Podstawy produkcji zwierzęcej
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 6.23-PPZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy produkcji zwierzęcej |
Jednostka: | Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Poziom studiów: | I stopnia |
Kierunek studiów: | Rolnictwo |
Semestr, w którym realizowany jest przedmiot: | 4 |
Profil kształcenia: | Wykłady i Seminaria |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | Realizowany w sali |
Wymagania: | Prawidłowe wykonanie zadań i projektów. Uzyskanie pozytywnej oceny z testu wiedzy z przedmiotu. Aktywne uczestniczenie w wykładach i seminariach |
Literatura uzupełniająca: | Hodowla zwierząt - Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Tadeusz Szulc, Czasopismo Pasieka Kwartalnik Bydło Mięsne Hodowla i Chów Bydła – miesięcznik branżowy strony internetowe Ministerstwa Rolnictwa i Modernizacji Wsi, ODR, ARiMR, Polskich Związków Hodowców, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. |
Nakład pracy studenta: | Aktywne uczestniczenie w wykładach i seminariach Terminowe oddawanie prac seminaryjnych Rozwiązywanie przedstawionych problemów i zadań, poprzez sięganie do literatury fachowej, aktualnych przepisów prawa, opinii związków hodowców oraz organizacji zajmujących się zwierzętami. Poszukiwanie aktualnej wiedzy w rzetelnych bazach danych. Prawidłowe wykonanie zadań i projektów. Uzyskanie pozytywnej oceny z testu wiedzy z przedmiotu. |
Założenia: | Wykłady wprowadzające w zagadnienia dotyczące produkcji zwierząt, Przekazanie aktualnej wiedzy dotyczącej produkcji zwierząt w Polsce i na Świecie. Omówienie najczęstszych problemów i sytuacji awaryjnych, z którym może spotkać się hodowca. Seminaria wymagają od studenta rozwiązywania zadań, przygotowywania planów, projektów oraz dokumentacji związanych z hodowlą zwierząt, rozwiązywania przedstawionych problemów, z którymi może spotkać się hodowca zwierząt. Organizowania własnej pracy. |
Skrócony opis: |
Przedmiot ma na celu przedstawienie zagadnień związanych ze zwierzętami gospodarskimi, poprzez ich budowę, różnicę w funkcjonowaniu organizmów, metody chowu, hodowli, systemów utrzymywania, optymalizacje produkcji po aktualne wytyczne i przepisy prawne związane z ich dobrostanem, pozyskiwaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, zoonoz oraz stanu epizootycznego kraju. Anatomia i fizjologia zwierząt gospodarskich, różnice gatunkowe w budowie zwierząt. Fizjologia układów trawienia i rozrodczego u różnych gatunków zwierząt. Gatunki, rasy, typy użytkowe oraz ocena pokroju i kondycji zwierząt Behawioralne aspekty chowu zwierząt Zoohigieniczne aspekty chowu zwierząt Obrót stada, Wymogi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej Zgodności Paszoznawstwo i podstawy żywienia zwierząt Chów zwierząt gospodarskich Chów bydła Chów owiec Chów kóz Chów świń Chów koni Chów drobiu Użytkowanie pszczół Chów zwierząt towarzyszących |
Pełny opis: |
Zwierzęta gospodarskie Anatomia i fizjologia zwierząt. Dobrostan zwierząt SIRZ – co to jest Obowiązki posiadacza bydła i trzody w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt Wskaźniki dobrostanu zwierząt. Trzoda chlewna – systemy utrzymania Żywienie trzody chlewnej Zasady zagospodarowania gnojowicy i obornika Bioasekuracja na fermie trzody chlewnej ASF i choroba Aujeszkywego – co to jest? Monitoring czynny i biermy, obowiązki i wymagania związane z jednostkai chorobowymi Produkcja drobiarska w kraju i na świecie Produkcja surowca jajcarskiego Kurczęta brojlery Technologia chowu indorów rzeźnych Bioasekuracja w produkcji drobiarskiej na przykładzie ferm i zakładu wylęgowego. Krajowy program zwalczania Salmonelli w stadach drobiu. Systemy utrzymania krów mleczych Żywienie krów mlecznych Systemy utrzymania bydła mięsnego Jednostki chorobowe bydła podlegające monitoringowi i zwalczaniu. Parametry mleka surowego podlegające ocenie w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów żywnościowych Wykorzystanie biotechnik rozrodu do utrzymania ciągłości produkcji mleka w stadach kóz w cyklu rocznym NOWOCZESNA TECHNOLOGIA PRODUKCJI SKÓR NORCZYCH Praktyczne aspekty hodowli zwierząt ras rodzimych na przykładzie owiec rasy wrzosówka Kierunki w chowie i hodowli pszczoły miodnej Produkcja królików Alpaki - wyzwania i trendy |
Literatura: |
Hodowla zwierząt - Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Tadeusz Szulc, Czasopismo Pasieka Kwartalnik Bydło Mięsne Hodowla i Chów Bydła – miesięcznik branżowy strony internetowe Polskich Związków Hodowców, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. |
Efekty uczenia się: |
Student powinien potrafić - scharakteryzować wszystkie typy użytkowe i kierunki użytkowania bydła, owiec, kóz, koni, świń i drobiu; - rozróżnić kluczowe pojęcia z chowu i hodowli zwierząt; - scharakteryzować rasy bydła występującego w Polsce oraz pozostałe, charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych; - scharakteryzować rasy owiec występujące w Polsce oraz pozostałe, charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych; -scharakteryzować rasy kóz występujące w Polsce oraz pozostałe, charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych - scharakteryzować maści koni; - scharakteryzować rasy koni występujących w Polsce oraz pozostałe, charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych; - scharakteryzować rasy świń występujące w Polsce oraz pozostałe, charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych; -scharakteryzować rasy