Uniwersytet Opolski - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy produkcji zwierzęcej

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 6.23-PPZ
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy produkcji zwierzęcej
Jednostka: Instytut Inżynierii Środowiska i Biotechnologii
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Poziom studiów:

I stopnia

Kierunek studiów:

Rolnictwo

Semestr, w którym realizowany jest przedmiot:

4

Profil kształcenia:

Wykłady i Seminaria

Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Tryb prowadzenia:

Realizowany w sali

Wymagania:

Prawidłowe wykonanie zadań i projektów.

Uzyskanie pozytywnej oceny z testu wiedzy z przedmiotu.

Aktywne uczestniczenie w wykładach i seminariach

Literatura uzupełniająca:

Hodowla zwierząt - Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Tadeusz Szulc,

Czasopismo Pasieka

Kwartalnik Bydło Mięsne

Hodowla i Chów Bydła – miesięcznik branżowy

strony internetowe Ministerstwa Rolnictwa i Modernizacji Wsi, ODR, ARiMR, Polskich Związków Hodowców, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Nakład pracy studenta:

Aktywne uczestniczenie w wykładach i seminariach

Terminowe oddawanie prac seminaryjnych

Rozwiązywanie przedstawionych problemów i zadań, poprzez sięganie do literatury fachowej, aktualnych przepisów prawa, opinii związków hodowców oraz organizacji zajmujących się zwierzętami.

Poszukiwanie aktualnej wiedzy w rzetelnych bazach danych.

Prawidłowe wykonanie zadań i projektów.

Uzyskanie pozytywnej oceny z testu wiedzy z przedmiotu.

Założenia:

Wykłady wprowadzające w zagadnienia dotyczące produkcji zwierząt, Przekazanie aktualnej wiedzy dotyczącej produkcji zwierząt w Polsce i na Świecie. Omówienie najczęstszych problemów i sytuacji awaryjnych, z którym może spotkać się hodowca.

Seminaria wymagają od studenta rozwiązywania zadań, przygotowywania planów, projektów oraz dokumentacji związanych z hodowlą zwierząt, rozwiązywania przedstawionych problemów, z którymi może spotkać się hodowca zwierząt. Organizowania własnej pracy.

Skrócony opis:

Przedmiot ma na celu przedstawienie zagadnień związanych ze zwierzętami gospodarskimi, poprzez ich budowę, różnicę w funkcjonowaniu organizmów, metody chowu, hodowli, systemów utrzymywania, optymalizacje produkcji po aktualne wytyczne i przepisy prawne związane z ich dobrostanem, pozyskiwaniem produktów pochodzenia zwierzęcego, zoonoz oraz stanu epizootycznego kraju.

Anatomia i fizjologia zwierząt gospodarskich, różnice gatunkowe w budowie zwierząt. Fizjologia układów trawienia i rozrodczego u różnych gatunków zwierząt.

Gatunki, rasy, typy użytkowe oraz ocena pokroju i kondycji zwierząt

Behawioralne aspekty chowu zwierząt

Zoohigieniczne aspekty chowu zwierząt

Obrót stada, Wymogi Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i Zasady Wzajemnej

Zgodności

Paszoznawstwo i podstawy żywienia zwierząt

Chów zwierząt gospodarskich

Chów bydła

Chów owiec

Chów kóz

Chów świń

Chów koni

Chów drobiu

Użytkowanie pszczół

Chów zwierząt towarzyszących

Pełny opis:

Zwierzęta gospodarskie

Anatomia i fizjologia zwierząt.

Dobrostan zwierząt

SIRZ – co to jest

Obowiązki posiadacza bydła i trzody w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt

Wskaźniki dobrostanu zwierząt.

Trzoda chlewna – systemy utrzymania

Żywienie trzody chlewnej

Zasady zagospodarowania gnojowicy i obornika

Bioasekuracja na fermie trzody chlewnej

ASF i choroba Aujeszkywego – co to jest? Monitoring czynny i biermy, obowiązki i wymagania związane z jednostkai chorobowymi

Produkcja drobiarska w kraju i na świecie

Produkcja surowca jajcarskiego

Kurczęta brojlery

Technologia chowu indorów rzeźnych

Bioasekuracja w produkcji drobiarskiej na przykładzie ferm i zakładu wylęgowego.

