red.), Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Komentarz, Warszawa 2011

A.2. studiowana samodzielnie przez studenta:

•E. Nowińska, U. Promińska, M. du Vall, Prawo własności przemysłowej, Warszawa 2007

•P. Stec (red.), Ochrona własności intelektualnej, Branta, Bydgoszcz, Opole, Gliwice 2011

•Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83)

•Ustawa z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej (Dz.U. 2001 nr 49 poz. 508)

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1 definiuje podstawowe pojęcia z zakresu prawa własności intelektualnej

W2 opisuje podstawowe zasady ochrony dóbr własności intelektualnej

W3 wymienia rodzaje dóbr własności intelektualnej oraz przesłanki i zakres prawnej ochrony tych dóbr

Umiejętności

U1 posiada umiejętności zdobywania informacji na temat chronionych dóbr własności intelektualnej, włączając informacje uzyskiwane z elektronicznych baz danych urzędów patentowych

U2 interpretuje podstawowe ustawodawstwo dotyczące biotechnologii

U3 wykazuje umiejętności krytycznej analizy i selekcji pozyskanych informacji

Kompetencje społeczne (postawy)

K1 rozumie i docenia potrzebę systematyczności i rzetelności przy realizacji zadań a tym samym swojej odpowiedzialności

K2 rozumie potrzebę zapoznawania się z literaturą naukową oraz rejestrami, w tym rejestrami patentowymi

K3 wykazuje zdolność do myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy wykorzystując wiedzę biotechnologiczną

Metody i kryteria oceniania:

Formy zaliczenia

•W - zaliczenie w formie kolokwium końcowego: z pytaniami (zadaniami) otwartymi

Podstawowe kryteria

W: wykazanie się wiedzą: do zaliczenia przedmiotu koniczne jest udzielenie poprawnych wypowiedzi na co najmniej połowę zagadnień poruszonych w pytaniach

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)