geograficzne pszczół występujące w Polsce; - określić wpływ warunków utrzymania na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu zwierzęcego; -scharakteryzować wpływ czynników klimatycznych na zdrowie i produkcyjność zwierząt; - scharakteryzować wpływ czynników glebowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt; - scharakteryzować wpływ czynników mikroklimatu pomieszczeń inwentarskich wpływające na zdrowie i produkcyjność zwierząt; - wyjaśnić pojęcia dotyczące dobrostanu zwierząt; - wymienić czynniki kształtujące dobrostan zwierząt; -określić warunki dobrostanu dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących na podstawie obowiązujących norm; - określić metody deratyzacji i dezynsekcji; - określić wpływ chowu zwierząt na środowisko naturalne; - podać przepisy prawa regulujące oddziaływanie chowu zwierząt na środowisko naturalne; - obliczyć stężenia roztworów biobójczych; - scharakteryzować weterynaryjne zabiegi sanitarne i specjalne; - rozróżnić środki używane do weterynaryjnych zabiegów sanitarnych i specjalnych; - określić sposoby użycia preparatów biobójczych w weterynaryjnych zabiegach sanitarnych i specjalnych; - wyjaśnić pojęcia związane z obrotem stada; -określić zasady i cel sporządzania obrotu stada planowanego i sprawozdawczego dla bydła i świń; -wyjaśnić, co to jest Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza; - wyjaśnić, co to są Zasady Wzajemnej Zgodności; -określić cele stosowania Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej; - określić cele stosowania Zasad Wzajemnej Zgodności; - określić zakres działań Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej; - określić zakres wymogów Zasad Wzajemnej Zgodności; - określić zasady przechowywania nawozów naturalnych zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i wymogów Zasad Wzajemnej Zgodności; - określić zasady stosowania nawozów naturalnych zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i wymogów Zasad Wzajemnej Zgodności; - określić zasady gospodarowania na użytkach zielonych zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej; - określić zasady utrzymania czystości i porządku w gospodarstwie zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej; - określić dopuszczalną obsadę zwierząt w gospodarstwie zgodnie z Zasadami Wzajemnej Zgodności; - określić wymogi warunków sposobu przechowywania i składowania pasz soczystych i kiszonek wg Zasad Wzajemnej Zgodności; -określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie ochrony zdrowia zwierząt; - określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie bezpieczeństwa pasz; -określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie higieny pozyskiwania i przechowywania mleka; -określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt; - określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie dobrostanu zwierząt; -określić wpływ żywienia na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu zwierzęcego; -scharakteryzować wpływ żywienia na zdrowie i produkcyjność zwierząt; - dokonać podziału pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich i towarzyszących według różnych kryteriów podziału; - określić znaczenie gospodarcze i społeczne chowu bydła, owiec, kóz, świń, koni, drobiu i pszczół; -wyjaśnić pojęcia dotyczące technologii produkcji zwierzęcej i pozyskiwania surowców pochodzenia zwierzęcego; -określić zasady postępowania z cielętami po urodzeniu; - określić zasady odchowu cieląt; - scharakteryzować systemy utrzymania cieląt; - określić zasady wychowu jałówek; -określić prawidłową budowę i wady wymienia krów; - scharakteryzować techniki pozyskiwania mleka od krów; - określić kolejność czynności wykonywanych podczas higienicznego pozyskiwania mleka krowiego; -określić postępowanie z mlekiem krowim po udoju; - określić jakość mleka krowiego surowego; -scharakteryzować okresy użytkowania mlecznego krów (laktacja, zasuszenie); -scharakteryzować przebieg laktacji krów; -ocenić wymię krowy pod względem przydatności do doju mechanicznego; - scharakteryzować systemy doju krów; - określić zasady utrzymania maciorek i tryków; - określić zasady postępowania z jagniętami po urodzeniu i systemy utrzymania jagniąt; - scharakteryzować użytkowanie mleczne owiec; - scharakteryzować inne kierunki użytkowania owiec - określić zasady utrzymania kóz i kozłów; - określić zasady postępowania z koźlętami po urodzeniu i systemy utrzymania i zasady wychowu koźląt; - scharakteryzować użytkowanie mleczne kóz; -scharakteryzować inne kierunki użytkowania kóz; - określić racjonalne żywienie poszczególnych grup technologicznych kóz; - określić zasady utrzymania loch w poszczególnych okresach użytkowania; - określić zasady utrzymania i użytkowania knurów; - określić zasady utrzymania i odchowu prosiąt i warchlaków; - scharakteryzować systemy utrzymania, zasady i rodzaje tuczu tuczników; - omówić podstawowe wskaźniki warunkujące efektywność produkcji trzody chlewnej; |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzanie efektów kształcenia jest przeprowadzone na podstawie testu pisemnego wielokrotnego wyboru i wypowiedzi ustnych oraz prac projektowych. W kryteriach oceny uwzględniono poprawność merytoryczną wypowiedzi, adekwatność wypowiedzi do tematu i kontekstu, zadanego pytania, stosowanie terminologii właściwej dla przedmiotu, umiejętność wnioskowania przyczynowo -skutkowego, samodzielność wypowiedzi. |
Praktyki zawodowe: |
Brak |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.