Krajowy program zwalczania Salmonelli w stadach drobiu.

Systemy utrzymania krów mleczych

Żywienie krów mlecznych

Systemy utrzymania bydła mięsnego

Jednostki chorobowe bydła podlegające monitoringowi i zwalczaniu.

Parametry mleka surowego podlegające ocenie w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów żywnościowych

Wykorzystanie biotechnik rozrodu do utrzymania ciągłości produkcji mleka w stadach kóz w cyklu rocznym

NOWOCZESNA TECHNOLOGIA PRODUKCJI SKÓR NORCZYCH

Praktyczne aspekty hodowli zwierząt ras rodzimych na przykładzie owiec rasy wrzosówka

Kierunki w chowie i hodowli pszczoły miodnej

Produkcja królików

Alpaki - wyzwania i trendy

Literatura:

Hodowla zwierząt - Wydawnictwo Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Tadeusz Szulc,

Czasopismo Pasieka

Kwartalnik Bydło Mięsne

Hodowla i Chów Bydła – miesięcznik branżowy

strony internetowe Polskich Związków Hodowców, Głównego Inspektoratu Weterynarii, Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.

Efekty uczenia się:

Student powinien potrafić

- scharakteryzować wszystkie typy użytkowe i kierunki użytkowania bydła, owiec, kóz, koni, świń i drobiu;

- rozróżnić kluczowe pojęcia z chowu i hodowli zwierząt;

- scharakteryzować rasy bydła występującego w Polsce oraz pozostałe,

charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych;

- scharakteryzować rasy owiec występujące w Polsce oraz pozostałe, charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych;

-scharakteryzować rasy kóz występujące w Polsce oraz pozostałe,

charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych

- scharakteryzować maści koni;

- scharakteryzować rasy koni występujących w Polsce oraz pozostałe,

charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych;

- scharakteryzować rasy świń występujące w Polsce oraz pozostałe,

charakterystyczne dla poszczególnych typów użytkowych;

-scharakteryzować rasy geograficzne pszczół występujące w Polsce;

- określić wpływ warunków utrzymania na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu zwierzęcego;

-scharakteryzować wpływ czynników klimatycznych na zdrowie i produkcyjność

zwierząt;

- scharakteryzować wpływ czynników glebowych na zdrowie i produkcyjność zwierząt;

- scharakteryzować wpływ czynników mikroklimatu pomieszczeń inwentarskich

wpływające na zdrowie i produkcyjność zwierząt;

- wyjaśnić pojęcia dotyczące dobrostanu zwierząt;

- wymienić czynniki kształtujące dobrostan zwierząt;

-określić warunki dobrostanu dla zwierząt gospodarskich i towarzyszących na

podstawie obowiązujących norm;

- określić metody deratyzacji i dezynsekcji;

- określić wpływ chowu zwierząt na środowisko naturalne;

- podać przepisy prawa regulujące oddziaływanie chowu zwierząt na środowisko naturalne;

- obliczyć stężenia roztworów biobójczych;

- scharakteryzować weterynaryjne zabiegi sanitarne i specjalne;

- rozróżnić środki używane do weterynaryjnych zabiegów sanitarnych i

specjalnych;

- określić sposoby użycia preparatów biobójczych w weterynaryjnych

zabiegach sanitarnych i specjalnych;

- wyjaśnić pojęcia związane z obrotem stada;

-określić zasady i cel sporządzania obrotu stada planowanego i sprawozdawczego dla bydła i świń;

-wyjaśnić, co to jest Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza;

- wyjaśnić, co to są Zasady Wzajemnej Zgodności;

-określić cele stosowania Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej;

- określić cele stosowania Zasad Wzajemnej Zgodności;

- określić zakres działań Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej;

- określić zakres wymogów Zasad Wzajemnej Zgodności;

