Kurs w języku nowożytnym z obsz. ksz. innym niż wiodący
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.23-KwJN |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kurs w języku nowożytnym z obsz. ksz. innym niż wiodący |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Rodzaj przedmiotu: | języki obce |
Tryb prowadzenia: | Mieszany: realizowany zdalnie i w sali |
Literatura uzupełniająca: | (1) Multimedialny słownik angielskiego online (dostępny online pod adresem https://www.diki.pl/) |
Skrócony opis: |
Kurs w języku nowożytnym obowiązujący na I stopniu studiów to praktyczny konwersatoryjny przedmiot, którego zadaniem jest poszerzenie leksykalnej kompetencji językowej i komunikacyjnej studenta z takich tematów jak: podróże i zajęcia w czasie wolnym, praca i zatrudnienie, pieniądze i sposoby mówienia o nich, problemy i sposoby komunikacyjnego radzenia sobie z nimi, zdrowie i ludzkie ciało, żywność, restauracje i gotowanie, edukacja i nauka. Z założenia praca nad ww. leksyką odbywa się na poziomie B2+ (co najmniej wyższym średnio zaawansowanym) w oparciu o renomowany podręcznik leksykalno-gramatyczny wydawnictwa światowego. Suma godzin kontaktowych: 30 --------------------------------------- Kontakt z prowadzącym zajęcia: dr Bartosz Poluszyński - mrbp@uni.opole.pl |
Pełny opis: |
Celem kursu jest praktyczne pogłębienie kompetencji językowej (w szczególności leksykalnej) i komunikacyjnej w zakresie kilku obszarów tematycznych, z którymi studenci mogą mieć do czynienia w życiu akademickim (np. podczas wyjazdów zagranicznych) oraz zawodowym (po podjęciu pracy) – zob. treści programowe poniżej (w kolejności terminu realizacji podczas kursu): • godz. 01-04 – unit 01 – Travel & Holidays • godz. 05-08 – unit 02 – Work & Employment • godz. 09-12 – unit 16 – Money • godz. 13-16 – unit 14 – Problems • godz. 17-18 – test zaliczeniowy śródsemestralny ABCD/korekta • godz. 19-22 – unit 15 – Health & The Body • godz. 23-26 – unit 07 – Food, Restaurants, and Cooking • godz. 27-28 – unit 18 – Education and Learning • godz. 29-30 – test zaliczeniowy końcowosemestralny ABCD/korekta/ poprawki/zaliczenia |
Literatura: |
(1) Michael Vince, 1996, First Certificate Language Practice, Oxford: Macmillan Heinemann Language Teaching (2) Longman Dictionary of Contemporary English (dostępny online pod adresem https://www.ldoceonline.com/) (3) The Free Dictionary - Dictionary, Encyclopedia and Thesaurus (dostępne online pod adresem https://www.thefreedictionary.com/) |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: po zakończeniu kursu student zna i rozumie: język angielski (stosowną leksykę oraz stylistykę) w zakresie tematycznym wyszczególnionym w treściach programowych - do poziomu B2+ (kod?); UMIEJĘTNOŚCI: po zakończeniu kursu student potrafi: posługiwać się językiem angielskim do poziomu B2+ w zakresie słownictwa specjalistycznego charakterystycznego dla tematów wyszczególnionych w treściach programowych (kod?); KOMPETENCJE SPOŁECZNE: po zakończeniu kursu student jest gotów do: krytycznej oceny własnych kompetencji językowych i wiedzy specjalistycznej oraz ciągłego doskonalenia swoich umiejętności, w tym językowych, w trakcie realizowania działań akademickich i zawodowych (kod?). |
Metody i kryteria oceniania: |
Podstawowe metody i kryteria oceny: - śródsemestralny i końcowosemestralny test leksykalny wielokrotnego wyboru (pisemny): 80% - aktywność podczas zajęć: 10% - frekwencja: 10% (wymagana obecność min. 80% zajęć) |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.