- określić zasady przechowywania nawozów naturalnych zgodnie z zasadami

Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i wymogów Zasad Wzajemnej Zgodności;

- określić zasady stosowania nawozów naturalnych zgodnie z zasadami

Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej i wymogów Zasad Wzajemnej Zgodności;

- określić zasady gospodarowania na użytkach zielonych zgodnie z zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej;

- określić zasady utrzymania czystości i porządku w gospodarstwie zgodnie z

zasadami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej;

- określić dopuszczalną obsadę zwierząt w gospodarstwie zgodnie z Zasadami

Wzajemnej Zgodności;

- określić wymogi warunków sposobu przechowywania i składowania pasz

soczystych i kiszonek wg Zasad Wzajemnej Zgodności;

-określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie ochrony zdrowia zwierząt;

- określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie bezpieczeństwa pasz;

-określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie higieny pozyskiwania i przechowywania mleka;

-określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt;

- określić wymogi Zasad Wzajemnej Zgodności w zakresie dobrostanu zwierząt;

-określić wpływ żywienia na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu

zwierzęcego;

-scharakteryzować wpływ żywienia na zdrowie i produkcyjność zwierząt;

- dokonać podziału pasz stosowanych w żywieniu zwierząt gospodarskich i

towarzyszących według różnych kryteriów podziału;

- określić znaczenie gospodarcze i społeczne chowu bydła, owiec, kóz, świń, koni, drobiu i pszczół;

-wyjaśnić pojęcia dotyczące technologii produkcji zwierzęcej i pozyskiwania

surowców pochodzenia zwierzęcego;

-określić zasady postępowania z cielętami po urodzeniu;

- określić zasady odchowu cieląt;

- scharakteryzować systemy utrzymania cieląt;

- określić zasady wychowu jałówek;

-określić prawidłową budowę i wady wymienia krów;

- scharakteryzować techniki pozyskiwania mleka od krów;

- określić kolejność czynności wykonywanych podczas higienicznego

pozyskiwania mleka krowiego;

-określić postępowanie z mlekiem krowim po udoju;

- określić jakość mleka krowiego surowego;

-scharakteryzować okresy użytkowania mlecznego krów (laktacja,

zasuszenie);

-scharakteryzować przebieg laktacji krów;

-ocenić wymię krowy pod względem przydatności do doju mechanicznego;

- scharakteryzować systemy doju krów;

- określić zasady utrzymania maciorek i tryków;

- określić zasady postępowania z jagniętami po urodzeniu i systemy utrzymania jagniąt;

- scharakteryzować użytkowanie mleczne owiec;

- scharakteryzować inne kierunki użytkowania owiec

- określić zasady utrzymania kóz i kozłów;

- określić zasady postępowania z koźlętami po urodzeniu i systemy utrzymania i zasady wychowu koźląt;

- scharakteryzować użytkowanie mleczne kóz;

-scharakteryzować inne kierunki użytkowania kóz;

- określić racjonalne żywienie poszczególnych grup technologicznych kóz;

- określić zasady utrzymania loch w poszczególnych okresach użytkowania;

- określić zasady utrzymania i użytkowania knurów;

- określić zasady utrzymania i odchowu prosiąt i warchlaków;

- scharakteryzować systemy utrzymania, zasady i rodzaje tuczu tuczników;

- omówić podstawowe wskaźniki warunkujące efektywność produkcji trzody

chlewnej;

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzanie efektów kształcenia jest przeprowadzone na podstawie testu pisemnego wielokrotnego wyboru i wypowiedzi ustnych oraz prac projektowych. W kryteriach oceny uwzględniono poprawność merytoryczną wypowiedzi, adekwatność wypowiedzi do tematu i kontekstu, zadanego pytania, stosowanie terminologii właściwej dla przedmiotu, umiejętność wnioskowania przyczynowo -skutkowego, samodzielność wypowiedzi.

Praktyki zawodowe:

Brak

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Opolski.
pl. Kopernika 11a, 45-040 Opole https://uni.opole.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-www6-8 (2024-11-08)